INKLUZIJA ROMA: U predškolske ustanove upisano 1.300 mališana!

- Veliki broj izveštaja u prethodnom periodu ukazivao je da smo imali problem u pristupu romske dece predškolskim ustanovama - rekla je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović

  • 2

Zahvaljujući radu mobilnih timova za inkluziju Roma, do 2015. godine gotovo 1.300 romskih mališana upisano je u predškolske ustanove, rekla je danas direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Mobilni timovi, sastavljeni od predstavnika centara za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje, pedagoškog asistenta, zdravstvenog medijatora i romskog koordinatora, postoje u 20 gradova i opština, s ciljem da korisnicima omoguće efikasniju dostupnost usluga i ostvarivanje njihovih prava.

Plan je da se iskustva u radu mobilnih timova, koji su se pokazali kao uspešan model međuresorne saradnje na lokalnom nivou, unesu u novu Strategiju za inkluziju Roma do 2025. godine, rekla je Paunović na sastanku Međuresorne radne grupe za razvoj i podršku mobilnih timova u inkluziji Roma, formirane pre dve godine.

- Veliki broj izveštaja u prethodnom periodu ukazivao je da smo imali problem u pristupu romske dece predškolskim ustanovama - rekla je Paunović i istakla da su mobilni timovi angažovani na obezbeđivanju ličnih dokumenata, boljem i efikasnijem pristupu zdravstvenim, socijalnim i drugim uslugama za Rome.

Foto-ilustracija: chickasha4kids.com Foto-ilustracija: chickasha4kids.com

Timovi su osnovani u okviru projekta "Ovde smo zajedno-Evropska podrška inkluziji Roma", a iskustvo će poslužiti drugim lokalnim samoupravama u Srbiji kao način na koji se brojna pitanja i izazovi sa kojima se Romi suočavaju, mogu brže rešavati.

- Mobilni timovi će nastaviti da rade i nakon prestanaka važenja projekta, kajem godine, na šta su se inače obavezale lokalne samouprave - rečeno je na sastanku.

Rezultat dobre međuresorne saradnje u zajednici vidljiv je u oblastima obrazovanja, zapošljavanja, socijalnoj zaštiti, obezbeđivanja ličnih dokumenta, upisa u matične knjige rođenih i drugo.

Menadžer projekta Lojd Tudik iz Misije OEBS u Srbiji ocenio da su mobilni timovi uspešan primer rada na lokalnom niovu kojim se postiže bolja koordinacija svih službi i potrebe korisnika zadovoljavaju na odgovarajući način.

Paunović i Tudik uručili su koordinatorima mobilnih timova laptop računare, koji će im pomoći u svakodnevnom radu, u izveštavanju, pripremi operativnih planova i koordinaciji poslova, u cilju poboljšanja položaja Roma.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbija

    5. oktobar 2015 | 17:05

    Da li ovakvih inkluzija ima i u EU i u kojoj zemlji?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA