TRAŽIM PAORA: Bilbordi na kojima je "Zlatokosa spremna da rađa", razbesneli žene u Srbiji!

Bilbord diskriminatornog sadržaja viđen je na nekoliko lokacija u Vojvodini, a na kojem devojka plave kose poručuje da "traži paora", te da je "spremna da rađa"

  • 12
Foto: 021.rs Foto: 021.rs

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković osuđuje kao krajnje neprimerenu i uvredljivu reklamu na bilbordima po Vojvodini kojom se poljoprivredni proizvod na omalovažavajući način dovodi u vezu sa ženama.

Koliko seksualnog iskustva je previše za ženu?

Sadržaj u kome se žena svodi na objekat, uz stereotip da je njena jedina svrha da rađa, duboko je diskriminatoran, vređa dostojanstvo žene i grubo podržava predrasude o neravnopravnosti žena - saopštila je danas Kancelarija poverenika.

Promovisanje takvih patrijarhalnih modela prema kojima je za ženu važno da je iz dobre porodice, zdrava, snažna i spremna da rađa, duboko se kosi sa domaćim antidiskriminacionim propisima i zakonodavstvom.

Poverenica Janković traži od svih koji oblikuju javni život u Srbiji, među kojima su i kompanije i marketinške agencije, da poštuju propise i profesionalne standarde i da se uzdrže od uvredljivih, seksističkih i diskriminatorskih sadržaja, a da svoju kreativnost izraze na primeren način, poštujući dostojanstvo žene.

Poverenica na kraju saopštenja ističe da je povodom ovog slučaja podneta pritužba i da će se po njoj postupati u zakonom propisanom roku.

Sporna reklama pokazuje devojku u polju pšenice, sa tekstom "Tražim paora, iz dobre porodice, zdrava i snažna, spremna da rađa - dok je reklama za sorte pšenice.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Noodles

    5. oktobar 2015 | 21:09

    Moramo pojasniti gospodji brankici. Reklama se odnosi na semensku psenicu koja je iz dobrog semena i otporna na nase uslove i daje dobar prinos. Nista lose nije. Koja crna diskriminacija. Pa normalno je da zena i radja ali vi sa asfalta ste man upropastili egzistenciju pa kod vas su devojke u tanim 40-tim. Znate li pitanje da li bi vise voleo matoru seljanku ili mladu beogradjanku. Pa naravno matoru seljanku jer ona ima 25god a mlada beogradjanka 40. Toliko od mene.

  • Jeretik

    5. oktobar 2015 | 17:51

    Super , originalno .

  • Стефан Јакшић

    5. oktobar 2015 | 20:33

    Мушкарци, убудуће приликом удварања строго да пазите, немојте случајно некој дами рећи да је лепа, јер би то могло да се протумачи као дискриминација, па би се нека мање лепа дама могла осетити увређеном и обратити повереници за равноправност.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA