LAVROV: Kraj američke globalne dominacije biće bolan!

Lavrov je kritikovao nametanje zakona jedne zemlje na teritoriji druge i založio se za ključnu ulogu UN u svim konfliktnim situacijama

  • 7

Unipolarni svet više ne postoji, a novi centri ekonomske moći "rastu" u Aziji i Latinskoj Americi, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervju za venecuelanski državnu televiziju.

LAVROV OTKRIO MRAČNU TAJNU ISLAMSKE DRŽAVE: Putinov prvi čovek UPOZORIO ČITAV SVET!

On ističe da "stare navike teško umiru", odnosno da će kraj globalne dominacije jedne sile potrajati i da će biti bolan.

Lavrov je kritikovao nametanje zakona jedne zemlje na teritoriji druge i založio se za ključnu ulogu UN u svim konfliktnim situacijama.

Rusija se zalaže za principe nemešanja u interne stvari suverenih zemalja, što je fundamentalni pricip UN koji se često krši.

Lavrov poziva na redistribuciju, odnosno promenu glasova i kvota u međunarodnim institucijama, uključujući MMF, o čemu je dogovor postignut pre deset godina.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

On navodi da SAD ne pokazuju spremnost za sporazum sa Rusijom u vezi planova o postavljanju raketnih štitova.

Lavrov navodi da je od 2007. godine ruski predsednik Vladimir Putin o tome više puta razgovarao sa tadašnjim predsjednikom SAD Džordžom Bušom i da mu je predlagao različite opcije zajedničkog delovanja na stvaranju sistema protivraketne odbrane.

Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

- Rečeno nam je da su spremni za zajednički rad, a na kraju sve završilo tako što su Amerikanci imali sopstveni plan. Onda su nam rekli da ne treba da se brinemo zbog plana i predložili su saradnju baziranu na njihovom planu. Drugim rečima, to je izgledalo kao ultimatum - navodi Lavrov.

On ističe da je Rusija zadovoljna ishodom pregovora sa Francuskom oko nosača helikoptera tipa "Mistral", jer je Moskva, pošto je sporazum propao, dobila novac na ime naknade.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • топлистанадреалиста

    2. oktobar 2015 | 15:02

    Браво господине Лавров! нато пакт неће постојати још дуго, ја сам убијеђен али мене брину домаћи издајници и еуропејци, јер само уласком у савез са Русијом Српска држава ће се опоравити и вратити Свету Српску Земљу Косово....... само ви лупајте еуропејци, џаба кречите и потписујете, ваши потписи не вриједе јер то није став Српског народа!!!!!! Само Русија!!!

  • Mici

    2. oktobar 2015 | 15:11

    Konacno, hvala bogu i slava Rusiji...

  • Papazjaner!

    2. oktobar 2015 | 18:25

    Nema od toga nista , ovo je sve prividno! Sad ce oni opet da pokarabase na drugim zaristima, preuzimaju Kubu, verovatno ce destabilizovati Ukrainu jos vise, priznali su Palestinu sad je Izrael u velikog problem i ... oni imaju svugde svoje repove I samo ih pomere kad im treba ! Nase Kosovo je okupirana , Makedonija je zapoceta, I posle 20 godina u Bosni je I dalje mrznja a da nepricamo da je cela Evropa okupirana "njima" ! Voleo bi ja da je ovo kako Lavrov kaze ali videcemo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA