PRETIO JE DA ĆE MI ISČUPATI NOS KLEŠTIMA I TERAO ME DA IGRAM TANGO S NJIM: Stravična ispovest jednog od talaca Džihadi Džona (FOTO)

Vodao me je tako po zatvoru, a onda bi me odjednom samo bacio na pod, pa me šutirao i udarao. Na kraju mi je pretio da će mi išcupati nos kleštima i sličnim predmetima, priseća se jedan od talaca ISIS-a

  • 10

Danski fotograf Danijel Raj (26), koji je više od godinu dana proveo u zarobljeništvu Islamske države (IS), opisao je brutalnog dželata ekstremističke organizacije poznatog pod nadimkom Džihadi Džon kao bizarnog sadistu koji ga je primoravao da sa njim pleše tango, a onda mu pretio da će mu išcupati nos.

JEZIVA ISPOVEST ŽENE KOJA JE BILA SEKSUALNA ROBINJA: Neće vam biti dobro kada vidite šta joj je DŽIHADISTA radio!

U intervjuu danskoj televiziji DR, Raj navodi da je jedan od ljudi čiji je talac bio zapravo osoba u crnom sa kapuljačom na glavi koja govori na video snimcima pogubljenja koje IS objavljuje na internetu, a kojoj su britanski tabloidi nadenuli nadimak "Džihadi Džon".

- Samo bi me zgrabio i morao sam da sa njim igram tango... Glava mi je visila i bojao sam se da će me pretući. Vodao me je tako po zatvoru, a onda bi me odjednom samo bacio na pod, pa me šutirao i udarao. Na kraju mi je pretio da će mi išcupati nos kleštima i sličnim predmetima - priseća se Raj danas, prenosi Si-En-En.

Foto: Facebook/Daniel Rye Ottosen Foto: Facebook/Daniel Rye Ottosen

Raj je bio talac u Siriji od maja 2013. do juna 2014. godine, ponekad bi se našao u društvu sa drugim stranim zarobljenicima među kojima je bio i Amerikanac Džejms Foli, koji je kasnije pogubljen.

Danskom listu "Berlingske" je rekao da je Foli bio srdačna i pravedna osoba, čak i u zarobljeništvu, gde su se taoci tukli oko hrane i gde je neretko dolazilo do izliva agresije.

Foto: Facebook/Anita Rye Foto: Facebook/Anita Rye

Raj kaže i da ga je Foli zamolio da njegovoj porodici odnese oproštajno pismo.

Danski fotograf je u međuvremenu oslobođen, navodno u zamenu za pozamašni otkup koji je platila njegova porodica, dva meseca pre nego što je odsecanje glave njegovom sapatniku Foliju prikazano kao prvi u nizu gnusnih video snimaka IS.

Foto: Jaysh Al-Islam Foto: Jaysh Al-Islam

Zapadni zvaničnici su tog džihadistu identifikovali kao Mohameda Emvazija, za koga koator knjige pod naslovom "IS: Unutar armije terora" Majkl Vajs kaže da pokazuje "gotovo automatski" smisao za crni humor na temu mučenja.

Emvazija, ili ti Džihadi Džona, bivši analitičar CIA-e Aki Peric opisuje kao grotesknu ličnost, kakvi su i mnogi regruti IS.

- Momci koji upravljaju tom organizacijom, mnogi među onima koji nadziru taoce, pravi su sadisti - objašnjava on.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Vajs navodi da su onlajn podržavaoci IS ushićeno reagovali na priču o tangu.

Prema njegovim rečima, pristalice IS pokušavaju da stave "moralni znak jednakosti" između zlostavljanja američkih ispitivača nad osumnjičenim džihadistima i mučenja koje nad kidnapovanim zapadnjacima sprovodi IS - od narandžastih uniformi do prinudnih stresnih situacija u koje ih stavljaju.

Foto: Jaysh Al-Islam Foto: Jaysh Al-Islam

Emvazi se nije pojavljivao na video snimcima obezglavljivanja od januara, a Vajs kaže da je neizvesno da li je on i dalje u Siriji.

- Očigledno je pobegao. Više nije slavna ličnost i portparol kakav je bio - zaključuje Vajs, dok Peric upozorava da to, međutim, ne znači da Emvazi više ne predstavlja pretnju.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mari

    16. oktobar 2015 | 23:13

    Imao je srecu da spase zivu glavu iz tog pakla.Ovo je prvi put da procitam da su oni oslobodili nekoga.

  • BALKANSKI SPIJUN

    16. oktobar 2015 | 22:45

    Koliko si dobio za ulogu ????

  • Biki

    16. oktobar 2015 | 23:27

    svi smo mi sadisti I ubice samo pravedni I posteni amerikanci nisu!!majke I'm ga shashave pa nista od ovoga ne bi ni bilo da pera nije otisao u poliCiu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA