SRBI DANAS SLAVE SVETOG STEFANA SLEPOG: Turci su ga OSLEPELI, ali ga PRAVOSLAVCI NISU ZABORAVILI!

Pravoslavni vernici danas slave još i: Svetog apostola Jakova, Svetog prepodobnog Andronika, patrijarha Aleksandrijskog Dimitrija, svetog Eventija i Maksima, Svetu prepodobnu Popliju i Svetog Petra Galatijskog

  • 8

Srpska pravoslavna crkva danas obeleževa Svetog Stefana Slepog (1425-1476), srpskog despota koji nije želeo da ni po koju cenu postane turski vazal i odrekne se srpstva, zbog čega je u Udinama (Italija) umro u najvećoj bedi.

Danas slavimo SVECA, koji može da uradi nešto STRAŠNO ako ga na njegov dan naljutite!

Stefan Branković je sin despota Đurđa i Jerine Branković. Despotsku vlast nad Srbijom primio je 1458. godine, posle smrti svoga brata Lazara. Vladao je zajedno sa svojom snahom Jelenom, koja mu je bila desna ruka i glavni savetnik.

Ovaj svetac je gledao SMRTI U OČI, ali mu BOG NIJE DAO DA UMRE!

Turci su Stefana oslepeli misleći da će time oslabiti srpsku vlast, kao i da Srbi neće imati poštvanja prema lideru koji je invalid. Međutim, Stefan Slepi se pokazao kao "tvrd orah" koji je bio spreman i na saradnju Ugara samo da bi se odupreo Turcima.

VELIČANSTVENO: Pogledajte kako su Srbi obeležili POKROV PRESVETE BOGORODICE! (FOTO)

Stefan je odmah po stupanju na presto uspeo da Smederevo sačuva od najezde Turaka koje je predvodio Mehmed II Osvajač. Posle odbrane Smedereva, mnoge strane sile su se umešale, ali ne zarad branjenja interesa Srbije, već zbog straha da će Turci Osmanlije doći i do njihovog praga.

VELIČANSTVENO: Pogledajte kako su Srbi obeležili POKROV PRESVETE BOGORODICE! (FOTO)

Stefanu su Ugari poslali u pomoć Mihaila Silađija koji je duž Dunava rasporedio 8.000 vojnika. Međutim, srpska despotovina je nažalost počela da se predaje uprkos pomoći koju je dobila.

Foto: images.oca.org Foto: images.oca.org

Rešenje oko Smedereva ponudio je bosanski kralj Stefan Tomaš, koji je želeo da se Stefanova snaja Jelena uda za njegovog sina. Ugarski kralj se sa ovim saglasio ni ne pitajući Stefana Slepog. Svadba je obavljena 1. aprila 1459. godine, a Stefan Slepi je sa vlasti zbačen samo nedelju dana kasnije.

Po zbacivanju sa vlasti za srpskog despota su nastupili izuzetno teški dani. Najpre je otišao u Budim, pa potom kod sestre, grofice Katarine Celjske, pa u Dubrovnik... Utočište je 1460. pronašao u Albaniji kod Skender bega, gde se oženio Angelinom Arijanitom.

Posle se sa njom preselio u Veneciju, a umro je u najvećoj bedi 9. oktobra 1476. u tvrđavi Beograd (današnji naziv Friuli) u Udinama. Poslednje godine života uspeo je da preživi samo zahvaljujući milostinji koju je dobio od rimokatoličkog pape i Mlečana.

Ikonostas manastira Krušedol. Foto: Wikipedia Commons/Tone Ikonostas manastira Krušedol. Foto: Wikipedia Commons/Tone

Mišljenja o vladavini despota Stefana Slepog i danas su podeljena. Jedni smatraju da nikada nije ni trebalo da preuzima vlast, dok drugi misle da je bio poslednji vladar koji je tada iskreno branio Srbiju od Turaka.

U istorijskim knjigama ostaje zapisano da su se Srbi olako odrekli Stefana Slepog i nisu mu posle zbacivanja s vlasti pružili neophodnu podršku. Međutim, srpska crkva nikada nije zaboravila ulogu ovog vladara koji je dobio titulu sveca.

Stefan Slepi je ostao upamćen po tome što za vreme svoje vladavine nije štedeo novac na srpske crkve, smatrajući da je pravoslavlje jedino koje može da sačuva srpstvo usled najezde Turaka.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Mošti Stefana Slepog počivaju u manastiru Krušedol, koji je zadužbina njegovog sina Maksima.

Pravoslavni vernici danas slave još i: Svetog apostola Jakova, Svetog prepodobnog Andronika, patrijarha Aleksandrijskog Dimitrija, svetog Eventija i Maksima, Svetu prepodobnu Popliju i Svetog Petra Galatijskog.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    22. oktobar 2015 | 08:43

    Свети Стефан је преживио захваљујући својој великој вјери у Бога и АНГЕЛИНИ... "Запис душе" ЉХЂ

  • Анти Антифа

    22. oktobar 2015 | 08:36

    Био је у праву за православље.Срби католици а нарочито они покатоличени данас су некакви хрвати а потурчени постадоше босанци

  • SA

    23. oktobar 2015 | 08:24

    Kako to da u proslosti apostoli nisu slavili slave koje danas ljudi slave? To mora da je ne biblisko ucenje jer u Svetom pismu ne stoji nijedan praznik da se slavi! To znaci da slavite kao izraelci sto su slavili ZLATNO TELE koji su napravili od zlata. Dali je Bog/Stvoritelj JHVH prihvatio slavu? Sigurno ne , tako i danas isto ne prihvaca nijednu slavu ! Jedino Gospodinovu veceru to jest poslednju veceru koju je imao sa Apostolima i tu je rekao cinite meni na spomen!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA