Tadić: Kohabitacija ne dolazi u obzir

Lider DS poručio da je neophodno da vlada i predsednik budu iz iste političke opcije

  • 0

Predsednički kandidat liste "Izbor za bolji život“ Boris Tadić izjavio je večeras da nakon izbora 6. maja kohabitacija sa političkim protivnicima ne dolazi u obzir i da je neophodno da iz iste političke opcije bude formirana vlada i izabran predsednik.

- Srbiji je potrebna sinergija političkog delovanja predsednika, vlade i lokalnih samouprava kako bi izgurala težak period koji je pred njom i za državu bi bilo štetno da predsednik republike predstavlja jednu, a vlada drugu političku opciju - rekao je Tadić i dodao da kohabitacija ne dolazi u obzir i da je već prošao to iskustvo.

On je podsetio da je bio predsednik Republike u delikatnom političkom procesu, kada je vlada bila iz druge opcije (DSS, G 17 plus, SPO, NS, kasnije uz podršku SPS) i da se tada pokazalo da Srbija nije dostigla institucionalni nivo koji bi mogao da obezbedi noramalno funkionisanje države.

- Ja više neću prolaziti kohabitaciju sa vladom koja mi ne daje odgovore o ključim pitanjima u društvu i koja bi krivotvorila infomacije o pitanjima bezbednosti zemlje kao što je bio slučaj sa saradnjom sa Haškim tribunalom. To je bilo moje iskustvo u vreme takozvane kohabitacije - rekao je Tadić.

Od nekih protivnika uspeli smo da napravimo političke prijatelje. Približili smo stavove i sklopili strateško parnerstvo sa SPS i verujem da ćemo i nakon ovih izbora nastaviti putem koji smo započeli.

- Obećavam da ću da radim kao i do sada 14 do 20 sati dnevno, da ću braniti interese ove zemlje i svakodnevno raditi na ispunjenju plana u pet tačaka, jer svaka tačka uslovljava sledeću - rekao je Tadić.

Tadić je objasnio da ne možemo u integracije ako ne menjamo strukturu privrede, a tu strukturu ne možemo promeniti, ako ne reformišeno obrazovanje, kao što bez tih preduslova ne možemo dovoditi strane investitore.

Prema njegovim rečima, sve je to moguće jedino ako se rešava istorijski problem Srbije na KiM.

SRBIJA ĆE NASTAVITI DA BRANI SVOJ INTERES NA KOSOVU

Kada je u pitanju kosovski problem on je istakao da će Srbija nastaviti u teškim okolnostima da brani svoje interese i da neće prihvati nemoguće uslove, a pogotovo ne onaj koji se tiče ukidanja srpskih insitucija na KiM.

Upitan da li u međunarodnoj areni gledaju sa razumevanjem na politiku "I Kosovo i EU“ , koju zastupa, on je rekao:

- Partneri, koji nisu priznali Kosovo, to razumeju, a postoje i zemlje koje su meki priznavači i takođe imaju razumevanja za politiku Srbije. Imamo, međutim i one koje su tvrdi i vode aktivu politiku želeći da se politika rata pretovori u mirovnu politiku svršenog čina, jer drugačije ne bi bilo moguće objasniti zašto je vođen rat kada nema promene na KiM - naveo je Tadić.

Govoreći o ekonomiji investiicijama, on je rekao da Srbija ima veliku komparativnu prednost kada je u pitanju dolazak stranih investitora, jer nudi bolje uslove nego većina evropskih zemalja.

On je dodao da dve trećina neophodnih investicija Srbija u narednom peirodu može da pribavi iz Italije i Nemačke.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA