Da li znate šta znači PALAMUDITI i ko je DRVENA MARIJA? Iznenadićete se...

Sigurno ste bar jednom u toku dana nekome rekli da ne ''palamudi'' ili vas je neko u toku razgovora upitao zašto ste se ukočili kao ''drvena Marija''

  • 1

U svakodnevnom govoru često koristimo izraze za koje možda i ne znamo šta znače, ali eto čuli smo od nekog, pa nam odgovara da ih kada zatreba "izvučemo iz rukava".

EVO KAKO JE NASTAO IZRAZ DUŽAN KAO GRČKA: A nema veze sa sadašnjom krizom!

Sigurno ste bar jednom u toku dana nekome rekli da ne ''palamudi'' ili vas je neko u toku razgovora upitao zašto ste se ukočili kao ''drvena Marija''... No, pitanje je da li ste ikada razmislili šta to u stvari znači i ko to ''palamudi'' ili zašto vam je neko rekao da ste se ukočili baš kao ''drvena Marija''?

DRAGIČKA: Da li znate kako je nastao ovaj izraz? Pola Srbije NE ZNA!

Istina je da su izrazi ''palamuditi'' i ''drvena Marija'' u upotrebi odavno.

Reč ''palamudi'' je izedeni glagol od ''palamuditi'', a na grčkom to u stvari znači ''odvratan zadah iz usta''.

KALAŠTURA: Da li znate šta to znači? Pola Srbije ne zna!

Stoga bi se to u prenesenom značenju odnosilo na osobe koje filozifiraju u prazno, jer takva priča podseća na loš zadah iz usta, onoga ko priča nepotrebne stvari.

Osoba koja ''mlati praznu slamu'' odnosno filozofira, i ne daje poentu, kažemo da ''palamudi''. Ta osoba lupeta aktivno pasivnu glupost bez nekog određenog čvrstog i stabilnog stava.

DA LI ZNATE: Šta stvarno znači OK?

- Nemoj da mi palamudiš, već pričaj šta se desilo - kažemo za nekog ko okoliša, oduzima nam vreme pričajući nebitne stvari.

Možemo reći da osoba koja ''palamudi'' demonstrira akumulirano znanje koje nema svrhu i ne vodi ničemu.

Foto -ilustracija: Pixabay Foto -ilustracija: Pixabay

- Šta si se ukočio ko ''drvena Marija'', donesi mi to sa stola! jeste izraz koji često koristimo kada se obraćamo nekom ko se ukopao i ne pomera se.

Poznato je da je drvo, u biološkom smislu živo biće, ono se hrani, diše, raste. Njegova glavna i najuočljivija osobina jeste što ne može da se kreće, ukopanost u jednom delu zemlje. Od te stablaste tvorevine je i nastao izraz.

S druge strane postoji jedna druga teorija da je izraz ''drvena Marija'' proistekao od figure Device Marije koja označava ukočenost, neodlučnost.

Bili staromodni ili ne, ove izraze koristimo i dan-danas veoma često. A koje još izraze vi koristite u svakodnevnom govoru?

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA