SAUDIJSKA ARABIJA KAO ISLAMSKA DRŽAVA: Muhamedov grob su hteli da unište, da li znate za to?! (FOTO)

Broj islamskih svetinja koje je salafijski režim u ovoj zemlji uništio je nepregledan, a grob prorokov im je i dalje trn u oku. Zašto njima kao muslimanima to smeta? Tajna je u odgovoru na pitanje šta je salafizam, isto kao i sa pitanjem zašto Islamska država uništava drevne hramove

  • 85

Salafizam je nova i čudna pojava u islamu, i nužno je reći nekoliko reči o tom pokretu pre nego što se krene u priču o tome šta radi Saudijska Arabija i zbog čega je toliko slična Islamskoj državi.

U pitanju je ultrakonzervativna ortodoksna struja među muslimanima sunitske provenijencije čije se suštinsko učenje može objasniti kao fundamentalistički pristup islamu i pokušaj doslovnog imitiranja proroka Muhameda i njegovih najranijih sledbenika u ponašanju i načinu života, između ostalog.

Salafisti odbacuju svaku religijsku inovaciju i podržavaju striktnu implementaciju šerijatskog zakona, bukvalnu i puritansku. Za njih, iza kuranskih stihova i hadisa ne postoji nikakvo skriveno značenje, već je baš onako kako piše.

Vehabije su salafisti, tačnije jedna njihova grana, ali oni sami sebe tako ne zovu; između različitih struja unutar ovog pokreta nema suštinskih razlika, već se razlikuju samo u načinu rada i u tome pod čijim su političkim uticajem.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Tvrdi se da postoje tri kategorije na koje se salafisti dele: prva je ona koja izbegava politiku, druga su oni koji su aktivni u politici i treća su džihadisti, koji možda čine malu manjinu ali su svakako najglasniji.

E sad, sve to kazavši, pređimo na stvar.

Svima vam je već poznato da Islamska država uništava hiljadama godina stare spomenike kulture koji su svetska baština, posebno drevne hramove koje su izgradili narodi kojih odavno više nema.

Ali malo ljudi zna da to isto radi i Saudijska Arabija, i to ne sa hramovima posvećenim bogovima koje više niko ne štuje, već sa mestima koje se povezuju sa ranim islamom.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Da, dobro ste čuli. Saudijci uništavaju islamske spomenike, prevashodno u zapadnoj regiji Hidžaz u kojoj se nalaze Meka i Medina i u kojoj je islam kao religija i nastao.

Sledbenici vehabijskog pokreta - koji je u toj zemlji od samog njenog nastanka podignut na državni nivo (da li je potrebno da vas podsećamo da S. Arabija koristi svoje petrodolare da ovu ideologiju širi po celom muslimanskom svetu, uključujući i Balkan?) - uništavaju drevne džamije, groblja, kuće i druga mesta od istorijskog značaja koja se povezuju sa poslanikom Muhamedom i njegovim najranijim sledbenicima.

Zbog čega? Pa, odgovor na to pitanje ima veze sa salafizmom, isto kao što je slučaj i sa Islamskom državom. Naime, salafisti su veliki protivnici svake forme idolopoklonstva (odnosno onoga što oni vide kao idolopoklonstvo) i protiv svake se žestoko bore.

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Kada Islamska država uništi hram posvećen bogu Baalu, ona to čini zato što postoji samo jedan Bog i samo je njemu dozvoljeno klanjati se; tragovi svih ostalih kultova koji samim svojim postojanjem vređaju Alaha moraju biti uništeni.

Kada Saudijska Arabija uništi grob Muhamedove majke, ona to čini zato što postoji samo jedan Bog i samo je njemu dozvoljeno klanjati se; tragovi svih ostalih kultova koji samim svojim postojanjem vređaju Alaha moraju biti uništeni.

Sve je počelo posle Prvog svetskog rata kada je treća saudijska država stvorena, i kada je dobar deo Arabljanskog poluostrva politički ujedinjen pod ovom kućom u ono što je postalo poznato kao Kraljevina Saudijske Arabije.

Grob Muhamedove majke Emine uništen je 1998. godine. Foto: Wikimedia Commons/KsaUvi Grob Muhamedove majke Emine uništen je 1998. godine. Foto: Wikimedia Commons/KsaUvi

Saudijci su sa istoka poluostrva, iz regije Nadžd, i dugo su bili pod uticajem vehabizma. Kada su osvojili Hidžaz i uspostavili svoju vlast, bili su šokirani običajima koji su tamo već vekovima postojali: poštovanjem koje je ukazivano Muhamedu, pripadnicima njegove porodice, prorokovim saborcima i velikim duhovnicima, posetama svetim mestima i grobnicama koje nemaju veze sa Kabom, i tako dalje.

Videli su to kao korupciju vere koja mora biti sankcionisana i iskorenjena. Zbog toga su krenuli u rušilački pohod.

Nije to za Saudijce bilo ništa novo. 1801. godine su tokom ustanka protiv Osmanlija osvojili delove Iraka, kada su uništili grobnice Huseina ibn Alija i njegovog sina Alije, budući da su u pitanju šiitska sveta mesta (oni šiite ne smatraju muslimanima već jereticima).

Drevno groblje u Medini na kome su počivali mnogi rani sledbenici proroka Muhameda, početkom 20. veka, pre rušenja. Foto: Wikimedia Commons/alnabi musium Drevno groblje u Medini na kome su počivali mnogi rani sledbenici proroka Muhameda, početkom 20. veka, pre rušenja. Foto: Wikimedia Commons/alnabi musium

1803. godine su po prvi put zauzeli Meku i Medinu i uništili nekoliko istorijskih mesta kao što je grobnica Fatime, Muhamedove ćerke, i to samo između ostalog, pošto nabrajati šta su sve još tada rušili je suvišno.

Čak hteli da unište i Muhamedov grob, što je izazvalo bes među svim ostalim muslimanima u svetu; na talasu tog gneva vratile su se Osmanlije i porazile saudijsku armiju te ih isterali iz Meke i Medine, a potom i obnovile sve što je na varvarski način uništeno.

Da se vratimo sada na period kada je stvorena ova današnja Saudijska Arabija. 21. aprila 1925. godine počelo se sa rušenjem svega ono što su Turci obnovili, počev od mauzoleja i grobnica članova Muhamedove uže porodice, tako da se danas ne zna gde im počivaju kosti.

Grobnica prve žene Eve u gradu Džeda, pre uništenja. Foto: Wikimedia Commons/Nawab Sultan Jahan Begam Grobnica prve žene Eve u gradu Džeda, pre uništenja. Foto: Wikimedia Commons/Nawab Sultan Jahan Begam

Slavna oda iz 13. veka koja je bila ispisana na grobu proroka Muhameda je prefarbana. Grob Muhamedov nije uništen samo zato što su svesni da bi kao režim bili srušeni u roku od odmah, ili zato što se plaše da će ostatak muslimanskog sveta početi sa bojkotom hodočašća u Meku (što znači manju zaradu).

Grobovi mučenika ranog islama koji su poginuli u Bici kod Uhuda, jednoj od najranijih sukoba muslimana i tada još uvek mnogobožačkih Mekanaca, su poravnati. Grob Muhamedovog ujaka, Hamze ibn Abd al-Mutaliba je takođe uništen, kao i džamija Fatime al-Zare, prorokove ćerke, zatim džamija Dva svetionika i mnoge druge islamske bogomolje, kao i kurbe al-Tanaja u kome se nalazio Muhamedov zub koji je ovaj izgubio prilikom Bitke kod Uhuda.

Uništena je i kuća u kojoj se utemeljitelj islama rodio, kuće njegovih žena, kuća u kojoj je prorok živeo u Medini, a na mestu gde je nekada bila kuća Abu Bakara, prvog kalifa, sada je - nećete verovati - hotel Hilton.

Prorok Muhamed rešava spor u Meki, minijatura iz 14. veka. Foto: Wikipedia Commons/Der hungrige Hunne Prorok Muhamed rešava spor u Meki, minijatura iz 14. veka. Foto: Wikipedia Commons/Der hungrige Hunne

Potom su na red došle grobnice Muhamedove žene Marije, mesto rođenja njihovog sina Ibrahima, grobnice prorokovih oca i majke, potom Banu Hašima, i tako dalje, i tako dalje. Mesto koje muslimani vide kao lokaciju na kojoj je sahranjena prva žena, Eva, zaliveno je cementom.

Sve u svemu, svetska kulturna baština je uništena (a i dalje se uništava) u tolikoj meri da smo fizički onemogućeni da nabrojimo sve.

Sličnost, kao što smo već napomenuli, između ponašanja vehabijskog režima u Saudijskoj Arabiji i ponašanja Islamske države na teritorijama koje kontrolišu u Iraku i Siriji nije slučajna.

Šta više, nije u pitanju sličnost već ideološka istovetnost. I jedni i drugi su salafisti.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(O. Š.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera Kojot# 1

    18. oktobar 2015 | 00:02

    Za jos 50 godina ce amerikanci uciti u skolama da su oni stari kontinent a Evropa je naseljena skoro! A bliskim istokom su neki divljaci koji nadiru ka Evropi I oni treba da idu da ih pokore sve!

  • Република Српска

    18. oktobar 2015 | 00:13

    Свашта ја знам да се Шиити и Сунити неволе попут Православаца и Римо-Католика али да Сунити попут Саудијскиx Арапа уништаваји своје xрамове и то из времена раног ислама ја мислим да је то мизерно и несxватљиво за људски ум и разум

  • Marita

    18. oktobar 2015 | 13:06

    Sjajan tekst za mnoge stvari nisam znala iako sam zainteresovana za istoriju i religiju. Steta sto za ovu studiju nema referenca koje su pomogle pisanju teksta .. .. Za mene je znanje o svemu ovome dokaz da se svet ne deli na religije nego na dela boga i djavola a "po plodovima ce te ih poznati" Uvek pratite srce jer je u njemu svo znanje sveta i bog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA