ŽELITE AMERIČKU VIZU ZA SEBE I SVOJU PORODICU? Evo kako da dobijete ZELENU KARTU!

Ukoliko želite da živite i radite u SAD, prijavom za zelenu kartu možete dobiti američku vizu za celu svoju porodicu. U slučaju da vaš broj izvuku na lutriji (što ni najmanje nije na nivou naučne fantastike, budući da su šanse za to 1:50) za otprilike godinu dana imaćete zelenu kartu u rukama, kao i ono što vas zapravo zanima - mogućnost sistemskog useljenja u SAD

  • 43

Lutriju zelene karte, trajne boravišne i radne dozvole, Vlada SAD-a oformila je kako bi postigla raznolikost populacije u Americi. Kroz ovaj program, zemljama koje inače ne šalju previše imigranata u SAD (u koje spada i naša), svake godine se odobrava ukupno 50.000 zelenih karti.

EVO KAKO DA SE ZAPOSLITE U AMERICI: Ova dva zanimanja tamo svi traže

Ukoliko želite da živite i radite u SAD, prijavom za zelenu kartu možete dobiti američku vizu za celu svoju porodicu. U slučaju da vaš broj izvuku na lutriji (što ni najmanje nije na nivou naučne fantastike, budući da su šanse za to 1:50) za otprilike godinu dana imaćete zelenu kartu u rukama, kao i ono što vas zapravo zanima - mogućnost sistemskog useljenja u SAD.

Iako se prednost daje onima kojima su supružnici ili deca već građani SAD-a, kao i kvalifikovanim radnicima, lutrija za zelenu kartu je vaša šansa da dospete u Ameriku čak i ako  ne spadate ni u jednu od ove dve kategorije.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ono što je najbolji deo priče o zelenoj karti jeste to da ćete ako postanete srećni dobitnik moći da radite bilo koji posao kao i bilo koji američki građanin.

S obzirom da je ovo doba godine poslednji trenutak za ulazak u proceduru potencijalnog dobijanja zelene karte, najvažnije je napomenuti da je besplatna prijava na lutriju, direktno na sajtu američke vlade, moguća samo u oktobru i novembru.

Što se tiče ostatka godine, moguće je prijaviti se preko agencija koje tu uslugu naplaćuju, a koje će vas zvanično "ubaciti u bubanj" takođe tek u oktobru.

Za učestvovanje na lutriji potrebno je da ste punoletni i da imate završenu četvorogodišnju srednju školu (ili dvogodišnje iskustvo u posljednjih pet godina na poslu koji je zahtevao barem dve godine obuke/treninga).

Prilikom apliciranja ne traže se od vas dokazi da ispunjavate ove uslove, ali ako vas odaberu kao jednog od pobednika - svakako ih pripremite.

 Foto: Čitalac Telegrafa Foto: Čitalac Telegrafa

Ukoliko ste u bračnoj zajednici, i vi i vaš supružnik se možete prijaviti po jednom - i navesti onog drugog kao "člana porodice". Koga god da izvuku - dolazi cela porodica. U "decu" se računaju biološka i usvojena deca, kao i pastorci/ke do 21. godine starosti, koji nisu u bračnoj zajednici.

Uz prijavu, koja izgleda OVAKO, potrebno je da priložiti i fotografiju u digitalnom obliku. Slika mora biti u JPEG formatu, dimenzija 600x600 piksela i ne sme da prevagne 250kb veličine.

Vodite računa da slika ne bude mutna i da izgleda kao i za pasoš. Savet koji ćete dobiti na forumima je da ne uvećavate male slike jer tako gube kvalitet, pa ostaju mutne.

Ukoliko se prijavljujete kao osoba u braku, ili ako prijavljujete i svoju decu, svako od njih takođe mora imati sliku da biste se prijavili.

Foto: Wikipedia/Diliff Foto: Wikipedia/Diliff

Prijave na lutriju za program DV 2017 počele su 1. oktobra i traju do 3. novembra, što znači da imate mesec dana za prijavu. Sve što treba da znate naći ćete na sajtu zelenalutrija.com, na čijem forumu vas očekuju odgovori na sve nedoumice i tuđa iskustva u proteklih 10 godina, ali se spremite na dugotrajno iščitavanje svega što se u jednom trenutku može pokazati kao dragocena informacija.

Nemojte čekati zadnji čas za prijavu jer se često desi da usled prebukiranosti servera sajt bude nedostupan poslednjih nekoliko dana. Adresa za podnošenje prijave je www.dvlottery.state.gov, što je ujedno i zvanični sajt lutrije za zelenu kartu.

Rezultati izvlačenja za DV 2017 biće objavljeni 1. maja 2016.

Imajte u vidu da je učestvovanje na lutriji potpuno besplatno. Ako ste ikada dobili poštom obaveštenje da ste osvojili zelenu kartu znajte da je to prevara jer je preduslov za njeno dobijanje prijava. Takođe, čak i ako ste podneli prijavu nećete dobiti nikakvo obaveštenje ako vas izvuku, već to morate sami proveravati na zvničnom sajtu.

(J.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    3. oktobar 2015 | 10:17

    Moj kolega je otisao ove godine u februaru prosle godine je podneo isao je par puta na razgovore.treba da imate nekog u americi da bi vas papiri cekali kada tamo odete on je imao druga u cikagu sva sreca.morao je i vakcinu da primi to ambasada odredjuje gde.morate i da imate bar 500 dolara dok traju ti razgovori a ako prodjete pare za kartu.srecno svima ja cu da pokusam nista ne gubim.srecno Gogac.

  • Анти Антифа

    3. oktobar 2015 | 10:01

    Не желим.Ја својој породици желим најбоље

  • Ela bi

    3. oktobar 2015 | 17:52

    E ja hocu da idem,cim odem saljem razglednicu svim politicarima sa posvetom na poledjini:Bila jednom,jedna Elvira,prezivljavala u Srbiji sa 18 h rada dnevno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA