Papa Franja u istorijskoj poseti Kubi i SAD! (FOTO) (VIDEO)

Poglavar Rimokatoličke crkve je pozvao Kubu i SAD da budu primer svetu, nastavljajući svoj diplomatski pristup

  • 1

Papa Franja počeo je danas desetodnevnu posetu Kubi i SAD, pozdravivši veliko poboljšanje odnosa kubanskih vlasti i Rimokatoličke crkve.

Papa Franja je, takođe, na aerodromu u Havani, ohrabrio Kubu da nastavi da daje crkvi slobodu da ispunjava svoju misiju.

Poglavar Rimokatoličke crkve je pozvao Kubu i SAD da budu primer svetu, nastavljajući svoj diplomatski pristup.

- Sada već nekoliko meseci, svedoci smo poruke koja nas ispunjava nadom: procesa normalizacije odnosa. Pozivam političke lidere da nastave tim putem, kao primer pomirenja za ceo svet - naglasio je papa Franja.

Kubanski predsednik Raul Kastro zahvalio je papi zbog njegove uloge u podsticanju diplomatskog pristupa sa SAD, posle više od pola veka neprijateljstva, preneo je Rojters.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prvi papa iz Latinske Amerike biće prvi poglavar katoličke crkve koji će se obratiti američkom Kongresu, a proglasiće i prvog sveca na američkom tlu, misionara Hunipera Seru.

Papa Franja je treći papa koji je posetio Kubu, a tokom ove posete, kako je saopšteno iz Vatikana, najverovatnije će se sastati sa Fidelom Kastrom.

- Fidelovu želju da se sastane sa Argentincem "izrazio je njegov brat, predsednik Raul Kastro, papi, kada je proletos posetio Vatikan - rekao je uoči posete portparol Vatikana Federiko Lombardi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Posetu Kubi papa počinje u Havani, gde će biti dočekan kao neka vrsta heroja, pošto ga Kubanci s pravom smatraju zaslužnim za pomoć u obnovi diplomatskih odnosa SAD i Kube, prekinutih na vrhuncu Hladnog rata.

U Vašington papa stiže 22. septembra, a planirano je da se obrati u Ujedinjenim nacijama gde će govoriti o pitanjima migracije, životne sredine i verskim slobodama.

Portparol Vatikana je isključio mogućnost sastanka pape i ruskog predsednika Vladimira Putina, za koji su mediji spekulisali da bi mogao da se odigra u Njujorku, preneo je AFP.

Lombardi je, takođe, odbacio bojazni zbog bezbednosti pape (78), rekavši da će se on slobodno kretati tokom putovanja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • obilic

    21. septembar 2015 | 22:25

    Rusi su platili fidel kastra to su one oprostene pare. A ovj vatikanski politicar u ime HRISTA. manipulise izmedju nata i kube.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA