UMRO SRPSKI ČAROBNJAK NA HARMONICI: Neka ti je večna slava, majstore! (VIDEO)

Više od trideset godina vodio je orkestar RTV Sarajevo i pratio velikane narodne muzike kao što su Safet Isović, Beba Selimović, Nada Mamula

  • 22

Nakon duge i teške bolesti, u Beču je nedavno preminuo poznati harmonikaš, kompozitor i aranžer, Jovica Petković (1927-2015), koji i danas, za poznavaoce narodne muzike na ovim prostorima, slovi za jednog od najboljih harmonikaša.

Počeo je da svira harmoniku sa 7 godina, a karijeru je započeo kao kafanski muzičar u rodnom Smederevu. Krajem šezdesetih upoznaje Zaima Imamovića koji je kasnije postao njegov mentor.

Više od trideset godina vodio je orkestar RTV Sarajevo i pratio velikane narodne muzike kao što su Safet Isović, Beba Selimović, Nada Mamula... Svirao je isključivo “dugmetaru” majstorski, lepo i osećajno. Važio je za harmonikaša sa nedostižnom tehnikom.

Autor je brojnih pesama među kojima su najpoznatije "Smederevo grade od starina", "Smederevska jesen dođe", kolo "Carinčanka"...

Tokom ratnih sukoba, devedesetih godina, odlazi u Beč gde je imao svoju školu i radio na Politehničkoj akademiji. Posle 2007. godine, kada je doživeo moždani udar, živeo je u Beču, u staračkom domu.

Grad Smederevo je i za života Jovice Petkovića želeo da se na dostojan način oduži čoveku koji je pronosio ime rodnog Smedereva. Organizovani su koncerti u Tvrđavi pod nazivom "Smederevo grade od starina" upravo njemu u čast. Grad Smederevo je Jovici Petkoviću 2009. godine dodelio najviše priznanje "Svetosavsku povelju".

Od sada prtaite Telegraf i na Vajberu! 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miodrag

    22. septembar 2015 | 20:17

    umro je nas najveci viertuoz na harmonici,ostavivsi nam neprocenjivo bogatstvo svog talenta i umeca.neka mu je vecna slava.

  • Malimir

    22. septembar 2015 | 15:35

    Vecna slava maestro jovice petkovicu

  • major Milan Tepic RSK

    22. septembar 2015 | 20:04

    Neka ti je vjecna slava i hvala sto si cinio veliki dobri covjece.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA