• 59

OD SUTRA IZVRŠITELJI IMAJU PRISTUP RAČUNIMA GRAĐANA: Ko je dužan, blokiraće mu štednju!

Izvršitelji će od sada od NBS moći da dobiju podatke o računima svih građana Srbije i sa njih će moći da naplate dugovanja za struju, grejanje, kablovsku televiziju, telefon...

  • 59

Izvršiteljima će od 1. oktobra biti dostupni podaci o svim računima građana u bankama, piše beogradski Blic. Oni će novac moći da blokiraju i ako je reč o oročenoj štednji, piše ovaj dnevni list.
TUGA: Golubovići sa devetoro dece strahuju od zime i u mraku čekaju izvršitelje da im zaplene stvari! (FOTO)

Izvršitelji će nova ovlašćenja dobiti na osnovu Zakona o platnim uslugama kojim je predviđeno postojanje jedinstvenog registra računa fizičkih i pravnih lica.
ZBOG DUGA ZA STRUJU: Srbi televizore prodaju za 300 dinara! (FOTO)
Zahvaljujući ovome, izvršitelji će moći da dobiju podatke o bukvalno svim računima građana u Srbiji! Ove informacije koristiće kod naplate dugovanja za struju, vodu, grejanje, telefon, kablovsku televiziju, ali i u slučaju dugovanja po osnovu alimentacije i zaostalih zarada.

Da li je u redu da izvršitelji imaju pravo naplate sa privatnih računa građana?

Glasajte

- Izvršitelji će sada moći da od Narodne banke Srbije pismenim dopisom traže podatke o brojevima dinarskih, deviznih, tekućih i štednih računa građana. Ukoliko dužnik ima otvorene račune u bankama, izvršitelji će doneti zaključak o prinudnoj naplati i poslati ga banci. Banka će potom blokirati račun i preneti novac na račun izvršitelja - rekla je za beogradske medije Svetlana Manić, zamenica predsednika Komore izvršitelja.
Poverenik za informacije Rodoljub Šabić ne krije da je ogorčen novim merama pošto smatra da je država i ovim potezom pokazala da zadire u privatan život i lične podatke građana.
- Ako i zakon kaže da i izvršitelji mogu da imaju uvid u lične račune građana, onda tu nemam šta više da pričam - rekao je Šabić.
Od sada Telegraf pratite i na Vajberu
(Telegraf.rs/Blic)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saška

    Ova odluka ugrožava prava građana. Protiv sam ove radikalne odluke.

  • DECI ZA IGRU

    Koje je to poštenje, duguješ , imaš obaveze a ne plaćaš dug i obaveze, na drugoj strani imaš račun u banci i štediš, to su lopovluk i nepoštenje.

  • Branislav

    Ako u ovoj zemlji penzioneri koji imaju najmanja primanja mogu da budu najredovnije platiše računa, onda i onima koji imaju novac, a neće da plaćaju račune treba pomoći da postanu takodje redovne platiše.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima