SVAKA PETA KAFA KOJU POPIJETE JE NELEGALNA: Šverc nanosi veliku štetu Srbiji!

Pored duvana i alkohola, i kafa kao akcizni proizvod u poslednje vreme sve češće je predmet šverca i sive ekonomije, što sve zajedno ima negativan uticaj na prihode države

  • 6

Na današnjoj sednici međuresorne radne grupe za sivu ekonomiju u Privrednoj komori Srbije, zaključeno je da samo sistemsko rešenje i udruženo delovanje svih nadležnih službi uz podršku privrede mogu dovesti do smanjenja sive ekonomije i šverca akciznih proizvoda.

Nacionalno takmičenje barista Serbia Open - Coffee Championship

Pored duvana i alkohola, i kafa  kao akcizni proizvod u poslednje vreme sve češće je predmet šverca i sive ekonomije, što sve zajedno ima negativan uticaj na prihode države.

Sekretar Udruženja za trgovinu PKS, Gordana Hašimbegović istakla je da je „država kao nikada ranije organizovano krenula u suzbijanje šverca akciznih proizvoda, i sama svesna činjenice da je neprestana budnost ključna za blagovremeno otkrivanje nelegalnih kanala i sankcionisanje subjekata iz sive zone“.

- Za razliku od ostalih akciznih proizvoda, kafa čini deo potrošačke korpe i u proseku se kupuje dva puta nedeljno. Procenjena količina švercovane kafe u Srbiji iznosi oko 20 odsto tržišta ili između 4.000 i 5.000 tona na godišnjem nivou, a direktna šteta za državu, prema ovim podacima iznosi i do 400 miliona dinara samo za nenaplaćene akcize na sirovu kafu. Sem problema šverca sirove kafe, dodavanje surogata u kafu, koji se neadekvatno ili uopšte ne deklarišu na pakovanju, još jedan je veliki problem zbog kojeg štetu trpe najpre potrošači – izjavio je Siniša Daničić, generalni direktor kompanije Strauss Adriatic, jednog od najvećih proizvođača kafe u Srbiji.

Grupacija uvoznika i distributera alkoholnih pića predložila je zajedničko delovanje kroz suzbijanje nelegalnih kanala prodaje i sistemsku kontrolu objekata u kojima se vrši promet alkoholnih pića, kao i intenzivniji nadzor akciznih markica i deklaracija.

Foto: Promo Foto: Promo

- Nas primarni cilj je zaštita potrošača kroz bolju kontrolu alkoholinh pića u prometu, jer se samo proizvodi kontrolisanog porekla i, od strane nadležnih institucija potvrđene zdravstvene ispravnosti, mogu smatrati bezbednim za ljudsku upotrebu – naglasio je Predrag Amidžić, direktor kompanije Pernod Ricard i Predsednik Grupacije uvoznika i distributera alkoholnih pića Udruženja za trgovinu PKS.

Predstavnici duvanske industrije naglasili su da je energičnim akcijama državnih organa u Srbiji nelegalna trgovina duvanom smanjena što je dovelo do bolje naplate akciza, i to za 16 odsto za prvih pola godine u 2015. u odnosu na isti period 2014. „

- Takvom rezultatu je prethodio veliki broj zaplena budući da je za sedam meseci ove godine zaplenjeno gotovo 17 puta više rezanog duvana nego za celu prošlu godinu, odnosno 1.401 tona na kraju jula 2015. u odnosu na 84 tone na kraju 2014. Međutim, crno tržište je i dalje prisutno u znatnoj meri i zahteva stalno angažovanje svih državnih struktura. U ovom trenutku ključno je da tužilaštvo i sudovi efikasno procesuiraju slučajeve nezakonite trgovine kako bi proces suzbijanja ilegalnog tržišta bio kompletiran i država poslala jasnu poruku da neće tolerisati kriminal u ovoj oblasti - rekao je ovim povodom Zoran Đokić, menadžer za korporativnu bezbednost i borbu protiv nezakonite trgovine u kompaniji Japan Tobacco International (JTI).

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

 

Siva ekonomija jedan je od najvećih izazova sa kojima se suočava privreda Srbije, njene posledice vidljive su u oblastima utaje poreza, distorzije tržišta, nelojalne konkurencije i neefikasne raspodele resursa a ona utiče i na smanjenje budžeta.

U mnogim zemljama u tranziciji, pa tako i u Srbiji, siva ekonomija je značajna prepreka za izgradnju funkcionalne tržišne privrede. Pod pojmom sive ekonomije definiše se ,,svaki vid ekonomske aktivnosti koji nije u zakonski regulisanim ekonomskim tokovima''.

Sednici su prisustvovali predstavnici resornih ministarstava, inspekcijskih službi, Uprave carina, Uprave za duvan, kao i predstavnici nevladinog sektora i privrede, koji su svako u svom segmentu dali viđenje rešenja ovog problema, kao i predloga da se sistemskim delovanjem ova pojava u privredi i društvu u potpunosti suzbije.

Svi učesnici su jedinstveni u tome da samo udruženo delovanje svih aktera može uticati na smanjenje sive ekonomije i nelegalne trgovine.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    26. septembar 2015 | 15:25

    Ma nije valjda! Drzava je marisala 4 kafe a davala 1. Za to drzava motiku u ruke a ne da zivi na grbaci naroda. Takva drzava nije potrebna narodu.

  • Milka

    26. septembar 2015 | 14:49

    Ja sam zivela 39gid. U inostranstvu .pila sam nasu kafu kad smi na idmoru godisnjem sad kad smo se vratili kafa skuolja nego na zapadu ?a jos veci problem nije cista kafa pa me boli zeludac ?ja kupim u Austriji za 7eu .1kg kafe sameljem i odgivara mi tako i u hlebu i pecivu staljaju se adetivi sto jako lose utice na zdravlje pa ga mesim sama i pecwm ?mi u srbiji smo visoko otisli sa cenama i losim kvalutetom

  • Petar

    26. septembar 2015 | 15:33

    Znaci da drzava zeli da uzme svih 5 kafa! Alal vera!.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA