JOŠ JEDNO SVETOGRĐE NA KOSOVU: Ukraden sav nakit s ikone u vrednosti od 16.000 evra, star 120 godina (FOTO)

- Reč je o neprocenjivoj vrednosti, jer su neki komadi nakita stariji oko 120 godina, težina je 475 gr zlata čija je vrednost oko 16.000 evra – rekao je Regionalni šef Operative Kosovske policije – sever Željko Bojić

  • 19
Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Sa ikone Majke Božije u pravoslavnom manastiru Banjska pokraden je sav nakit.

VELIKO SVETOGRĐE NA SVECA: Ukradena SRPSKA SVETINJA, igumanija Makarija pozvala LOPOVA da se POKAJE!

Nestanak nakita sa ikone majke Božije je danas otkriven, ali je on prema rečima Igumana manastira Banjska oca Danila odnešen ranije.

Vrednost ukradenog nakita je neprocenjiva, jer se radi o komadima nakita koji su stariji od 100 godina, različitih plemenitih metala, zlata, srebra, platine, unikatnih komada prizrenskog filigrana, ukrašenog dragim i poludragim kamenjem, koji su vernici u znak zahvalnosti za isceljenje i uslišene molitve poklanjali. Ikona je smeštena u drvenom ramu i stolovala je u sopstvenom prestolu ipred ikonostasa.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Zbog radova koji su trenutno u toku u ovom sedmovekovnom manastiru, sve ikone sa ikonostasom su zaštićene i sklonjene u priprati crkve, gde je bila i ikona Majke Božije što su lopovi iskoristili.

Regionalni šef Operative Kosovske policije – sever Željko Bojić je rekao da su pripadnici Regionalne direkcije policije –Mitrovica sever dužim operativnim radom došli do saznanja da je u ranijem periodu ukraden nakit sa ikone iz manastira Banjska.

Reč je o neprocenjivoj vrednosti, jer su neki komadi nakita stariji oko 120 godina, težina je 475 grama zlata čija je vrednost oko 16.000 evra – rekao je Bojić.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

On je dodao da su u toku dana privedena dva osumnjičena lica koja su priznala izvršenje krivičnog dela, sa kojima je operativni rad u toku u saradnji sa tužilaštvom, kao i to da je policija je identifikovala i treće osumnjičeno lice.

U cilju istrage, o detaljima Bojić nije mogao da govori.

Čudotvorna ikona, replika Majke Božije – Kazanske, koja je donešena sa Svete Gore do martovskog pograma stolovala u sabornoj crkvi Sv Georgija u Prizrenu, odakle je sklonjena u Studenicu. Po obnavljanju duhovnog života u Banjskoj 2004.godine posle pet vekova, ikona je donešena ovde, gde čudotvori, isceljuje bolesne i bezdetnim parovima daruje porod.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Banjska je manastirska lavra, stavropigijalnog ranga, četvrta po redu iza Studenice, Mileševe i Sopoćana, spomenik kulture I kategorije od izuzetnog znašaja za Republiku Srbiju.

O neponovljenom podvigu graditeljske imaginacije XIV veka, fasada od kamena u tri boje, kojom su se mogle ravnati jedino toskanske fasade sijenske katedrale, svedoče vidljivi ostaci kompleksa velikih razmera, nekada okruženi odbrambenim bedemima i crkva posvećena zaštitniku dinastije Nemanjić Sv Arhidjakonu Stefanu, koju je ktitor Stefan Uroš II kralj Milutin (1282 -1321) odredio za svoju grobnu crkvu.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mici

    15. oktobar 2015 | 21:45

    Navucice sebi i svojoj deci prokletstvo za vrat ..tuga.

  • X Pera X

    15. oktobar 2015 | 22:22

    Najdublji krug pakla je rezervisan za ove sto skrnave Svetinju

  • lazar

    15. oktobar 2015 | 21:35

    Ja se samo pitam! Dali znaju Siptari da ce biti kaznjeni! Dali oni razmisljaju u opste, kada sednu i tako kada medjusobno razgovaraju,da ce biti kaznjeni zbog svega sto su uradilo sve do danas! Oce oprosti im ne-znaju sta cine!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA