Amerikanci znali da je bolnica u Avganistanu zaštićeni medicinski objekat (FOTO)

Nije jasno da li su komandanti koji su poslali vojne letilice AC-130 na bolnicu i tom prilikom ubili 22 pacijenta i lekarsko osoblje, bili svesni da je taj objekat bolnica

  • 8

Danima pre nego što je 3. oktobra izvršen vazdušni napad na bolnicu u Avganistanu, američki analitičari specijalnih operacija prikupljali su obaveštajne podatke o tom objektu, za koji su znali da je zaštićeni medicinski objekat, jer su verovali da ga koriste pakistanski operativci za koordinisanje aktivnosti talibana, navodi američka novinska agencija AP.

ČAK I RATOVI IMAJU PRAVILA: Amerikanci na udaru kritika nakon bombardovanja bolnice (FOTO) (VIDEO)

Nije, međutim, jasno da li su komandanti koji su poslali vojne letilice AC-130 na bolnicu i tom prilikom ubili 22 pacijenta i lekarsko osoblje, bili svesni da je taj objekat bolnica, odnosno da li su bili upućeni u spekulacije o eventualnoj neprijateljskoj aktivnosti u tom objektu.

Pentagon je prvo saopštio da je napad izveden radi zaštite američkih trupa, da bi potom naveo da je napad bio greška.

Analitičari specijalnih operacija sastavili su dosije u kojem se nalaze i mape na kojima je bila zaokružena bolnica uz oznake da su je obeveštajne službe pratile zbog pakistanskih operativnih aktivnosti, naveo je bivši neimenovani obaveštajni agent.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prema obaveštajnim podacima, bolnica je korišćena kao komandni i kontrolni centar talibana i u njoj se nalazila veća količina oružja.

Posle napada, pojedini američki analitičari su procenili da je napad bio opravdan, rekao je neimenovani bivši obaveštajac i dodao da su oni zaklljučili da su Pakistanci koji su radili u obaveštajnom centru poginuli.

Jedan od visokorangiranih američkih oficira u Avganistanu general Džon Kembel rekao je da je napad bio greška, ali nije objasnio šta se tačno dogodilo i ko je dao konačno odobrenje za napad.

Međunarodna humanitarna organizacija Lekari bez granica koja je upravljala bolnicom je osudila napad okarakterisavši ga ratnim zločinom, ističući da u bolnici nije bilo ni naoružanih ljudi ni oružja ni municije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

AMERIKANCI SE IZVINJAVAJU, ŽRTAVA SVE VIŠE: Za sada 20 poginulih u bombardovanju BOLNICE u Avganistanu! (FOTO) VIDEO)

Ono što ovi novi detalji sugerišu jeste da je "bolnica namerno gađana i tom prilikom je ubijeno 22 pacijenata i lekarskog osoblja", izjavila je predsednica operativnog direktorata Lekara bez granica Mejni Nikolaj.

- Ovo ide u prilog tvrdnjama da je reč o masakru... Izveštaji poput ovog ističu važnost da Obamina administracija odmah da saglasnost da međunarodne humanitrane komisije pokrenu nezavisnu i objektivnu istragu o tome kako i zašto su američke snage napale našu bolnicu - rekla je ona.

Nikolaj je navela da je tokom razmene mejlova osoblje navelo da je to veče bilo mirno i da nije bilo neprijateljskih sukoba u objektu niti iz njega pre vazdušnog napada.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Lekari bez granica su znali da leče i povređene talibanske borce, ali su insistirali da u bolnicu ne sme da se unese oružje. Avganistanci koji su radili u bolnici su izjavili za AP da niko nije pucao iz bolnice niti u njoj.

Analitičari koji su prikupljali informacije o sumnjivoj aktivnosnti talibana u bolnici bili su locirani u različitim bazama oko Avganstana i razmenjivali su informacije o poverljivom vojnom obaveštajnom sistemu.

Odluka da se naredi vazdušni napad u naseljenom području morala je, pak, da prođe više nivoa i obavestajnih analiza koliko žrtva će izazvati.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mrak

    16. oktobar 2015 | 00:01

    To je ta "velika sila", I "mirotvorci" koji vec 50 godina za redom ratuju svuda po svetu a da im niko nista nazao nije ucinio... a citav svet se ugleda na njih... treba onaj odozgo da restartuje ovu planetu pa da krenemo ispocetka od bicarki i ameba...

  • Nebojsa

    16. oktobar 2015 | 00:47

    Za mnogo manji zlocin ti isti su bombardovali celu Srbiju i ubili na hiljade civila zena, dece , staraca.

  • POTIN

    15. oktobar 2015 | 23:07

    SVUDA GDE SU RATOVALI NAPRAVILI SU PROBLEM OD VIJETNAMA PA SVE DO DAN DANAS IZIGRAVAJUCI SVETSKE POLICAJCE!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA