Najveći solarni park na svetu biće u Srbiji

Fabriku solarne opreme gradiće treća fabrika po proizvodnji u Evropi, a ugovor sa investitorima biće potpisan sledeće nedelje

  • 0

Najveći solarni park na svetu biće izgrađen u Srbiji. Luksemburški investicioni fond "Sekurum ekviti partners" potpisaće sa predstavnicima države ugovor vredan 1,7 milijardi evra.

Fabriku koja će proizvoditi opremu za solarni park gradiće "MX grupa", treći najveći proizvođač solarne opreme u Evropi. Tačna lokacija fabrike još nije poznata, ali dnevni list "Blic" prenosi da će se park, koji će se prostirati na 3.000 hektara, graditi na lokaciji 50 kilometara udaljenoj od Beograda. Državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Bojan Đurić kaže da će proizvedena energija biti namenjena izvozu.

- Sva energija koja se proizvede u ovom parku biće namenjena izvozu, mahom u zemlje Evropske unije, i zato Srbija nema obavezu da proizvođačima plaća takozvane podsticajne (feed in) tarife - objašnjava Đurić za "Blic".

On će sa Fondom "Sekurum ekviti partners" potpisati ugovor u ime Vlade Srbije.

(M. S. / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA