Protest "Samoopredeljenja" na administrativnim prelazima

  • 0

Pokret “Samoopredeljenje” Aljbina Kurtija najavio je da će danas protestvovati na administrativnim prelazima ka centralnoj Srbiji - Merdare i Bela zemlja - kako bi sprečio ulazak robe i automobila sa srpskim registarskim tablicama.

Ovaj pokret na taj način želi da prisili vladu u Prištini da primenjuje odluku skupštine o "merama reciprociteta sa Srbijom u političkim, trgovinskim i ekonomskim odnosima".

Lider pokreta Kurti izjavio je juče da će protest na administrativnim prelazima Merdare i Bela zemlja biti miran i da neće biti blokade puteva.

Pokret "Samoopredeljenje" ja najavio da neće blokirati puteve i da neće provocirati nasilje, ali će samo sprečiti ulazak kamiona sa srpskom robom na teritoriju Kosova.

Kurti je rekao da će biti prisutan na prelazu kod Merdara i dodao da ne očekuju bilo kakav incident, najavljujući da će oko 200 aktivista "Samoopredeljenja" voditi računa da protest bude mirnog karaktera.

Lider "Samoopredeljenja" je naveo da je svrha protesta samo da se primeni odluka Skupštine Kosova za reciprocitet sa Srbijom, koju ne sprovodi kosovska vlada.

Lideri "Samoopredeljenja" rekli su da su spremni da protestuju sve dok kosovska vlada ne počne da sprovodi odluku Skupštine Kosova za politički i ekonomski reciprocitet sa Srbijom.

Kosovski premijer Hašim Tači optužio je čelnike pokreta "Samoopredeljenje" da blokadom administrativnih prelaza Merdare i Bela Zemlja, pokušavaju da na silu preuzmu vlast.

Albanija i Kosovo su protiv blokiranja prelaza prema Srbiji.

Državni sekretar ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović apelovao je na Srbe da prilikom najavljenog protesta pokreta "Samoopredeljenje" na prelazima Merdare i Bela zemlja izbegavaju ta područja kako se ne bi izlagali opasnosti.

"Sugestija je da Srbi svakako budu malo dalje od tih prelaza, jer događa se, u napetim situacijama da se gnev i nezadovoljstvo usmeravaju prema uglavnom prema Srbima", rekao je Ivanović.

On je, tokom gostovanja na Radio televizji Srbije apelovao na Srbe "i da se pričuvaju" tokom sutrašnjeg protesta, iako su akciju "Samoopredeljenja" osudile i prištinske vlasti i međunarodna zajednica, što je ocenio kao pozitivnu stvar.

Funkcioner Demokatske stranke Srbije Slobodan Samardžić je rekao da protest, sa aspekta bezbednosti po Srbe "nije ništa opasniji od proglašenja takozvane nezavisnosti 2008. godine".

Samardžić je, istoj emisiji za sutrašnji protest "Samopredeljenja" rekao da je ipak "manje opasan nego martovski pogrom Srba iz 2004. godini."

Funkcioner Liberalno demokratske partije Bojan Đurić je upozorio i da se mora voditi računa kakve će biti reakcije u Beogradu, posle sutrašnjeg protesta "Samoopredeljenja" koje predvodi Albin Kurti.

Đurić je, u istoj emisiji podsetio na nerede i paljenje stranih ambasada u Beogradu tokom prethodne vlade kao i da na nasilje prema manjinskim grupama.

Izvor: tanjug.rs

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA