Evo da li Srbi veruju u PROROČANSTVA TARABIĆA!

Povod za anketu da li verujete u proročanstva čuvenih srpskih proroka, kremanske braće Tarabić bilo je tumačenje tvrdnje Miloša Tarabića koji je prorekao da će migranti doći u Srbiju

  • 5

Srbi veruju u Tarabiće, odnosno u njihova predviđanja budućnosti koja su sabrana u "Kremanskom proročanstvu", pokazala je anketa Telegrafa.

TARABIĆI SU SVE POGODILI: Znali su da će doći migranti, evo kakve su strahote predvideli!

U anketi koja je juče na ovu temu postavljena na našem sajtu do srede u podne učestvovalo je 3.008 ljudi, a skoro dve trećine je potvrdilo da veruje u ono što predviđaju Kremanski proroci.

KAKO SU TARABIĆI PREVARILI SRBE: Ovo je jedino tačno predskazanje od 120 iz Kremanskog proročanstva! (FOTO)

Povod za anketu bilo je tumačenje trvrdnje Miloša Tarabića koji je prorekao da će migranti doći u Srbiju. Na pitanje: "Da li verujete u proročanstva Tarabića?" pozitivan odgovor dalo je 1.414 učesnika ankete našeg sajta, odnosno 46,98 odsto.

Da ne veruje u proročanstva Tarabića izjasnilo se 950 učesnika ankete (31,61 odsto). Odgovor "kada nešto pogode, onda im verujem" dalo je 443 posetilaca (14,71 odsto), dok 6,69 odsto (201 posetilac) smatra da su Tarabići prevaranti.

PORUKE NAJVEĆIH PROROKA ĆE VAS ZALEDITI: Treći svetski rat je već počeo!

Prostim sabiranjem odgovora "da" i "kada nešto pogode, onda im verujemo" dolazi se do zaključka da skoro dve trećine anketiranih u suštini veruje u predviđanja Kremanskih proroka.

VIDOVITE BLIZNAKINJE PRIČAJU SA MRTVIMA: One znaju šta će biti u budućnosti, prorekle su cunami i teroristički napad na Ameriku! (VIDEO)

Još uvek nije kasno da se i vi uključite i date vaše mišljenje u anketi iznad.

Foto: Privatna arhiva / Voja Antonić Foto: Privatna arhiva / Voja Antonić

Čuveni srpski proroci, braća Tarabići, živeli su u selu Kremna podno Zlatibora, u XIX veku. Spasoje Tarabić imao je četiri sina, od kojih su dvojica, Miloš (1809-1854) i Mitar (1829-1899), imali vizije budućnosti koje su saopštavali drugima.

Braća Tarabići bili su seljaci koji su obrađivali zemlju na severu Zlatibora i nisu bili pismeni. Njihova predviđanja verovatno ne bi ni bila upamćena da ih nije zapisivao njihov kum, prota Zaharije Zaharić, koji je u periodu od 1865. do 1867. bio i narodni poslanik.

NEVEROVATNA PROROČANSTVA OCA TADEJA: Do sada su se sva obistinila!

Zaharić je svoje zapise potom predao doktoru Radovanu Kazimiroviću koji je prvi objavio knjigu "Tajanstvene pojave u srpskom narodu i Kremansko proročanstvo". Recezent te knjige bio je vladika Nikolaj Velimirović.

Izraz "Kremansko proročanstvo" namerno se koristi zato što se u originalnom izdanju nisu nalazila samo predviđanja braće Tarabić, već i proročanstva drugih vidovitih Kremanaca: Stevana Mulića, Jove Krpe, Bude Bogosavljevića, Miloja Đorđića, Milana Nešovića... Na kraju su u "Kremanskom proročanstvu" u 20. veku ostala samo predviđanja Tarabića jer se pokazalo da su oni za razliku od ostalih pogodili određene stvari.

Foto: Privatna arhiva / Voja Antonić Foto: Privatna arhiva / Voja Antonić

"Kremansko proročanstvo" je svoju renesansu doživelo kada je istoimenu knjigu 1982. godine objavio Dragoljub Golubović. U ovoj knjizi objavljeni su i originalni zapisi prote Zaharija Zaharića u kojima stoji da su Tarabići predvideli dolazak telegrafa u Srbiju, zatim pojavu telefona i televizora, prvi i drugi svetski rat, dolazak Josipa Broza Tita na vlast...

Danas se teško može utvrditi koja su proročanstva zaista u "vlasništvu" braće Tarabić, a koja su u njihovo ime vremenom dodavana, dopisivana, prepravljana... Beogradski publicista Voja Antonić tvrdi da većina njihovih proročanstava ili nije istinita ili nije njihova, te da su Tarabići prevarili Srbe.

Tako se na primer u narodu danas često pominje proročanstvo da će "svi Srbi stati pod jednu šljivu", mada se tako nešto ne može naći u spisima Zaharića.

Foto: Privatna arhiva / Voja Antonić Foto: Privatna arhiva / Voja Antonić

"Kremansko proročanstvo" je decenijama korišćeno i u političke svrhe, pa se tako 2000. godine pojavilo lažno tumačenje po kome se predviđalo da će Vojislav Koštunica spasiti Srbiju. Slična priča bila je aktuelna i 2012. godine, samo što se odnosila na tadašnjeg predsedničkog kandidata Tomislava Nikolića koji je, kao i svojevremeno Koštunica, posetio dom Tarabića u Kremnima na početku svoje kampanje.

Da manipulacija "Kremanskim proročanstvom" nije samo ekskluziva političara koji su se dokopali vlasti u ovom veku, svedoči i takođe lažna priča iz devedestih godina po kojoj je Slobodan Milošević od strane Tarabića viđen kao svetac koji će voditi Srbiju.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

(V. Ž.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XxX

    23. septembar 2015 | 15:38

    Prosecan Srbin veruje u sve budalastine ovog sveta, od magije i horoskopa do tarota i religije, pa sto ne bi i u proroke...

  • Комуниста

    23. septembar 2015 | 18:25

    Када прочитам оргиналне записе попа Захарија, тек тада могу да имам неко мишљење. Овако како која владајућа класа на власти, такво и издање Креманског пророчанства.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA