Arheološka istraživanja na lokalitetu „Vrelo“ (FOTO)

Treću godinu zaredom, Muzej Krajine iz Negotina, u saradnji sa Arheološkim institutom iz Beograda i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Niša, realizuje projekat „Vrelo-Šarkamen, arheološka istraživanja, prezentacija i promocija"

  • 1

Treću godinu zaredom, Muzej Krajine iz Negotina, u saradnji sa Arheološkim institutom iz Beograda i Zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Niša, realizuje projekat „Vrelo-Šarkamen, arheološka istraživanja, prezentacija i promocija“ koji se finansira sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Opštine Negotin i sopstvenim sredstvima muzeja.

Foto: Promo Foto: Promo

Ove godine arheološka iskopavanja na Vrelu počela su 31. avgusta i trajaće do 29. septembra. Stručni tim u ovogodišnjoj kampanji arheoloških iskopavanja čine dr Sofija Petković, viša naučna saradnica Arheološkog instituta, rukovodilac projekta, Gordan Janjić, muzejski savetnik Muzeja Krajine, koordinator projekta, Branko Aleksić, apsolvent arheologije i Nikola Ivanković, apsolvent arhitekture.

Foto: Promo Foto: Promo

Radove su juče obišle i Nadica Vasić, zamenica predsednika Opštine Negotin i Tatjana Panić, član Opštinskog veća za kulturu i turizam.

Primarni cilj ovog projekta su arheološka iskopavanja kompleksa rimske carske rezidencije, koju je početkom 4. veka podigao tetrarh Maksimin Daja, nećak cara Galerija, koji je sagradio sličnu utvrđenu palatu Felix Romuliana na Gamzigradu. Istraživanja ovog, u svetu jedinstvenog, arhitektonskog kompleksa, koji obuhvata i mauzolej carice-majke, sestre tetrarha Galerija, u kome je 1996. godine otkriven set zlatnog nakita, sada u Narodnom muzeju Republike Srbije, značajna su kako za arheologiju i istoriju naše zemlje i šire Rimskog carstva, tako i za razvoj kulturnog turizma u Negotinskoj Krajini i Srbiji.

Foto: Promo Foto: Promo

Naime, arheološka iskopavanja, praćena konzervatorsko-restauratorskim radovima na arhitektonskim spomenicima, preduslov su za prezentaciju i promociju rimskog nalazišta u Šarkamenu, kome je 1994. godine dodeljena kategorija kulturnog dobra od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Foto: Promo Foto: Promo

U tri kampanje arheoloških iskopavanja od 2013. do 2015. godine, pažnja je usredsređena na dva sektora utvrđene palate – monumentalnu jugoistočnu kulu kružne osnove (kula 8) i zapadnu kapiju sa pripadajućim kulama, od kojih je južna poligonalna (kula 1), a severna kružna (kula 2). Konzervatorsko-restauratorski radovi su delom izvedeni 2014. godine na jugoistočnoj kuli, a iste godine je otkriven njen ulaz, sa monumentalnim stepeništem, jedinstvenim arhitektonskim rešenjem u rimskom fortifikacionom graditeljstvu, kao i ostaci starijeg utvrđenja vile koja je prethodila izgradnji carske rezidencije - kula kvadratne osnove sa delom istočnog i južnog bedema, ukomponovani  u  fortifikaciju palate.

Foto: Promo Foto: Promo

Ovo je uslovilo nastavak radova u jugoistočnom delu utvrđenja, gde je u ovogodišnjoj kampanji uz južni bedem, zapadno od ulaza u jugoistočnu kulu, otkriven objekat za vodosnabdevanje, vodotoranj  sa sistemom dovodnih i odvodnih kanala i taložnika. Voda je u utvrđenu palatu dovođena sa juga, najverovatnije akveduktom koji je premošćavao dolinu Vrelske reke, možda sa izvora ove rečice iz pećine,  sa Vrela.

Foto: Promo Foto: Promo

Razlog izgradnje ovog vodovoda, u okruženju koje je bogato vodom i izvorima, najverovatnije treba tražiti u njenim lekovitim svojstvima, koja su Rimljani veoma cenili. S obzirom da je Maksimin Daja podigao rezidenciju u rodnom mestu, po uzoru na ostale tetrarhe, sigurno su mu bila poznata blagotvorna svojstva vrelske vode. Inače, očuvana rimska postrojenja za snabdevanje vodom, vodotornjevi, su veoma retka, a u našoj zemlji su otkrivena samo još u blizini palate Mediana, koju je u 4. veku podigao car Konstantin Veliki u Nišu i na Caričinom Gradu kod Lebana, gradu i arhiepiskopskom sedištu, koje je u svojoj postojbini podigao car Justinijan I u 6. veku.

Foto: Promo Foto: Promo

Osim toga, u ovogodišnjoj kampanji arheoloških iskopavanja otkriveno je spoljašnje lice jugoistočne kule, njeni spojevi sa istočnim i južnim bedemom i njen središnji kontrafor, jedinstvene konstrukcije, a sve u cilju završetka konzervatorsko-restauratorskih radova na ovom objektu sledeće godine.

Foto: Promo Foto: Promo

Nakon toga, sledi projekat prezentacije, koji će omogućiti da kula 8 postane muzejski objekat – galerija sa izloženim panoima sa informacijama o nalazištu Vrelo-Šarkamen - fotografijama i planovima sa prigodnim tekstom o carskoj palati i mauzoleju.

Foto: Promo Foto: Promo

U okviru projekta promocije nalazišta planirana je i prezentacija zapadne kapije utvrđenja i mauzoleja, koja podrazumeva i konzervatorsko-restauratorske radove, zatim sanacija puta do nalazišta, izgradnja parkinga i mokrog čvora, što bi sve doprinelo većoj posećenosti arheološkog nalazišta Vrelo-Šarkamen, koje je takođe deo Muzeja Krajine u Negotinu.

Od sada, Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera Kojot# 1

    5. oktobar 2015 | 18:26

    Blago Srbije! To nam niko nemoze odneti! Samo treba napravili sve pristupe za posetioce I turistima pokazati kroz kampanju Blaga Srbije , I eto para ko pleve! Amerikanci a imaju 350 miliona ljudi nemaju pojma o ovakvim lepotama, misle da je istorija Big Ben I ajfelova kula a u Americi lica predsedniku u planini! Sve to zajedno nije ni 10 % staro koliko naprimer Soko Grad kod Soko Banje, ali moja pokojna baka nebi mogla gore da ode jer je kozija staza zadnjih 50 ak metara! To treba popraviti u Srbiji da i svetske babe I dede mogu gore, pa da ostace shuske!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA