SVAKA ČAST: Nobelovu nagradu za književnost dobila Svetlana Aleksijevič! (FOTO)

Revolucija, Drugi svetski rat, Sovjetsko-avganistanski rat, pad velikog carstva, raspad velike socijalističke države, i katastrofa svemirskih razmera - Černobilj. To je moj put, moji krugovi pakla - rekla je Svetlana Aleksandrovna Aleksijevič

  • 0

Svetlana Aleksandrovna Aleksijevič je beloruski novinar istraživač, ornitolog i pisac probe, a dobitnik je i Nobelove nagrade za književnost za 2015. godinu.

Svetlana je rođena 31. maja 1948. godine u Ukrajini, ali se kasnije preselila u Belorusiju gde je i odrasla.

Po završetku studija otpočela je svoju karijeru novinara za nekoliko lokalnih štampi, a kasnije i kao dopisnik za magazin "Neman" iz Minska.

U svojoj karijeri je uradila nekoliko intervjua sa ljudima koji su preživeli dramatične situacije u Drugom svetskom ratu, Sovjetskom ratu i katastrofi u Černobilju. Kada je na vlast dospeo Lukašenkov režim 2000. godine, ona je napustila Belorusiju, gde su njene knjige bile zabranjene, pa je narednih 11 godina živela u Parizu, Geteborgu i Berlinu.

Njene knjige su bazirane na emotivnim pričama iz Sovjetskog rata, koje je sakupljala od ljudi koji su ga preživeli. Neki od najznačajnijih dela koja su prevedena na engleski jezik su iz rata u Avganistanu i iz Černobiljske katastrofe. Ona je svoj rad opisala na sledeći način:

Foto: Wikipedia/Peter Groth Foto: Wikipedia/Peter Groth

- Ako pogledate unazad našu istoriju, videćete da je ona velika mrlja oblivena krvlju. Večni dijalog između ubice i žrtava. Revolucija, Drugi svetski rat, Sovjetsko-avganistanski rat, pad velikog carstva, raspad velike socijalističke države, i katastrofa svemirskih razmera - Černobilj. Ovo su svi izazovi za sve na planeti, kao što je naša istoriju. To su sve teme mojih knjiga, to je moj put, moji krugovi pakla, od čoveka do čoveka.

Prva knjiga koju je izdala bila je "War's Unwomanlu Face" koju je izašla 1985. godine, koja je prodata u više od dva miliona primeraka. Glavni lik u knjizi je žena koja priča o Drugom svetskom ratu. Druga knjiga "The Last Witnesses: the Book of Unchildlike Stories" priča o svim sećanjima dece za vreme rata.

Njene knjige objavljivane su širom sveta, u državama kao što su Amerika, Nemačka, Engleska, Japan, Švedska, Francuska, Kina, Bugarska, Indija itd., a dobitnik je i velikog broja nagrada i priznanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA