46

30 knjiga koje svako treba da pročita pre nego što napuni 30 godina! (FOTO)

Ne dozvolite da vas naslov ovog teksta zbuni: čak i ako imate više od trideset godina a niste pročitali dela koja se nalaze na ovom spisku, u obavezi ste prema sebi da to uradite što pre

Knjige, prodaja knjiga
Foto: pixabay.com

Knjige su oruđe produhovljenja i mentalnog uzdizanja, i sredstvo bega od banalne svakodnevice kako bismo onda kada se u nju vratimo bili bogatiji i spremniji da se sa njom uhvatimo u koštac. Zaroniti u knjigu znači zaroniti u sebe putem ronjenja kroz um onoga koji ju je napisao.

Praktično je nemoguće prenaglasiti važnost čitanja za naše psihičko zdravlje. Knjiga je prozor u svet sa kojom televizija i svi drugi mediji, koji taj epitet nezasluženo nose, jednostavno ne mogu da se mere, uporede i takmiče.

Ako ne volite da čitate, toplo vam preporučujemo da sa time počnete a ovaj spisak će vam i te kako pomoći. Ako volite da čitate, verovatno ste mnoštvo knjiga pomenutih u ovom tekstu već pročitali, ali gotovo je sigurno da niste sve.

Ovaj spisak je daleko od savršenog i nema sumnje da ćete imati prigovore i zamerke: mislićete da neka dela treba izbaciti a da druga treba ubaciti. To nije važno. Ovo je naš spisak. Vi napravite svoj.

Statua rimskog imperatora-filozofa Marka Aurelija u Rimu. Foto: Tanjug/AP

Statua rimskog imperatora-filozofa Marka Aurelija u Rimu. Foto: Tanjug/AP

1. "Samom sebi" (delo poznato i kao "Misli" i "Meditacije"). Napisao ga je u II veku Marko Aurelije, stoički rimski imperator-filozof, kao zbirku privatnih misli o tome kako sačuvati mentalnu snagu, a ono i danas pruža izvanredne savete za ovladavanje sopstvenim emocijama i za rušenje svih prepreka koje čoveku stoje na njegovom putu.

2. "Mit o Sizifu". Ovo delo je napisao slavni francuski pisac i nobelovac Alber Kami. Ako tražite odgovor na pitanje zbog čega bi trebalo da ujutru ustanete iz kreveta, ako se pitate zbog čega ste se uopšte rodili, ako tražite smisao u ovom iracionalnom svetu, onda je ovo delo za vas. Ako kojim slučajem ne tražite odgovore na ova pitanja, onda je krajnje vreme da počnete.

3. "Zločin i kazna". Jedno od dva najbitnija romana najvećeg ruskog i svetskog pisca Fjodora M. Dostojevskog, i danas nam, kao i onda kada je napisano u drugoj polovini XIX veka, pruža mogućnost da prateći unutrašnju dramu Raskoljnikova, glavnog lika ovog dela, zaronimo u sopstvenu dušu da bismo otkrili koliko je duboka.

Fjodor Dostojevski. Foto: Wikimedia

Fjodor Dostojevski. Foto: Wikimedia

4. "Ana Karenjina". Roman Lava Tolstoja istražuje fenomen razdora koji postoji u skoro svakom aspektu ljudskog postojanja, od ljubavi i porodice, preko pripadništva određenog društvenoj klasi, do toga šta znači biti srećan.

5. "Mali princ". Napisao ga je Antoan de Sent Egziperi, francuski pisac koga danas uglavnom pamtimo upravo po ovoj malenoj knjizi. Šta je njena suština? Ako želite da budete mentalno zdrava osoba morate u svoje zrelo doba integrisati svoje detinjstvo. U svakom od nas se krije dete, a tajna srećnog života je njegovo buđenje posle duge uspavanosti.

6. "Moć mita" je knjiga razgovora koje je novinar Bil Mojers vodio sa Džozefom Kempbelom, čuvenim američkim piscem i naučnikom, koji je ceo svoj život proveo istražujući vezu između svetskih religija i narodnih tradicija, u tom procesu razvijajući ideju o monomitu koja tvrdi da svi mitovi imaju istu osnovnu strukturu, od Mojsija do Luka Skajvokera: bez obzira da li to radite svesno ili ne, vi živite mit.

Krišna i Rada igraju indijsku varijantu šaha. Foto: Wikipedia/Darkness1089

Krišna i Rada igraju indijsku varijantu šaha. Foto: Wikipedia/Darkness1089

7. "Bagavad Gita" odnosno "Bogovska pesma". U pitanju je jedna od knjiga koja se nalazi unutar čuvenog hinduskog epa Mahabharate, a u kojoj se jedan od glavnih njegovih likova Arđuna sprema za bitku prepun preispitivanja, budući da ga sa druge strane bojnog polja čekaju prijatelji i rođaci. Srećom po njega, tu je bog Krišna koji mu objašnjava zbog čega je neophodno da ispuni svoju dužnost i da se bori. Premda oni pričaju o ratovanju, smisao je primenjiv na sva polja ljudskog delovanja: čime god da se bavite, ovo delo će vam poslužiti kao inspiracija za traženje svrhe života i dati vam snagu da bez straha koračate napred.

8. "Sidarta". Delo velikog nemačkog pisca Hermana Hesea smešteno u drevnu Indiju, u vreme u kojem je živeo Buda, priča o duhovnom buđenju čoveka po imenu Sidarta i pruža nam model staze ispravnog odrastanja.

9. "Masnevija", poema čuvenog persijskog pesnika i filozofa iz XIII veka Dželaludina Muhameda Rumija koje nazivaju i "Kuran na persijskom". Od poezije nema boljeg načina ni za usavršavanje ni za iskreno sagledavanje toga kakvi zaista jesmo, a Rumijeva poezija je na samom vrhu. Naravno, dobro bi bilo i da nađete neku zbirku njegovih pesama.

Fridrih Niče. Foto: Arhivska fotografija

Fridrih Niče. Foto: Arhivska fotografija

10. "Bog malih stvari", roman indijske spisateljice Arundati Roj koji je od nje napravio književnu zvezdu kako u domovini tako i globalno. Knjiga je to o ljubavi i gubitku koja reflektuje složene odnose između odraslih, dece i dece koja postaju odrasli.

11. "Tako je govorio Zaratustra". Filozofsko delo nemačkog mislioca i mudraca Fridriha Ničea u kojem je izložena suština njegove veličanstvene filozofije o natčoveku. Ne onom banalnom biološkom natčoveku kakvim su ga videli nacisti, već duhovnom. U pitanju je knjiga koja naglavačke okreće celokupno naše poimanje morala, a svojim čitaocima daje snagu da u svaki dan uđu orni i moćni.

12. "Vuk samotnjak i mladunče" fantastičan je japanski grafički roman. Pisac Kazuo Koike i crtač Goseki Kođima stvorili su ovo nadvremensko delo pre četrdesetak godina, delo smešteno u samurajsku epohu koje prati bivšeg šogunovog dželata a sada plaćenog ubicu Ogamija Ita i njegovog trogodišnjeg sina Daigora dok idu po Zemlji izlazećeg sunca, vrše svoju dužnost i strljivo čekaju pravi trenutak da se osvete svojim neprijateljima.

Oskar Vajld. Foto: Wikipedia/Napoleon Sarony

Oskar Vajld. Foto: Wikipedia/Napoleon Sarony

13. "Beli zub", roman engleske spisateljice Zedi Smit, neverovatna je priča o imigrantima u Zapadnoj Evropi, njihovoj integraciji, unutrašnjim i spoljašnjim sukobima, i o tome kako religije, rasa i seksualnost utiču na privatni i javni identitet.

14. "Slika Dorijana Greja", roman irsko-engleskog pisca Oskara Vajlda, izazvala je skandal kada je objavljena ali danas možemo bez previše moralisanja da uživamo ne samo u načinu na koji je napisana već i u poruci koju šalje: egoizam ubija i vas i sve oko vas.

15. "Glad", roman norveškog pisca Knuta Hamsuna, smatra se uvodom u modernizam a predstavlja mračnu priču ispričanu iz prvog lica koja se bavi suprotstavljenim porivima za samo-održanje i samo-žrtvovanje koji postoje u svima nama. Glavni lik je pisac koji ne može da piše jer gladuje i ne može da jede jer je pisac.

Knut Hamsun, jedan od najvećih pisaca u istoriji književnosti, sedi u svom radnom kabinetu u Norholmu. Foto: Wikipedia/Anders Beer Wilse

Knut Hamsun, jedan od najvećih pisaca u istoriji književnosti, sedi u svom radnom kabinetu u Norholmu. Foto: Wikipedia/Anders Beer Wilse

16. "Uliks", roman irskog pisca Džejmsa Džojsa koji se smatra vrhuncem i krajem epohe modernizma, delo je koje slavi uzvišenu moć trivijalnog i svakodnevnog kroz prizmu paralela između života glavnog lika Leopolda Bluma sa dogodovštinama drevnog grčkog junaka Odiseja, i koje se sa pravom tretira kao verovatno najbitnije književno ostvarenje XX veka.

17. "Braća Karamazovi". Još jedan roman Fjodora Dostojevskog na ovoj listi, filozofska je potraga smeštena u XIX-vekovnu Rusiju koja zadire duboko u etičku raspravu o Bogu, slobodnoj volji i moralnosti, i koja se jednostavno mora pročitati pre nego čovek uđe u četvrtu deceniju svog života.

18. "Putovanje nakraj noći", roman francuskog pisca Luja-Ferdinanda Selina, delo je koje prati glavnog lika tokom njegovih putešestvija po tri različita kontinenta, a zapravo po samo jednom, onom mentalnom, na kome je jedini cilj pronaći sebe u ovom svetu u kome više ništa nije vredno ni življenja ni umiranja.

Beleške Fjodora Dostojevskog za 5. poglavlje romana Braća Karamazovi. Foto: Wikipedia Commons/Ascánder

Beleške Fjodora Dostojevskog za 5. poglavlje romana Braća Karamazovi. Foto: Wikipedia Commons/Ascánder

19. "Propast Zapada", kapitalno delo nemačkog istoričara i mislioca Osvalda Špenglera, secira nam čitavu istoriju čovečanstva i pruža nam uvid u osnovnu činjenicu sa njom u vezi: postoje večni i neuništvi paterni i zakoni koji njome vladaju. Srbi kažu da ničija nije do zore gorela, a ovo je naučna potvrda istinitosti te izreke. Tajna je samo u tome kako prepoznati simptome propadanja i skore propasti.

20. "Proces", roman Franca Kafke, bavi se običnim čovekom koji postaje predmet progona od strane nepristupačne i praktično nevidljive sile vlasti. Njegov zločin zbog koga je terorisan nije poznat ni njemu ni čitaocu. Tačna pouka ovog dela je predmet spora, a na vama je da pronađete svoju.

21. "Beli očnjak", roman čuvenog američkog pisca i pustolova Džeka Londona napisan iz ugla vuka/psa, delo je koje je već trebalo da pročitate ali ako niste onda je krajnje vreme. Ne samo što ćete razviti empatiju prema životinjama, nego ćete shvatiti i najdramatičniju istinu koju London želi da nam kaže: između nas i njih nema nikakve razlike.

Petar II Petrović Njegoš. Foto: Wikipedia.org

Petar II Petrović Njegoš. Foto: Wikipedia.org

22. "Luča mikrokozma", poema Petra II Petrovića Njegoša, prvo je u nizu od njegova tri najznačajnija dela. U ovom "filozofsko-religijskom spevu, duša, vođena iskrom božanstvenom, traga za uzrocima čovekovog pada i lepotom božanstva. Pesnik opisuje kosmičke i rajske predele kao i Sataninu pobunu protiv Boga koja je dovela do izgnanstva čoveka na Zemlju". Obavezno štivo za samorefleksiju.

23. "Čarobni breg" Tomasa Mana jedno je od najuticajnijih dela nemačke književnosti XX stoleća. U pitanju je roman filozofskog realizma čija je radnja krajnje svedena, neki bi rekli i nepostojeća: Hans Kastorp dolazi u sanatorijum u Davosu ne bi li posetio svog bolesnog rođaka, ali neplanirano ostaje na tom mestu sedam godina zbog stvarne ili izmišljene bolesti tokom kojih vodi beskonačne razgovore sa svojim sagovornicima. To je to. Ali, "to" je mnogo više od toga. Uglavnom, obavezno štivo.

24. "Oliver Tvist" svakako je najpoznatiji roman glasovitog engleskog pisca Čarlsa Dikensa. Prati siroče po kome je delo dobilo ime i njegovu borbu sa mračnim svetom viktorijanskog londonskog podzemlja u kome nema milosti ni prema kome, pa tako ni prema deci. U pitanju je društveno-angažovani roman koji menja pogled na svet i čoveka.

Čarls Dikensza svojim stolom 1858. godine. Foto: Wikimedia Commons/George Herbert Watkins

Čarls Dikensza svojim stolom 1858. godine. Foto: Wikimedia Commons/George Herbert Watkins

25. "Grof Monte Kristo", roman velikog francuskog pisca Aleksandra Dime, veličanstveno je avanturističko delo čija bi osnovna pouka mogla da se sažme u srpskoj maksimi: ko se ne osvetio, taj se ne posvetio. Svakako je da znate o čemu se radi jer je na bazi njega snimljeno bezbroj filmova i serija, ali ako niste pročitali sam roman neodložno je da to odmah uradite.

26. "Koža", roman italijanskog pisca Kurcija Malapartea, bavi se propašću društva i sveta te ispitivanjem koliko nisko čovek može da padne u trenucima katastrofe kada je sveden na "životinju" (kakva i sam po sebi jeste). Radnja se odigrava u Napulju nakon što su Amerikanci i Englezi okupirali južni deo Italije 1943. godine.

27. "Derviš i smrt", roman možda najvećeg srpskog pisca Meše Selimovića, psihološka je i filozofska drama napisana iz prvog lica koja prati Ahmeda Nurudina, derviša mevlevijskog reda, tokom njegovog rvanja sa totalitarnom vlašću osmanlijske Bosne u 18. veku. Zapravo je sve to alegorija: osmanlijska vlast može da bude bilo koja druga totalitarna vlast, a u ovom konkretnom slučaju je to bila ona Titova.

Portret Vilijama Šekspira, jedini izrađen za njegovog života. Foto: Wikipedia/public domain

Portret Vilijama Šekspira, jedini izrađen za njegovog života. Foto: Wikipedia/public domain

28. "Životi slavnih italijanskih arhitekti, slikara i vajara" delo je italijanskog renesansnog arhitekte i slikara Đorđa Vazarija koje se bavi životima drugih italijanskih renesansnih arhitekti i slikara, i vajara. Teško je preterati u naglašavanju toga koliko može da se nauči od tih velikana, posebno ako je prezentovano od strane njihovog kolege i savremenika.

29. "Tragedija Hamleta, kraljevića danskog" ili jednostavno "Hamlet", komad je Vilijama Šekspira, verovatno njegov najbolji, najpoznatiji, najimitiraniji i najdublje analiziraniji. Postoji nesagledivo mnoštvo slojeva u ovom delu: čak i ako ste ga gledali u pozorištu, morate ga pročitati sa papira.

30. "Ubiti pticu rugalicu", roman američke spisateljice Harper Li, bio je momentalni hit odmah po objavljivanju a svojoj je autorki doneo Pulicerovu nagradu 1961. godine. Odigrava se u malom gradiću na jugu Sjedinjenih Država i bavi se kontroverznim temama kao što su rasizam i segregacija, silovanje, klasne razlike i ravnopravost polova.

(T. T.)

Tagovi: Čarls Dikens, Čitanje, Dostojevski, Džejms Džojs, Fjodor Dostojevski, Fridrih Niče, Knjiga, Knjige, Književnost, Knut Hamsun, Kurcio Malaparte, Lav Tolstoj, Meša Selimović, Oskar Vajld, Petar II Petrović Njegoš, Roman, Vilijam Šekspir

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (46)
Poređaj komentare:
 • P
  Pa ljudi

  Lepo piše PO NJIHOVOM MISLJENJU, niko nije napisao da je to 30 najboljih dela ikad sa sve pečatom i potpisom.:D Svakako da će svako od nas da poželi da se na ovoj listi našlo barem još 10 pisaca i duplo više dela.P.S. Andrić jeste nobelovac, i jeste "nepravedno" izostavljen, ali meni je izuzetno drago što je Mesa na ovoj listi jer nezasluzeno nije dobio nobelovu nagradu kao i još mnogo srpskih pisaca.P.S. Da, Mesa se deklasirao kao Srbin muslimanske veroispovesti da me neko pogresno ne ispravi da je bio druge nacionalnosti.

 • L
  Light

  "Japanski graficki roman" - MANGA!

 • Z
  Zzzzzz

  Meni je prioritet br.1 Kur'an a sve ostale manje su mi vazne.

"Igra prestola" završava se večeras, a fanovi širom sveta u ekstazi spekulišu kako: Izrodili su dobre, ali sasvim različite teorije (FOTO) (VIDEO)

Više od milion ljudi se diglo na noge da se 8. sezona ponovo snimi, dan uoči poslednje epizode "Igre prestola" (FOTO)

Nekoliko mučnih fotografija srpske i hrvatske nejači koja beži od ustaša, nacista, italijanskih fašista i četnika (FOTO)

"Igra prestola" Q&A: Da li bi Varis ubio Džona, je li Deneris stvarno luda i kakve veze Noćni kralj ima sa Krasterom (FOTO) (VIDEO)

Otvorena vrata sinagoge, Zvezdinog muzeja, bebi zoo-vrta... Počela 16. Noć muzeja

Odbrojavanje do Noći muzeja je počelo: Samo u Beogradu očekuju vas zanimljivosti na čak 60 lokacija

Srpski Kijanu Rivs odrastao je u Parizu, ali je prve reči progovorio na našem jeziku: Znamo ga iz "Lajanja na zvezde", a sada snima "Ključ" (VIDEO)

Tim serije "Jutro će promeniti sve" dobitnik nagrade "Duga"

Siniša Pavić je sa "Porodičnim blagom" doživeo uspeh, a onda su mu umrla 34 glumca iz serije: Ovo je kao pošast koja ih nosi, to je bolno

Velika izložba o sudbini Srba u Prvom svetskom ratu od 20. maja i u Firenci

Vesna Radusinović preporučuje tri knjige čitaocima portala Telegraf

Oduševiće vas ovaj neobični hor iz Beograda: Klinci pevaju na "antievrovozijskom" koncertu (VIDEO)

Spremite se za eksploziju zvuka u Kragujevcu: BOg, Clarkent i još mnogo čuvenih di-džejeva čeka vas na Stage Arsenalu od 19.juna

Potresni portret srpskog dečaka koji se od ustaškog noža sklonio u Sloveniju početkom 1945. godine (FOTO)

Tajna veza: Sećanje na Duška Trifunovića u Zvezdara teatru

Slobodan Ćustić više nije na čelu BDP, evo ko ga je zamenio

Festival francuskog filma: Od 28.5. do 1.6. u Kombank Dvorani

Skriveni dragulji Noći muzeja: Priče koje ne bi trebalo propustiti

Najpoznatiji meksički ulični umetnik u Beogradu oslikava fasade na dve velike zgrade: Izgled prve se već nazire (FOTO)

Fanovi "Igre prestola" pokrenuli peticiju da se 8. sezona vrati na doradu: Za tri dana 257.000 potpisa skupljeno (FOTO)

Završen 12. Međunarodni festival "Beldocs": Za kraj odabran najbolji srpski dokumentarni film (FOTO)

Ovako je govorio Miša Janketić: Kad odem, ne treba me žaliti; celog života sam jurio život, a on me, evo, stigao

Neozbiljni pesimisti i Šemsa 69 snimili novi singl i spot: Pogledajte kako izgleda kad u duetu "beže iz bede"

Ti to ne razumeš - Nova pesma i spot Dr Neleta Karajlića

Top 5 nezaboravnih uloga Miše Janketića: Pamtićemo ga kao Gavrila, Paligorića, ali i po ovim likovima (FOTO) (VIDEO)

Moneovi "Plastovi" prodati za 110 miliona dolara: Prethodni vlasnik kupio ih je za "samo" 2,5 miliona zelenih (FOTO)

Gledaoci besni zbog 5. epizode "Igre prestola": "Incestuozna ljubav brata i sestre jedina je logična stvar koju smo videli" (FOTO) (VIDEO)

Još jedna greška u "Igri prestola": Je li to Džejmiju izrasla odsečena šaka? (FOTO)

Dve ogavne slike Španskog građanskog rata: Na jednoj pobijeni nacionalisti, na drugoj pobijeni republikanci, na obema pobijeni ljudi (FOTO)

Sjajne srpske karikature iz ratne 1940. perfektno ilustruju ludost vladajuće klase (FOTO)

Pozorište "za dž": Ovog utorka podela besplatnih ulaznica za predstavu "Ručni rad"

Dva gostovanja Beogradske filharmonije po Srbiji: Publika će moći da uživa u elegantom repertoaru (FOTO)

Prikvel "Igre prestola" počeo da se snima: Radnja se dešava 5.000 godina pre Džona i Deneris, a ovo je radni naslov serije

Jedini srpski glumac u seriji "Igra prestola" otkriva tajne detalje sa snimanja: Ekskluzivni intervju za Telegraf.rs (FOTO) (VIDEO)

Sve više beba u Americi dobija ime po likovima iz "Igre prestola": Da li ćete se iznenaditi kada čujete koje je najpopularnije?

Rođeni Beograđanin Enki Bilal je najnoviji član žirija na 72. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu (FOTO)

Svi sukobi u srpskoj kinematografiji: Pucala su prijateljstva i kumstva, napuštale uloge, a neke kolege nisu govorile decenijama

Pažnja, spojleri! U 5. epizodi "Igre prestola" umro je Zvonko Spasić (VIDEO)

Preminuo tvorac "Spajdermena": Želeo da mu na nadrgobnoj ploči piše "konačno zaplet"

Preminula zvezda serijala "Tvin Piks": Svi je znamo po ulozi Norme Dženings

Kako je protekla beogradska premijera "Nebeska teme" o Vladi Divljanu (FOTO)

Ceo dan u bioskopu, samo za jedan film: 496 minuta trajaće projekcija "Mrtvih duša" u Kinoteci

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima