POČEO LOV NA MASOVNOG UBICU SRBA: Kreće detekcija radona, gasa koji izaziva rak pluća

Radon prolazi kroz temelje kuća i ventilacione otvore, a u organizam ulazi respiratornim putevima, raspada se i na tkivo ostavlja posledice

  • 19

Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost počinje polovinom oktobra po celoj Srbiji akciju postavljanja detektora koji će nakon šest meseci pokazati nivo radona, prirodnog radioaktivnog gasa koji je Svetska zdravstvena organizacija, posle pušenja, proglasila drugim najvećim uzročnikom raka pluća.

Akcija je pokrenuta na inicijativu Međunarodne agencije za atomsku energiju jer je Srbija jedina zemlja u regionu i Evropi koja nema mapu radona.

- Reč je o gasu bez boje i mirisa čija je koncentracija na otvorenom prostoru veoma niska. U zatvorenim prostorijama, međutim, radon se može akumulirati u visokim koncentracijama - rekla je za "Blic" Maja Eremić Savković, pomoćnik direktora za radijacionu sigurnost u Agenciji.

EVO ZAŠTO IZBEGLICE HRLE U EVROPU: Šest razloga zbog kojih dolaze kod nas

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Radona ima najviše u granitu, zatim u građevinskim materijalima i nekim vrstama kamena. Takođe ga dosta ima i u zemljištu ispod ili oko objekta koje sadrži glinu i fosfate, a nema ga u drvetu, staklu, tkaninama...

Pomoćnik direktora za radijacionu sigurnost u Agenciji je navela da radon prolazi kroz temelje kuća i ventilacione otvore, a u organizam ulazi respiratornim putevima, raspada se i na tkivo ostavlja posledice.

Građani su pozvani da se prijave za postavljanje bezopasnih detektora na ormane koje Srbija dobija od Švedske. Po isteku šest meseci, detektori će biti poslati na očitavanje u laboratoriju u Švedsku, a građani će dobiti rezultati kod svojih kuća.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    28. septembar 2015 | 10:19

    A DALI TI INSTRUMENTI MOGU DA MERE OZRACENOST SRBIJE PROUZROKOVANE NATO BOMBARDOVANJEM RADIOAKTIVNIM OTPADOM STO JE I UZROK EPIDEMIJE KARCINOMA. ???!!!!!!

  • Xxx

    28. septembar 2015 | 10:54

    Radon veci problem od uranijuma iz Nato bombi?

  • Vlada

    28. septembar 2015 | 10:14

    A da li ga ima u granitnim plocicamo koje se postavljaju po sobama?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA