Hrvatska zaštitila lički krompir!

Zaštita ličkog krompira temelji se na njegovom kvalitetu koja proizilazi iz specifičnosti područja na kom se gaji i njegovom ugledu vezanom za dugu tradiciju gajenja

  • 7

Lički krompir je ušao u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka geografskog porekla, objavljeno je u Službenom listu Evropske unije.

SUPER TRIK: Ovako ćete da oljuštite krompir za par sekundi!

Tako je Hrvatska, pored krčkog pršuta, ekstra devičanskog maslinovog ulja Cres, neretvanske mandarine, ogulinskog kiselog zelja/ogulinskog kiselog kupua i baranjskog kulena, dobila još jednu oznaku čiji je naziv registrovan i zaštićen na zajedničkom tržištu EU.

Zaštita ličkog krompira temelji se na njegovom kvalitetu koja proizilazi iz specifičnosti područja na kom se gaji i njegovom ugledu vezanom za dugu tradiciju gajenja.

Za proizvodnju ličkog krompira koriste se sorte Desire, Bintje ili Viktorija ili drugih sorti sličnih karakteristika čiji sadržaj suve stvari iznosi minimalno 19 odsto. Krompir ima glatku ili hrapavu ljusku, pokožica je žute, smeđe ili crvenkaste boje, a boja unutrašnjosti je svetlo bele do žute boje.

Ukus ovog krompira je specifičan.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Izvor: hr.n1info.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Partizanska i Saveznička Srbija

    30. septembar 2015 | 22:06

    Srbija neka zaštiti Srpske Pršute , Šunke i Kulene. Srpska Pokrajina Vojvodina ima toliko razlicitih prsuta, sunka i kulena. Neka Srbija zaštiti Zlatiborsku Pršutu. Srbija bi obavezno trebala da zaštiti Srpske Lepinje. Lepinje su Srpske da vise Srpske ne mozejo biti. Zlatiborske Pršute i Srpske Lepinje neka Srbija zaštiti.

  • 252. Oklopna Divizija iz Kraljeva

    30. septembar 2015 | 20:53

    Srbija bi trebala da zastiti jela kao sto su mesano meso na zaru, prebranac, pljeskavicu i naravno sladko. Sladko se pravi samo u Srbiji kod Srba i jos to samo u Sumadiji. Medjutim negde sam procitao da je kod i nasih Jevreja Sladko veoma razsireno jelo. Nemam nista protiv toga. Srbija bi trebala za zastiti prebranac medju mnogobrojnim odlicnim Srpskim jelima.

  • Partizanska i Saveznička Srbija

    30. septembar 2015 | 21:39

    Karadjordjeve šnicle bi treba Srbija za zastiti. Obvezno bi trebala Srbija da zastiti Pljeskavicu i Sjenicke Sirove. Srpsku Pljeskavicu prisvajaju Makedonci dok Sjenicke Sirove prisvajaju Bosnjaci. Prebranac bi takodje po mojem misljenju Srbija da zastiti. Makedonci takodje prisvajaju Srpski Prebranac. Srbija neka zastiti i Srpske Slavske Kolace. Zlatiborske Prsute bi Srbija takodje da zastiti. Pršute i Kulene bi Srbija trebala da obavezno zastiti. Koliko ima odlicnih Srpskih jela, joj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA