ZBOG ZATVARANJA GRANICE: Hrvati ZA DVA DANA oštetili Srbiju za 20 MILIONA EVRA!

Odluka hrvatskih državnika dodatno je nejasna ako se ima u vidu da Hrvatska više robe izveze u Srbiju, nego obrnuto: u našoj zemlji posluje više od 200 hrvatskih firmi, dok je broj naših kompanija na njihovom tržištu samo desetak

  • 24

Za samo dva dana, koliko su zatvorene granice sa Hrvatskom i Mađarskom, Srbija je u "minusu" od 20 miliona evra. Toliko iznosi šteta koju smo pretrpeli zbog zatvorene hrvatske granice.

"HRVATSKA NIJE SISALA VESLA": Milanović ponudio Vučiću "genijalno" rešenje za migrante!

Imajući u vidu da je vrednost robne razmene sa Hrvatskom prošle godine bila 757 miliona evra, ili to da je juče kolona na granici sa Hrvatskom bila duga 12 kilometara, jasno je kakve su posledice odluke hrvatskih vlasti da na graničnom prelazu Bajakovo zatvori teretni saobraćaj.

Predsednik Privredne Komore Srbije Marko Čadež kaže da se one ne odnose samo na srpsku, već i ekonomiju regiona, ali i cele Evrope.

HRVATSKI PREMIJER PORUČIO SRBIJI: Šaraj malo, brate, šalji ih u Mađarsku!

Foto: Tanjug/ Zoran Žestić Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

- Trebaće vremena da preračunamo realnu štetu, koja za sad iznosi nekoliko miliona evra - navodi Čedež, ističući da ne može da smisli nijedan logičan razlog za zatvaranje graničnog prelaza za teretnjake.

Kako je rekao, radi se o jednom od najfrekventnijih putnih pravaca u Evropi, zbog čega je takav potez loš za sve privrednike koji u njoj rade.

Pomoćnik direktora Uprave carina Veselin Milošević ukazao je da je trenutna situacija štetna i zbog činjenice da je porasla robna razmena između dve zemlje.

- Za prvih osam meseci Srbija je u Hrvatsku izvezla robu u vrednosti od 211 miliona evra, a uvezli smo robe za 362 miliona, što znači da je naš izvoz porastao za 10 odsto, a njihov za 16 odsto. Na godišnjem nivou tranzit od granice s Bugarskom do granice s Hrvatskom je oko 300.000 kamiona - navodi Milošević.

Foto: Tanjug/Tanja Valič Foto: Tanjug/Tanja Valič

HRVATSKI PREMIJER: Srbija uopšte ne kontroliše svoju granicu i ne funkcioniše kao država!

Mlađen Kovačević, ekonomista i član Ekonomske akademije nauka ukazuje da hrvatska odluka ima i određene indirektne posledice, kao što je šteta firmi koje preko Grčke voze robu za Austriju i Nemačku.

- Oni isto mnogo gube, ta roba može da se pokvari, a uzmimo u obzir i troškove čekanja koji nisu nimalo naivni. Takođe, partner koji u Austriji, primera radi, čeka tu robu, takođe je na gubitku - napominje Kovačević.

Odluka hrvatskih državnika dodatno je nejasna ako se ima u vidu da Hrvatska više robe izveze u Srbiju, nego obrnuto: u našoj zemlji posluje više od 200 hrvatskih firmi, dok je broj naših kompanija na njihovom tržištu samo desetak njih.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Komentarišući potez naših komšija, ministar trgovine Rasim Ljajić podsetio je da čak ni dve zemlje koje su u ratu ne zabranjuju međusobnu trgovinu, već dozvoljavaju promet barem osnovnih vrsta robe.

- Ova njihova mera će imati posledice po naše trgovinske odnose sa Hrvatskom. Reč je o jednoj nerazumnoj odluci, koja nema veze sa izbegličkom krizom - upozorio je Ljajić.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pedja12

    23. septembar 2015 | 08:42

    Bojkot Idea-e,Rode,Merkatora. Bojkot sve hrvatske robe!

  • Van

    23. septembar 2015 | 07:08

    Znaci za godinu dana Srbija samo sa te strane profitira 3.650.000.000 evra, wauuuu, pa di su ti novci sve ove godine...

  • Еуклид

    23. septembar 2015 | 07:07

    200 њихових према 10 наших фирми. Баш равномерно. И поред свега остала та тековина да исисавају новац из Србије.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA