Diković: Vojska je ponos Srbije

Povodom Dana vojske, načelnik generalštaba poručio da je vojska sposobna da odgovori na sve bezbednosne izazove

  • 0

Načelnik generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković je poručio da je vojska ponos Srbije i čvrst bedem protiv terorizma.

Povodom 23. aprila, novoustanovljenog dana Vojske Srbije, Diković je rekao da je vojska sposobna da odgovori na sve bezbednosne izazove sa kojima se susreće Srbija.

Diković je među bezbednosnim izazovima Srbije izdvojio situaciju u Kopnenoj zoni bezbednosti duž administrativne linije, u kojoj Vojska Srbije, kako je istakao, ima ulogu faktora stabilnosti.

Osvrćući se na proces reforme Vojske Srbije, Diković je rekao da su osnovni ciljevi reformi srpskih oružnih snaga koje se sprovode proteklih desetak godina brojčano manja, tehnički opremljena i profesionalna vojska, spremna da odgovori bezbednosnim rizicima, odnosno stvaranje vojske po meri i u funkciji državnih interesa.

Sistem odbrane, prema njegovim rečima, trenutno ima oko 36.000 ljudi, po čemu je, ako se uzme u obzir broj stanovnika, u vrhu u regionu.

- Kod nas, možda, postoje veći bezbednosni izazovi u odnosu na neke zemlje u regionu, ali to je ta racionalna mera. Pored toga što smo smanjili brojnu veličinu, mi smo jedinice popunili sa profesionalnim vojnicima. Opremili smo deo jedinica po modelu ''21''. To je najsavremeniji model, to je svetski standard - rekao je Diković.

Kao važna dostignuća reforme Vojske Srbije Diković je naveo i osavremenjivanje telekomunikacione i informatičke opreme, opremanje specijalnih jedinica po svetskim standardima, razvijanje trenažnog aviona domaće proizvodnje, unapređivanje opreme za snimanja iz vazdušnog prostora i postavljanje vojne industrije na noge.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA