Bašar al Asad je jedini preživeo "arapsko proleće". Da li je dobio novu šansu?

Jazid Sajig, saradnik u Karnegi centru za Bliski istok, ističe da je Asadova dugovečnost na vlasti delimično posledica pasivnosti njegovih protivnika, uključujući SAD

  • 5

Sirijski predsednik Bašar al Asad prešao je put od otpadnika do potencijalnog partnera zahvaljujući svojim saveznicima Rusiji i Iranu tokom četvorogodišnjeg građanskog rata, ali i strahovanjima Zapada od pretnjih džihadista.

OBAMA: Spremni smo za saradnju s Rusijom, ali Asad mora da ode

Asad, koji se na vlasti nalazi 15 godina, zapravo je jedini preživeo "arapsko proleće" koje je "pokosilo" vladare širom Bliskog istoka i Severne Afrike, navodi se u analizi agencije Frans pres.

Dok su pre samo nekoliko meseci, Asadove snage nizale poraz za porazom od Islamske države (ID) i grupa povezanih sa Al Kaidom, sada se stiče utisak da je počeo da ubire plodove politike koja žigoše sve njegove protivnike kao teroriste, a njegov režim predstavlja kao bedem protiv ekstremizma.

Sirijski predsednik takođe ima značajnu podršku moćnih saveznika Irana i Rusije koji mu pružaju vojnu, finansijsku, ali i diplomatsku podršku.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Prethodnih nedelja, kako se navodi, Rusija je slala vojnike, borbene avione i oružje Asadovom režimu izazvavši time zabrinutost Zapada na čelu sa Vašingtonom.

- Mislim da je privremena i Pirova pobeda Asadovog režima posledica dobre stare cinične realpolitike - kaže Karim Bitar, profesor na Institutu za međunarodne i strateške odnose.

- Konačno, Rusi i Iranci imaju mnogo veći ulog nego Zapad, oni su ostali mobilisani, nefleksibilni i beskompromisni, dok protivnici Asadovog režima nisu imali jasnu strategiju i platili su visoku cenu svog pogrešnog metoda - objašnjava on.

Posle izbijanja demonstracija protiv Asada u martu 2011. godine, Asad je svoj režim uspeo da predstavi kao borca u ratu protiv "terorista", a uspon džihadista Islamske države poslužio mu je kao tvrdnja da njegova vlada brani Siriju od "varvarstva".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

To je potkrepljeno i relativnim neuspehom koalicije protiv ID predvođene SAD koja ne sarađuje sa sirijskim predsednikom.

Asad je uspeo da igra na kartu vremena i nadživi početni optimizam "arapskog proleća" koje je u nekim slučajevima stvorilo prostore bezakonja pogodne za radikalne grupacije, kaže Bitar.

- Asadov režim izvukao je korist od trijumfa kontrarevolucionarnog narativa na regionalnom nivou. Većina zapadnih zemalja vratila se na pogrešnu ideju da je autoritarni nacionalizam u arapskom svetu jedina odbrana od radikalnog islama - zaključuje on.

Murijel Aseburg, saradnik nemačkog Instituta za međunarodne i bezbednosne poslove, smatra da su Asadovi protivnici previše podeljeni i da ne žele da se angažuju ili podrže sirijske pobunjenike u pokušajima da ga zbace s vlasti.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Njegove pristalice, sa druge strane, pružaju mu konstantnu i snažnu vojnu, diplomatsku i finansijsku podršku, navodi on.

Jazid Sajig, saradnik u Karnegi centru za Bliski istok, ističe da je Asadova dugovečnost na vlasti delimično posledica pasivnosti njegovih protivnika, uključujući SAD.

Zapad je, navodi on, zabrinut zbog rastuće snage Islamske države i izbegličkog talasa iz Sirije koji je stigao do Evrope prethodnih nedelja.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Glavni problem je što zapadne sile nikad nisu želele da se više angažuju u Siriji, a to ni sada ne žele, a ne znaju šta da rade sa Islamskom državom - kaže on.

Sa druge strane, Rusija je napravila mudar potez.

- Ponovo je pomerila ravnotežu, pomogla Asadu da kupi vreme, učinila da se Rusi smatraju značajnima, Amerikance naterala u defanzivu, a da pri tome nije mnogo toga promenila na terenu - zaključuje on.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera Kojot # 1

    29. septembar 2015 | 08:05

    Bravo Asade samo tako, satrite dusmane uz pomoc Rusije I saveznika!

  • Enzo

    29. septembar 2015 | 08:38

    Ovo se zove,misliti glavom,a ne guzicom

  • Pravda

    30. septembar 2015 | 11:20

    Asada treba skinut bre s vlasti zato jer ubija zene i decu sto nisu nikom krivi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA