BOSNU TRESE ZLATNA GROZNICA: Šokantno svedočenje bivšeg ambasadora o Miloradu Dodiku (VIDEO)

- Mislio sam da je to poklon za Republiku Srpsku i da će Dodik to pohraniti u trezor Srpske. On je zlato uzeo, zahvalio se i rekao "Odlično, ovo ću pokloniti svom unuku", kaže bivši ambasador Gordan Milinić

  • 11

Gordan Milinić, bivši ambasador BiH u Rusiji, izneo je teške optužbe na račun predsednika Republike Srpske Milorada Dodika: on kaže da je Dodiku pred njim jedan ruski biznismen uručio kilogram zlata, a da je ovaj uzeo zlato i rekao kako će ga "pokloniti unuku". 

Ranije je banjalučki Osnovni sud odbio da sasluša svedoke koje je pozvao lider SDS-a Mladen Bosić, kako bi "razotkrio Milorada Dodika", pišu bosanski mediji. Sada su neki od tih svedoka spremni da javnosti kažu šta znaju, izveštava BNTV.

Dodik OTKRIO TAJNI PLAN za NEZAVISNOST Republike Srpske!

- Mislili su da ću, kao i mnogi drugi, preći u redove SNSD-a kada su došli na vlast, pa su pred mojim očima radili mnoge mutne radnje -  kaže za BN televiziju Gordan Milinić, bivši ambasador BiH u Rusiji i nekadašnji šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi.

Dodaje: "Nisam se prodao i ne bojim se da javno kažem šta su radili. Pred mojim očima tadašnjem premijeru Miloradu Dodiku jedan ruski biznismen uručio je lepo upakovan kilogram zlata.

- Mislio sam da je to poklon za Republiku Srpsku i da će Dodik to pohraniti u trezor Srpske - kaže Milinić, ali ga je zaprepastila reakcija Milorada Dodika. On je zlato uzeo, zahvalio se i rekao:" Odlično, ovo ću pokloniti svom unuku".

Bosanski mediji navode da taj ruski biznismen i pored ovog navodnog poklona nikada nije imao neke velike poslove u Srpskoj.

Oni navode i primer drugog, takođe ruskog biznismena, koji je želeo da kupi UNIS-ovu fabriku u Ramićima kod Banjaluke i "Borju" iz Teslića, ali na sastanku sa tadašnjim premijerom Srpske Miloradom Dodikom ponuđeno mu je učešće u još jednom projektu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Wikipedia/PANONIAN Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Wikipedia/PANONIAN

Kako navode mediji, Dodik ih je "lepo primio i saslušao, ali je rekao da ima bolji projekat za tog biznismena koji je hteo da ulaže u privredu Srpske".

"Odveli su nas kod Mileta Radišića u Medicinsku elektroniku", ističe Milinić i kaže da je tada prvi put vidio Radišića te da im je on ispred Medicinske elektronike rekao: "Gledajte ovo zemljište, odavde do hotela Bosna. To je gradska vlada meni i Dodiku stavila na raspolaganje. Ovde ćemo nas dvojica da gradimo objekat od 200 hiljada kvadrata. Treba nam 200 miliona. Premijer ima pare, dobili smo od Telekoma 22 miliona garancije za početak, a kasnije će biti još."

Gordan Milinić tvrdi da je Mile Radišić tražio od ruskog biznismena da uloži unaprijed 10 miliona u projekat, a kad uloži tih 10 miliona može da radi u Republici Srpskoj šta hoće. Rus međutim nije bio voljan da ulaže na neviđeno u projekat, koji je danas poznat kao "afera Picin park".

Propali su mu i planovi za UNIS i "Borju" iako je pristao, tvrdi Milinić, da 10 odsto svih svojih poslova u Srpskoj preko firme "Edelvejs Investment" iz Ženeve prepiše na Milorada Dodika, odnosno na njegovog prijatelja Mileta Radišića.

- Mile Radišić je otišao u Ženevu, a nakon toga me pozvao u Moskvu da mi javi da je sve potpisano u toj firmi i da se posao sada može normalno raditi. Ulaznica je napravljena, Radišić odnosno Dodik je vlasnik 10 odsto svih poslova i nema problema - kaže Milinić, ali dodaje da se sve ubrzo promenilo.

Pogledajte integralno svedočenje Milinića:

- Kada sam nakon nedugo vremena došao u Banjaluku da dogovaram početak ulaganja u privredu Srpske, pozvao me je Mile Radišić i saopštio da je 10 odsto malo i da treba dati 15 odsto. Ruski biznismen je odustao od posla i rekao da ne može da sarađuje sa takvim ljudima - kaže Milinić.

Da je bratska Rusija omiljena zemlja za malverzacije rukovodstva Republike Srpske, pokazuje i primjer prodaje Rafinerije i Naftne industrije Srpske, piše Slobodna Bosna.

Milinić tvrdi da privatizacija nije izvšena preko "Zarubežnjefta", preduzeća koje je u vlasništvu ruske države, već je formirano preduzeće NJEFTEGAZINKOR, koje su kasnije kupile razne privatne firme među kojima je i firma još jednog Dodikovog prijatelja "Invest tehnologija" Duška Perovića.

- Sve su prilike da je za te transakcije poslužio novac od prodaje Telekoma Srpske. Poslednje informacije koje imam govore da Perović sav novac iz tih poslova prebacuje u Honduras, te da je uzeo državljanstvo Hondurasa - kaže Milinić i tvrdi da su to podaci Državne bezbjednosti Srbije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Pravo lice rukovodstva Srpske, kako navodi Slobodna Bosna, upoznali su i predstavnici firme AJSLAND ENERDŽI. U Srpsku su, tvrdi Milinić, došli sa bankarskom garancijom od milijardu evra i bili su zaintresovani za Termoelektranu "Gacko".

U to vreme već je bio potpisan ugovor sa ČEZ-om, ali im je Milorad Dodik obećao neku drugu elektranu u Srpskoj, ako mu omoguće susret sa premijerom Islanda. Zatraženo - učinjeno. Sastanak je organizovan nakon mesec dana, ali je Milinić ostao zabezeknut rezultatom sastanka, piše Slobodna Bosna.

- U toku tog sastanka mene je nazvao generalni direktor te kompanije Arni Jensen i rekao: "Gospodine ambasadore ovdje se dešavaju čudne stvari. Sa vašim premijerom je doputovao izvesni Vlado Delić i dao nam je cedulju sa brojem žiro-računa na koji treba da uplatimo milion evra za premijera Dodika - kaže Milinić.

Dodik je, bar prema tvrdnjama Milinića, ostao bez traženog miliona, a Republika Srpska bez milijarde evra. Milinić tvrdi da je još niz primera kriminalnih radnji vrha Republike Srpske, ali se mnogi ljudi boje da govore.

(Telegraf.rs/ Izvor: slobodna-bosna.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Provaljen

    26. septembar 2015 | 17:22

    Zato pravi konflikt sa Federacijom da skrene paznju.Nekome ko je ziveo pod Milosevicem sve ove igre su poznate.

  • Александар Џунић

    26. septembar 2015 | 19:00

    Као што није требало рушити и предавати Милошевића, тако не треба нападати Додика. Капитализам је наопака работа. Пошто народ не сме да зуцне, још само политичарчићи, који својим лајањем против актуелне власти, рачунају на финансијску подршку страних амбасада, како би се дочепали власти и одрдили домаћи задатк посло и налогодавца. Не ваља то.

  • Zavera

    26. septembar 2015 | 20:22

    Posle bitke svi su generali!!!Gde li je ovaj bio do sad..?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA