Počela obnova HIDROELEKTRANE "Zvornik": Ulaganja za veću snagu i duži radni vek!

Vrednost revitalizacije je 70 miliona evra, a finansira se zajmom koji je potpisan sa nemačkom razvojnom KfW bankom

  • 0

U jednoj od najstarijih hidroelektrana u sistemu "Elektroprivrede Srbije" - hidroelektrani "Zvornik", koja radi tačno 60 godina, danas je počela revitalizacija.

Početku radova prisustvovali su ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Mirjana Filipović, direktor "Elektroprivrede Srbije" Aleksandar Obradović, direktor kancelarije nemačke razvojne KfW banke u Srbiji Arne Gos, predsednik borda direktora izvođača radova kompanije "Voith Hydro" Leopold Heninger, članovi Nadzornog odbora JP EPS, izvršni direktor za proizvodnju energije Dragan Jovanović, kao i mnogobrojni poslovni partneri i predstavnici državnih institucija i lokalne samouprave.

Radovi na svakom od četiri agregata trajaće po 12 meseci i biće završeni u roku od četiri godine.

Potpisan prvi ugovor za PROJEKAT "EPS Metering"!

Foto: Promo EPS Foto: Promo EPS

Vrednost revitalizacije je 70 miliona evra, a finansira se zajmom koji je potpisan sa nemačkom razvojnom KfW bankom.

Nakon revitalizacije ukupna snaga agregata biće 125,6 megavata što je za 30 odsto više u odnosu na trenutnu snagu od 96 megavata.

- Energetska stabilnost je prioritet Vlade Srbije, Ministarstva energetike i EPS-a i u svim planovima nalaze se gradnja novih proizvodnih kapaciteta i revitalizacija postojećih - rekao je ministar Antić.

- Revitalizacija će doprineti većoj proizvodnji električne energije, manjim troškovima održavanja i produžiće životni vek ove hidroelektrane za novih 40 godina. Očekivano povećanje proizvodnje električne energije HE "Zvornik" na godišnjem nivou iznosiće i do 15 odsto, zavisno od hidroloških uslova, ili za oko 70 miliona kWh, a dodatna energija vredeće prosečno tri do pet miliona evra.

Prvi čovek EPS-a istakao je da je ovo godina kada "Elektroprivreda Srbije" postaje sasvim drugačije organizovana kompanija sa ciljem da bude efikasna, uspešna i profitabilna, ali da EPS nije stao sa obnovom proizvodnih kapaciteta.

EPS JE UVEK NA STRANI GRAĐANA: Odgovor na predlog da se raseli 350 domaćinstava kod Kostolca!

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Ova revitalizacija praktično znači povećanje snage za još jedan postojeći agregat. Važno je istaći i učešće domaćih firmi na ovom obimnom poslu, a vrednost radova koje će obaviti srpske kompanije je oko 17 miliona evra - rekao je Obradović.

Arne Gos, direktor kancelarije nemačke razvojne KfW banke u Srbiji, istakao je veoma dobru saradnju sa Vladom Srbije tokom proteklih 15 godina kada je ova banka u projekte u Srbiji uložila 1,6 milijardi evra, a polovina od toga u projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora.

Gos je rekao je da je saradnja sa EPS-om veoma dobra, a jedan od velikih projekata bila je revitalizacija HE "Bajina Bašta".

Leopold Heninger, predsednik borda direktora izvođača radova kompanije "Voith Hydro", podsetio je na dugogodišnju saradnju sa HE "Zvornik" i naglasio je veoma dobro poslovanje sa domaćim firmama.

Tomica Jovanović, direktor HE "Zvornik", ukazao je i da predstoje i nova, dodatna ulaganja EPS-a u ovoj hidroelektrani u vrednosti od sedam miliona evra.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA