IZDAJU NAM LAŽNE FISKALNE RAČUNE? Evo kako da razlikujete NEISPRAVNE od ISPRAVNIH!

U Poreskoj upravi kažu da je fiskalni račun najlakše prepoznati po fiskalnom znaku koji se sastoji od četiri ocila razdvojenih krstom i ispisanih u kvadratu, i evo još po čemu

  • 56

Građani sve više prijavljuju izdavanje lažnih fiskalnih računa, pa u Poreskoj upravi objašnjavaju da se ispravan od neispravnog fiskalnog isečka razlikuje po znaku ocila na donjem delu računa.

Utajivačima poreza prete milionske kazne i zatvaranje radnji!

U Poreskoj upravi kažu da je fiskalni račun najlakše prepoznati po fiskalnom znaku koji se sastoji od četiri ocila razdvojenih krstom i ispisanih u kvadratu, a nalazi se u donjem delu računa.

Pored toga, fiskalni isečak mora da ima jasne podatke o samom trgovcu, uključujući pun naziv obveznika i objekta, kao i adresu objekta.

Izdavanje predračuna ili međuračuna, koji su veoma slični fiskalnim računima, kako dodaju, nije sporno, ali ukoliko prilikom plaćanja kupac ili gost dobije fiskalni isečak koji, kad plati robu ili uslugu, treba i da uzme i sačuva u krugu od 20 metara po izlasku iz objekta.

Fiskalne račune, račun, računi Foto: Marko Todorović

Predračuni, međuračuni ili takozvani blok-računi, najviše su zastupljeni u ugostiteljskim objektima.

Takvo objašnjenje poreznici su ponudili, budući da se pokazalo da građani, dva meseca nakon aktiviranja "poreskog alarma", najčešće prijavljuju neizdavanje fiskalnih računa i izdavanje lažnih računa.

Na specijalnom portalu Poreske uprave www.poreskialarm.rs građani mogu da prijave uočene poreske nepravilnosti u radu poreskih obveznika.

Građanima je omogućeno da i tim putem prijave obveznike kod kojih uoče nepravilnosti u poslovanju odnosno sve koji ne poštuju zakon i izbegavaju plaćanje poreza i drugih javnih prihoda.

Poreske nepravilnosti koje prijavljuju građani su veoma značajne za analizu rizika koja se pokazala kao izuzetno efikasna metoda u postupku izbora obveznika koji će se kontrolisati, navode u Poreskoj upravi.

(Telegraf.rs / Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bond

    19. oktobar 2015 | 15:07

    Gde mogu da prijavim cekanje na salterima, njihovo bahato ponasanje u svim drzavnim firmama. Gde da prijavim kad saobracajnoj miliciji na vozilu radi samo jedan far. Gde da se zalim sto na redovno placen telekomov racun stize kamata

  • ANTA

    19. oktobar 2015 | 15:57

    Ako bi ugostitetelji izdavali sve fiskalne racune onda bi pice moralo da kosta 2€ pa navise! Kome onda da ga prodaju?

  • Vlada

    19. oktobar 2015 | 15:59

    Kafana rajko u nisu i zaplanjac nikada ali nikada ne kucaju racune. Bruka i sramota. Reagujte nadlezni

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA