Osumnjičeni za "Azotaru" pred istražnim sudijom

Više tužilaštvo u Beogradu traži da se protiv osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja u pančevačkoj fabrici pokrene istraga i da im se odredi pritvor

  • 0

Sedmoro uhapšenih zbog sumnje da su zloupotrebom službenog položaja oštetili pančevačku Azotaru za gotovo milijardu dinara danas će biti izvedeno na saslušanje pred istražnog sudiju Višeg suda u Beogradu.

Više tužilaštvo u Beogradu traži da se protiv njih pokrene istraga i da im se odredi pritvor, rečeno je u Tužilaštvu. Pošto ih sasluša, istražni sudija će odlučiti o zahtevima tužilaštva. Uhapšenima je određen policijski pritvor do 48 sati.

Za dvojicom stranih državljana Vitmandisom Kučinkasom i Simonasom Kašusom, koji su obuhvaćeni zahtevom za istragu, a nisu još dostupni pravosudnim organima Srbije, trebalo bi da bude raspisana poternica, ali će odluku o tome takođe doneti Viši sud u Beogradu.

Istraga se traži protiv bivšeg generalnog direktora "Azotare Pančevo" Vujadina Jankovića, člana vlasničkog konzorcijuma Dušana Stupara, bivše direktorke Centra za kontrolu privatizacije Julijane Vučković i Čedomira Ivkovića iz "Servo Mihalj inženjeringa".

Takođe se traži istraga protiv tri projektanta za procenu vrednosti - Jovana Udickog, Jelice Ivković i Milana Cvetićanina.

Osumnjičeni se terete za zloupotrebe prilikom privatizacije "Azotare" u Pančevu i to deo koji se odnosi na prodaju proizvodnog pogona Karbamid dva.

Na teret im se stavlja produženo krivično delo zloupotrebe službenog položaja iz koga je naneta šteta budžetu Republike Srbije blizu milijardu dinara, odnosno oko 8.3 miliona evra. Za to delo preti im kazna do 12 godina zatvora.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA