NEDIĆEVCI BIRALI KO ĆE DA BUDE STRELJAN U KRAGUJEVCU: Da li ovaj čovek treba da bude rehabilitovan?!

Nemci su generala Milana Nedića stavili pod svoju kontrolu bez njegovog znanja, a od nedićevaca su tražili da biraju ko će da bude streljan

  • 60

U masovnom streljanju 2.794 građana koje se desilo 20.i 21. oktobra 1941.godine od strane nacisitičke Nemačke smatra se da su učestvovali i pripadnici trupe Milana Nedića, srpskog premijera za vreme Drugog svetskog rata. Ovaj zločin predstavlja jedan od najgnusnijih zločina počinjenih tokom rata.

UMRLA JE MUČENIČKOM SMRĆU ČETA ĐAKA U JEDNOM DANU: Evo kako su Nemci STRELJALI srpsku decu! (VIDEO) (FOTO)

"Nedićevci" su pomagali prepričavanjem i prikupljanjem građana za streljanje. Istoričar, Bojan Dimitrijević ovo potvrđuje ali dodaje da je sve urađeno bez Nedićevog znanja:

- Nedićeva grupa se slučajno u tom trenutku našla u Kragujevcu. Nemački komandant je te ljude stavio pod svoju kontrolu bez znanja samog Nedića - priča Dimitrijević.

MAMA, NISAM KRIV ŠTO SAM OSTAO ŽIV: Reči NAJBOLJEG SRPSKOG GLUMCA koji je izbegao MASAKR u Kragujevcu će vas rasplakati! (VIDEO)

U to vreme dolazilo je do prekida telefonskih linija na relaciji Beograd-Kragujevac, i Nedić je saznao kada se sve završilo. Hteo je čak da podnese i ostavku, ali mu Nemci nisu dozvolili.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Sa druge strane, istoričar Predrag Marković tvrdi da ništa nije moglo da se dogodi bez saznanja marionetske vlade u Srbiji.

NIKADA KRAJA OTKRIVANJU ŽRTAVA DRUGOG SVETSKOG RATA: Pronađene stotine pari cipela u šumama u Poljskoj (FOTO)

- Sama činjenica da nijedan od članova Nedićeve čete nije bio kažnjen zbog toga ukazuje da premijer nije bio protiv streljanja - kaže Marković koji smatra da Nedić ne treba da bude rehabilitovan.

U jezivom masakru koji će srpska istorija pamtiti, streljano je 134 dece koja još nisu išla u školu, 60 učenika kragujevačke gimnazije, a 2.272 osobe su streljane za jedan dan.

Juče je u spomen-parku Šumarice održan komemorativni skup u prisustvu predsednika Srbije, Tomislava Nikolića, u znak sećanja na 21. oktobar 1941. godine kada je streljano više hiljada srpskih građana.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    22. oktobar 2015 | 13:39

    Ukoliko se rehabilituju domaci izdajnici kojih je i danas puna Srbija (dosli su sa tasnama i masnama). Onda mozete slobodno poravnati i preorati Sumarice i sve istorijske spomenike iz drugog svetskog rata

  • Dr Lune

    22. oktobar 2015 | 11:48

    On, ne samo da je bio na vlasti,nego je sa Ljoticevcima,tovario ljude iz supa u kamione !!!!

  • Перагеније

    22. oktobar 2015 | 12:27

    Како за то нико није знао до сада? Комунистички "историјски извори"? Питајте старије Крагујевчане па ћете чути истину.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA