INDIJANKA AMBER IZ PLEMENA ČIROKI POSTALA JOVANA GLOGOVAC: Ova luda ljubavna priča će vas ODUŠEVITI!

- Trenutno živimo u Herceg Novom, ali ćemo prodati kuću u kojoj tamo živimo i preseliti u moje rodno selo Mosko, gde moja supruga, koja je umetnica, sada radi na oslikavanju crkve - kaže Ilija, s obzirom na to da Jovana, kako se sada Amber zove, poznaje malo reči srpskog jezika

  • 11
Foto: Nezavisne novine Foto: Nezavisne novine

Indijanka Amber Džons King iz indijanskog plemena Čiroki, koja je udajom za Hercegovca Iliju Glogovca iz sela Mosko, kod Trebinja, prešla u pravoslavnu veru i postala Srpkinja, uskoro će, kaže, postati i Hercegovka, pišu Nezavisne novine.

Ova žena GRUDIMA boji Putinovo lice na svojim slikama! Pogledajte kako su ispale (FOTO) (VIDEO)

- Trenutno živimo u Herceg Novom, ali ćemo prodati kuću u kojoj tamo živimo i preseliti se u moje rodno selo Mosko, gde moja supruga, koja je umetnica, sada radi na oslikavanju crkve - kaže Ilija, s obzirom na to da Jovana, kako se sada Amber zove, poznaje malo reči srpskog jezika.

Upoznali su se u Nju Orleansu, gde je Jovana radila kao profesor istorije umetnosti, a Ilija bio pomorac, tako što su zajedno čekali u redu za plaćanje kazne zbog saobraćajne greške i otpočeli razgovor.

Prkosna Indijanka se najpre, osetivši da neko diše iza njenog ramena i čita njene novine koje je razgledala dok je čekala u redu, okrenula u nameri, kako kaže Ilija, "da ga obruči", ali je, ugledavši ga, samo tiho prokomentarisala neki novinski naslov - "Kakav je kriminal u Nju Orleansu", a naočiti Hercegovac, takođe ostavši bez daha, samo je odgovorio "Stvarno jeste" i pozvao je na kafu.

Čiroki Indijanka se od tada nije odvajala od svoga Hercegovca i postala je prava uzorna supruga, koja danas kaže da joj se nije bilo teško prilagoditi Iliji, gorostasu nježnog srca, čiji narod ima sličan prkos i ponos indijanskom.

Iz ljubavi prema svom Hercegovcu se krstila u Cetinjskom manastiru i, s obzirom na to da je njeno drugo ime Jones (Džons), uzela to ime prevedeno na srpski - Jovana, tako da se Amber Džons King od 2001. godine zove Jovana Glogovac.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Kaže da joj se Mosko, rodno selo njenog supruga, koje se nalazi na putu Trebinje - Bileća, jako dopada, kao i Trebinje, zbog čega su se dogovorili da iz Herceg Novog presele u Mosko.

Glogovci su u Herceg Novom čitavu jednu sobu svoje kuće pretvorili u pravu galeriju u kojoj je preko 70 Jovaninih slika i ikona, a neretke su one na kojima su srpski i indijanski motivi, pa je zato jedna od prepoznatljivijih "Vuk Karadžić i poglavica Sekvoja", koji je osmislio pismo Čiroki Indijanaca.

Jovana ovoga puta nije izlagala tu sliku, već samo one sa Indijancima, kako bi Srbima što bolje dočarala svoje pleme, a među njima je i "Indijanska porodica", sa tako lepom odećom ukrašenom u nekim detaljima poput srpske, a Englezi su ih, kaže, smatrali divljacima.

Foto: Wikipedia Foto: Wikipedia

Želi da Srbima što više dočara život Indijanaca, zbog čega je obećala da će u Trebinju organizovati izložbu svojih radova sa portretima i krajolicima dva tako daleka, ali, kako tvrde Glogovci, tako slična naroda.

Zanimljivo je da su nedavno u Galeriju "Bokić" u Trebinju, na kolektivnu izložbu hercegovačkih slikara, gde je bilo izloženo i nekoliko Jovaninih radova, Glogovci stigli s kapama "zavratama", koje su deo hercegovačke i crnogorske narodne nošnje. Jovana je nosila i indijansku ogrlicu, na kojoj je talisman njenog plemena, odnosno, kako objašnjava, Čiroki krst sa simbolikom celog sveta i Boga u sredini.

(Telegraf.rs / Izvor: nezavisne.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • N.S

    19. oktobar 2015 | 14:42

    Žao mi je sad kao odrasloj osobi, što sam gledajući američke filmove, uvek bila na strani tih divljih i siledžijskih kauboja. Indijanci su jedan dobar, pravedan, ali nesrećan narod. Amerikanci su ih uvek predstavljali kao divljake. Samo sada ne znam kako su oni tako ''miroljubivi'' uspeli da potuku skoro sav taj ''divlji'' narod?. Propaganda je čudo, a amerikanci su majstori u tome.

  • DARKO 100%

    19. oktobar 2015 | 14:26

    Indijanci-plemenita je to krv,mudrosti i cestitosti ,veliki respekt!!!!!!!!!!!!!

  • Dana

    19. oktobar 2015 | 14:09

    Divna prica o ljubavi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA