• 8

KAKO DA ZNATE DA LI VAS SEKSUALNO UZNEMIRAVAJU NA POSLU: Evo šta je strogo zakonom zabranjeno!

Telegraf istraživao šta sve predstavlja seksualno uznemiravanje na radnom mestu i kakva su vaša prava, odnosno kakva je procedura prijave uznemiravača

  • 8

Seksualno uznemiravanje na radnom mestu još uvek je tabu tema u srpskim kompanijama. Mnogi poslodavci ni ne znaju kako bi reagovali na ovakvu prijavu, a većina zaposlenih nije ni svesna kakva su njihova prava u ovom slučaju.
REKAO JE "HOĆU SEKS", A ONDA MI JE ZAPUŠIO USTA: Ispovest beogradske promoterke od koje ćete se SMRZNUTI!

Statistika kaže da je u većini slučajeva uznemiravač šef ili nadređeni osobi koja se uznemirava, zbog čega mnogi iz straha, ali i nepoznavanja svojih prava, dugo vremena trpe i ne žale se na nasilnika.
POHOTNA PROFESORKA NAŠLA NOVU ŽRTVU: Umesto dečaka zbog kojeg joj preti zatvor, to je sada ovaj mišićavi mladić (FOTO) (VIDEO)
Upravo zbog ovoga je oblast seksualnog uznemiravanja na poslu regulisana Zakonom o sprečavanju zlostavljanja na radnom mestu jer se smatra vrstom mobinga.

Da li ste bili žrtva seksualnog uznemiravanja na poslu?

Glasajte

Evropska statistika tvrdi da je više od 60 odsto žena i oko 16 odsto muškaraca u toku profesionalne karijere doživelo seksualno uznemiravanje na radnom mestu.
Srpska statistika o ovom problemu još ne postoji pošto je u našoj zemlji pojam seksualnog uznemiravanja na radnom mestu postao pravna kvalifikacija tek pre nekoliko godina.
Foto: Telegraf

Foto: Telegraf


Zbog svega ovoga odlučili smo da vam skrenemo pažnju na to šta sve predstavlja seksualno uznemiravanje na radnom mestu i kakva su vaša prava, odnosno kakva je procedura prijave uznemiravača.
POHOTNI PROFESOR NIJE MOGAO DA SE OBUZDA: Učenici (15) neumorno je slao...
Seksualno uznemiravanje na osnovu Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radnom mestu može biti verbalno, neverbalno i fizičko.
Verbalno seksualno uznemiravanje su: pošalice sa seksualnom konotacijom, usputna dobacivanja, previše komplimenata, komentari o izgledu i nedolični predlozi sa seksualnom konotacijom, neprimereni telefonski pozivi, neprimerene SMS poruke i imejlovi, neprimerene poruke preko društvenih mreža.
Foto: Telegraf

Foto: Telegraf


Neverbalno seksusalno uznemiravanje su postpuci koji odražavaju nedostatak poštovanja i prekomerno prijateljsko ponašanje, sugestivni i uvredljivi signali, neprilično ponašanje i gestikulacije, pogledi i slično. Praktičan primer neverbalnog seksualnog uznemiravanja mogao bi da bude neprimereno gledanje u dekolte koleginice.
OVO JE PORAŽAVAJUĆE: Čak 50 hiljada ljudi u SRBIJI radi i ne prima PLATU!
Fizičko seksualno uznemiravanje je svaki neželjeni i neprimereni kontakt među kolegama. U ovo praktično spadaju: zagrljaji, poljupci, tapšanje, štipanje, dodirivanje kose, glave, ramena i slično.
Da bi nešto bilo okarakterisano kao seksualno uznemiravanje neophodno je da je u pitanju jasno neželjeni gest iz ugla pasivne (uznemiravane) osobe. Neophodno je i da taj gest pređe granice uobičajenog ponašanja među kolegama , kao i da ima seksualnu konotaciju (tapšanje po ramenu od strane šefa za dobro urađen posao neće se kvalifikovati kao seksualno uznemiravanje).
Uznemiravana osoba treba najpre da se obrati nadređenom u svojoj firmi (osim ako on nije uznemiravač, onda se obraća prvoj sledećoj višoj instanci), a ukoliko kompanija nije u stanju da reši problem, onda je opcija i tužba na osnovu Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radnom mestu.
Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia


Seksualno uznemiravanje na poslu nije krivično delo već prkršaj, a sud osim novčanih kazni može kompaniji izreći meru udaljavanja zlostavljača od uznemiravača. U praksi ovo znači da bi kompanija, ako to već sama ne uradi, po nalogu suda morala da uznemiravača premesti na drugo radno mesto.
Praksa Evropske unije pokazala je da se prijave seksualnog uznemiravanja u više od 70 odsto slučajeva reše u okviru kompanije, kojima uglavnom zbog reputacije nije u interesu da stvar stigne do suda. Uznemiravač je u najvećem broju slučajeva premeštan na drugo radno mesto, a žrtva je dobila jednokratnu novčanu nadoknadu za pretrpljeni stres.
Ovo se sve, naravno, odnosi na seksualno uznemiravanje, dok u slučaju bilo kakvog nedoličnog fizičkog kontakta možete napadača tužiti za seksualni napad, a onda se za to odgovara krivično, a kazna je zatvorska.
Od sada Telegraf pratite i na Vajberu
(V. Ž.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kure

    Dobar deo ženske populacije se oblači veoma "oskudno".Ona ti pokazuje a ti nesmeš da gledaš, ako gledaš to je mobing, jel?

  • Анти Антифа

    Да имам посао волео бих да ме сексуално узнемиравају

  • Marina

    A šta ćete sa brojnim brakovima najbližih kolega na poslu, koji su se i upoznali na radnom mestu. Moji roditelji su se tako upoznali, radili u istoj firmi. Hoćete i njima deliti otkaze ?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima