SVE O KUBANSKOJ VAKCINI ZA RAK PLUĆA: Kome je namenjena, kako se prima, kako deluje!

Pacijent prima četiri doze vakcine, i to u levo i desno rame, i u levi i desni kuk, isti postupak ponavlja se posle 14 dana, pa još tri puta na svakih 14 dana

  • 7

Kubanska vakcina "cimavax EGF" protiv raka pluća, koja će ubrzo biti dostupna i našim pacijentima, namenjena je pre svega bolesnicima koji imaju ovu vrstu karcinoma u poodmaklom stadijumu.

Radi se o terapeutskoj a ne preventivnoj vakcini, koja kancer u poodmaklom stadijumu pretvara u hroničnu bolest, pa pacijenti koji je prime mogu da žive faktički kao da imaju dijabetes.

SPASONOSNI LEK USKORO U SRBIJI: Kubanska vakcina će se davati u tri ustanove!

 

KAKO DELUJE?

Cilj ove vakcine nije da izleči bolesnika, već da on sa njim nastavi da živi. Tačnije, vakcina usporava i zaustavljava napredovanje metastaza na druge organe.

Kancer se transformiše u hronično nezarazno oboljenje, kao što su hipertenzija ili dijabetes. Pacijenti u tom slučaju redovno primaju vakcinu koja ih održava u životu kao insulin dijabetičare. Samim tim se povećava preživljavanje i kvalitet života pacijenta.

KUBANSKA VAKCINA PROTIV RAKA JOŠ NIJE STIGLA: Čeka se potpis ugovora iz Havane!

 

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

KOME JE NAMENJENA?

Postoje jasni kriterijumi po kojima se određuju pacijenti na koje ova vakcina deluje a samim tim mogu i da je prime.

Naime, ne mogu da je prime svi pacijenti oboleli od raka pluća. Kliničke studije, koje su urađene do sada, pokazale su da ne mogu da je prime pacijenti sa dijagnozom raka pluća u poodmakloj fazi sa metastazama u centralnom nervnom sistemu. Takav pacijent zahteva drugačiji tretman, uključujući i steroidne lekove, čije dejstvo može da utiče na efekat ove vakcine.

Zašto neki pušači dobiju rak, a drugi živi i zdravi doguraju do 100 godina?

Vakcina je, naime, namenjena pacijentima koji imaju nemikrocelurani odnosno karcinom u poodmakloj trećoj B ili četvrtoj fazi.

Ipak, i oni moraju da prođu rigoroznu selekciju na osnovu istorije bolesti, kako bi se na osnovu nje dala konačna odluka da li pacijent može da je primi ili ne.

Foto-ilustracija: Flickr/GatesFoundation Foto-ilustracija: Flickr/GatesFoundation

KAKO SE PRIMA?

Pacijenti, koji su pogodni za primanje "cimavaxa", na samom početku lečenja primaju četiri doze, i to u levo i desno rame, i u levi i desni kuk. Isti postupak ponavlja se posle 14 dana, pa još tri puta na svakih 14 dana.

Nastavak lečenje ovom vakcinom zavisi od dogovora sa lekarom.

LONČAR: Ako sve bude u redu kubanska vakcina za lečenje raka pluća do septembra

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

DA LI PRODUŽAVA ŽIVOT?

"Cimavaks EGF" rezultat je 25-ogodišnjeg istraživanja Centra za molekularnu imunologiju (CIMAB) iz Havane. Njena klinička istraživanja počela su 1993. godine, a od 2008. godine ona je i zvanično počela da se koristi na Kubi.

Zavidan broj bolesnika, odnosno 20 odsto onih koji su je primali, živi duže od pet godina, a najnoviji rezultati pokazuju da kod pacijenata koji imaju povišen nivo faktora EGF a to je faktor rasta koji izaziva metastaze, vakcina ima najbolji efekat.

Simptomi raka koje nikako ne smete da ignorišete!

Vakcina je bezbedna a što se tiče neželjenih efekata, pojavljuju se oni koji su prisutni i nakon primanja drugih vakcina u vidu blagog do umerenog crvenila, anoreksije, grčeva, drhtavice, glavobolje, mučnine, povraćanja, povišene temperature, talasa toplote, hipertenzije ili hipotenzije. Mogu se javiti i crvenilo i bol na mestu uboda.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

( LJ. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zex

    1. oktobar 2015 | 23:51

    Kad Diznilenda odmrznu znacu da je pronadjen lek za karcinom..

  • test

    4. oktobar 2015 | 01:30

    Vakcina se koristi u Kubi a poceli su i neka testiranja u USA. Zasto se ne koristi u drugim drzavama: pa to je najvece trziste i Zapadne kompanija ga drze pod kontrolom. Ovo je vakcina protiv specificnog raka pluca i dokazano pomaze, produzuje zivot bolesnicima bez nus-pojava. Jako dobra vest ako se pocne koristiti u Srbiji (mada sumnjam, kao sto rekoh, Zapad to strogo kontrolise..).

  • Payton

    2. oktobar 2015 | 01:53

    Za ili protiv raka?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA