Obeležen Dan Vojske Srbije

Dan Vojske Srbije obeležen je u Leskovcu u prisustvu najvišeg državnog i vojnog vrha prikazom sposobnosti dela jednica

  • 0

Dan Vojske Srbije 23. april, obeležen je u Leskovcu u prisustvu najvišeg državnog i vojnog vrha prikazom sposobnosti dela jednica, uz poruku da je VS uvek bila i jeste sastavni deo srpskog drustva, njegova elita i predvodnik u napretku, garant mira, stabilnosti u zemlji, ali i očuvanja globalnog mira.

Obeležavanje Dana Vojske Srbije počelo je dočekom državne zastave i intoniranjem himne Srbije, a prethodno je sa brda Hisar, po naređenju načelnika Vojske Srbije general potpukovnika Ljubiše Dikovića, izvršena počasna artiljerijska paljba.

Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane Dragan Šutanovac, vršilac dužnosti predsednika Srbije i predsednica parlamenta Slavica Ðukić Dejanović, strani vojni izaslanici, crkveni velikodostojnici i mnogobrojni građani.

- Uspeli smo da stvorimo potpuno profesionalni sastav pripadnika vojske i podigli operativne sposobnosti, u potpunosti smo uspeli da odgovorimo na sve izazove, rizike i pretnje - rekao je Dragan Šutanovac.

Dobar glas o reformisanoj i modernizovanoj VS, prema rečima ministra, prenosi se i u regionu, Evropi i svetu i dodao da je cilj bio da se VS vrati na mesto koje joj pripada i koje je vekovima bilo za nju rezervisano.

Ministar Dragan Šutanovac je rekao da je VS pokazala da ravnopravno sa najmodernijim zemljama sveta može da učestvuje u obezbeđivanju mira u multinacionalnim operacijama UN, a od pre desetak dana i u misijama Evropske unije.

Dan vojske profesionalnim pripadnicima oružanih snaga, civilima, onima koji su na dobrovoljnom služnju vojnog roka i građanima, čestitao je i Načelnik Generalštaba Vojske Srbije  Ljubiša Diković, koji je istakao da su između dva praznika svi zadaci uspešno realizovani.

U defileu na centralnoj proslavi Dana Vojske u Leskovcu učestvovao je veliki broj pripadnika vojske iz raznih jedinica i studenata Vojne akademije. Građanima je bila pružena prilika da se upoznaju sa osposobljenošću pripadnika Garde i Specijalne brigade, kao i sa naoružanjem kojim one raspolažu.

Svečani defile raketne jedinice vaduhoplovne odbrane, motorizovane artiljeriske brigade, kao i egzercir garde, takođe, su izazvali veliko interesovanje prisutnih.

Na tehničko - taktičkom zboru naoružanja i vojne opreme uz razne vrste haubica i višenamenskih oklopnih borbenih vozila prikazani su i neki od novih taktičkih sistema.

To su bile i bespilotne letilice "vrabac" i "pegaz", protivraketni oklopni sistem "bumbar", robot sa rukom "Milica" i oklopni transporter "Lazar".

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA