Ruska MAFIJA ISLAMISTIMA prodaje delove za ATOMSKU BOMBU! (VIDEO)

U ruralnom delu Moldavije, lokalne vlasti u saradnji s FBI-jem u proteklih pet godina presrele su četiri pokušaja prodaje radioaktivnog materijala ekstremistima s Bliskog istoka

  • 2

Banda krijumčara, navodno povezana s ruskom mafijom, pokušala je da proda nuklearni materijal ekstremistima Islamske države, otkrila je istraga čije detalje prenosi AP.

ATOMSKA BOMBA: Zajednički san Tita i Miloševića (FOTO) (VIDEO)

U ruralnom delu Moldavije, lokalne vlasti u saradnji s FBI-jem u proteklih pet godina presrele su četiri pokušaja prodaje radioaktivnog materijala ekstremistima s Bliskog istoka. Poslednji takav slučaj dogodio se u februaru ove godine, kada je krijumčar ponudio veliku zalihu radioaktivnog cezijuma  dovoljnog za kontaminiranje nekoliko gradskih četvrti - i direktno je tražio kupca iz ISIS-a.

Krijumčar ruskog porekla, Valentin Grosu, ponudio je zalihu cezijuma osobi za koju je verovao da je predstavnik Islamske države, za 2,5 miliona evra. Srećom, navodni predstavnik ISIS-a zapravo je bio doušnik policije.

- Mogli biste da napravite "prljavu bombu", što bi bilo idealno za Islamsku državu - rekao je Grosu na sastanku u noćnom klubu u Kišinjevu, glavnom gradu Moldavije.

Printskrin: YouTube/ Adella Mary Printskrin: YouTube/Adella Mary

Nakon 20 sastanaka, Grosu je bio uveren da posluje s pravim predstavnikom Islamske države, i sreli su se kako bi razmenili novac i cezijum, kada je policija konačno i uhvatila Grosua.

Istraga je takođe otkrila i pokušaj prodaje uranijuma kupcu s Bliskog istoka. Prema snimcima s prislušnih uređaja i razgovorma s istražiteljima, krijumčari su pokušavali da prodaju materijal za atomsku bombu i nacrte za "prljavu bombu" arapskom kupcu.

OVO JE NAJJAČE ORUŽJE IKAD NAPRAVLJENO: A nije Putinovo! (VIDEO)

Snimci pokazuju kako su krijumčari specifično tražili kupce koji su neprijatelji zapada, te kako je vrlo moguć scenario u kojem će organizovane kriminalne grupe uspeti da dostave sredstva masovnog uništenja radikalnim grupama poput ISIS-a ili Al Kaide.

Printskrin: YouTube/ Adella Mary Printskrin: YouTube/Adella Mary

U istragama su sarađivali agenti FBI-ja i mala grupa moldavskih istražitelja, koji su za pet godina uspeli da zaustave čak četiri potencijalne trgovine radioaktivnim materijalom.

Uprkos tome, glavni organizatori bi se svaki put izvukli, a oni koji bi i bili uhapšeni izbegli bi dugotrajne kazne zatvora i vrlo se brzo vratili krijumčarenju. Takođe, hapšenja su uglavnom bila obavljena pre nego što bi došlo do isporuke nuklearnog materijala, što znači da je većina zaliha radioaktivnih materijala još uvek u rukama kriminalaca.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 1970

    7. oktobar 2015 | 14:24

    Joj samo ovi "mirotvorci" da ne pricaju....cim je Rusija pocela da klepa njihove pijune (IS) odmam svi protiv Rusije! Srecan ti rodjendan Vladimire i nastavi klepati i dalje!!!

  • Dragan

    7. oktobar 2015 | 14:27

    Ma atomska bomba je proslost u odnosu na bioloske bombe gde ni ispod povrsine zemljine kore ne ostaje nista zivo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA