DOĐITE DA SE UPOZNATE SA TAJNAMA MARIJE KIRI: Sutra počinje Noć istraživača! (FOTO)

Zvezda večeri biće Marija Kiri, najpoznatija naučnica na svetu i jedina žena koja je osvojila čak dve Nobelove nagrade

  • 0

Pod sloganom "Zasijajmo zajedno u noći" sutra će se po šesti put u Srbiji, a deseti put u Evropi održati Noć istraživača od 16 do 23 časa.

VELIKI JUBILEJ NOĆI ISTRAŽIVAČA: U Srbiji biće održan u deset gradova, razgovor putem Skajpa sa evropskim metropolama (FOTO)

U Beogradu će se održati na lokacijama širom Knez Mihailove ulice, Francuskom institutu, Akademskom parku, Pedagoškom muzeju, dvorištu Rektorta Univerziteta u Beogradu, ispod kolonada Hemijskog fakulteta, Galeriji Progres, Tržnom centru Delta City, Studentskom trgu, Institutu Servantes i na Slaviji.

40 DEVOJČICA NAPRAVILO HAOS U CENTRU BEOGRADA: Ali sve ćete im oprostiti kad saznate zašto su to uradile! (FOTO) (VIDEO)

- Mladi naučnici, ali i profesori sa prirodnih fakulteta pokazaće svim posetiocima da nauka nije bauk i da se njome bavi mnogo ljudi svakog dana - rekla je PR Noći istraživača Tanja Bogdanov.

Foto: Promo Foto: Promo

Uz pomoć fizičke hemije, i malo Hari Poter magije, svi radoznalci imaće prilike da nauče eksperimente iz kuhinje.

- Ja bih preporučio da posetioci prvo krenu od Francuskog instituta gde mogu pogledati izložbu fotografija, a zatim da se upute ispod kolonada Hemijskog fakulteta gde će moći da rešavaju razne zadatke - rekao je Dušan Dimić, asistent na fakultetu Fizičke hemije.

Zvezda večeri biće Marija Kiri, najpoznatija naučnica na svetu i jedina žena koja je osvojila čak dve Nobelove nagrade. Sa njenim životom i naučnim dostignućima će moći da se upoznaju svi koji se u Noći istraživača budu vozili naučnim autobusom na relaciji Studentski trg - Slavija - Studentski trg.

Foto: Promo Foto: Promo

- U okviru Evropskog ćošeta posetioci će dobiti i jedinstvenu priliku da se upoznaju sa našim naučnicima koji su dobitnici važnih evropskih projekata, od kojih se neki prvi put realizuju kod nas. Želim da svima objasnim da nije nemoguće dobiti stipendiju Marija Kiri, a svi koji sutra budu došli otkriću im i kako najbolje aplicirati za pomenutu stipendiju i ukazati na to da je ostvarenje snova moguće - rekla je prof. dr Zorana Kurbulija Novičić, dobitnica stipendije Marija Kiri.

Organizatori su napomenuli da ukoliko bude kiše svi sadržaji iz Akademskog parka premestiće se u Galeriju Progres.

Foto: Promo Foto: Promo

Noć istraživača će se osim Beograda održati i u Novom Sadu, Nišu, Zrenjaninu, Subotici, Pančevu, Kragujevcu, Jagodini, Ćupriji i Svilajncu.

Celokupan događaj finansira se iz programa "HORIZON 2020" koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru pod-programa Marija Sklodovska-Kiri.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA