VELIKO SVETOGRĐE NA SVECA: Ukradena SRPSKA SVETINJA, igumanija Makarija pozvala LOPOVA da se POKAJE!

- Počinioca će Majka Božja goniti do sudnjeg časa i životne nevolje će goniti i sve njegove potomke i one koji, ne daj Bože, budu ogrlicu kupili - dodala je mati Makarija

  • 3

Nepoznata osoba ukrala je ogrlicu sa vrata čudotvornog mermernog kipa Bogorodice Sokoličke, saopštila je igumanija srpskog pravoslavnog manastira Sokolica u Kosovskoj Mitrovici mati Makarija. 

PRODAJU IKONE PREKO FEJSBUKA: Eparhija šumadijska trguje preko društvenih mreža! (FOTO)

- U kasnim popodnevnim časovima na dan slave (Pokrova Presvete Bogorodice) je, koristeći trenutno odsustvo sestara i vernog naroda, nepoznata osoba ukrala sa vrata Presvete Bogorodice ogrlicu koja na njoj stoji 10 godina, a molitveni je dar žene iz inostranstva koja je tražila i dobila porod - navela je mati Makarija u obaveštenju.

Ona je dodala da se ovakvo svetogrđe nije desilo vekovima u časnom sokoličkom manastiru.

- Počinioca će Majka Božija goniti do sudnjeg časa i životne nevolje će goniti i sve njegove potomke i one koji, ne daj Bože, budu ogrlicu kupili - dodala je mati Makarija.

Foto: Wikipedia/Mladifilozof Foto: Wikipedia/Mladifilozof

Sestrinstvo manastira Sokolica predlaže "počiniocu svetogrđa da ogrlicu časno vrati, da se pokaje i ispovedi da bi se oslobodio greha koji je počinio. Manstir garantuje da će njegovo ime ostati u tajnosti".

Manastir Sokolica se nalazi na brdu Sokolica (brdo sokolova) 10 km istočno od Zvečana, iznad Kosovske Mitrovice.

Manastir je posvećen Pokrovu presvete Bogorodice.

Pretpostavlja se da je manastirsku crkvu Sokolice, u periodu između 14. i 15. veka, sagradio neki srpski vlastelin. Jedna od pretpostavki je da je manastir podigao Musa, zet cara Lazara , a otac braće Musić.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Početkom 20. veka je u manastiru Sokolica delovala i škola, a crkva je sluzila kao parohijski hram.

Konzervatorski i radovi na obnavljanju arhitekture manastira Sokolica su sprovedeni 1995./1996. godine. Novi konak manastira Sokolice je izgrađen osamdesetih godina 20. veka.

BOŽIJE ČUDO: Progovorila ikona DEVICE MARIJE! (VIDEO)

U manastiru Sokolica se nalazi veličanstvena mermerna skulptura Bogorodice sa Hristom veličine 106 x 67,50 cm iz vremena 1312 - 1316. godine, koji je sklonjen iz manastira Banjska.

Bogorodica Sokoliška je veoma poštovana među pripadnicima svih konfesija, koji je u raznim nevoljama pohode, a blagoslov Bogorodice Sokoličke je nadaleko čuven, posebno kod bezdetnih parova.

Danas je područje oko manastira Sokolica naseljeno isključivo albanskim stanovništvom. Poslednja srpska porodica je odavde odselila 1967. godine.

Od 1956. godine je Sokolica ženski manastir.

Manastir je poznat po ikonografiji i fresko slikarstvu i ima status spomenika kulture Srbije od izuzetnog značaja.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojsa

    16. oktobar 2015 | 00:53

    Ovo je planski uradjeno od strane sluzbi takozvane drzave Kosovo jer je to isto uradjeno i u Banjskoj da dokazu UNESKU da Srbi nisu sposobni da zastite sopstvene svetinje,

  • victoria

    15. oktobar 2015 | 22:25

    Nije lepo krasti bilo sta. Ali nije mi jasno zasto bi majka bozja gonila lopova, nije ona policajac. I odkud Bog ima majku?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA