Poljoprivrednici blokirali most na Tamišu

Nezadovoljni paori zaustavili saobraćaj ka Beogradu. Predsednica srpskog parlamenta, u razgovoru sa poljoprivrednicima, poručila da će probleme rešavati nova vlada

  • 0

Poljoprivrednici iz Pančeva i Kovačice, nezadovoljni uredbom o subvencijama, blokirali su danas most na Tamišu i tako zaustavili saobraćaj ka Beogradu.

Poljoprivrednici iz Vojvodine blokirali su tokom dana više putnih pravaca, tražeći da se vrati stari način subvencionisanja proizvodnje od 14.000 dinara po hektaru, da se produži rok za podelu bonova za dizel gorivo do 1. jula i da se primeni Strategija ruralnog razvoja, jer je ona uslov za korišćenje sredstava iz IPA fondova EU.

Nezadovoljni paori sastali su se popodne u Beogradu s predsednicom parlamenta Slavicom Đukić Dejanović, koja zamenjuje predsednika Republike. Ona im je poručila da prekinu blokadu puteva, kao i da će probleme zbog kojih protestuju rešavati naredna vlada.

- Jedno takvo nezadovoljstvo i očekivanje da se neke stvari mogu rešiti u roku od pet-šest dana do predizborne ćutnje, može biti da nije ni realno - istakla je Đukić Dejanović.

- Poljoprivrednici će nastaviti do daljeg blokadu važnijih putnih pravaca u Vojvodini i delovima centralne Srbije, jer nije udovoljeno njihovim zahtevima za vraćanje subvencija po hektaru -  izjavio je predstavnik poljoprivrednika koji protestuju Zoran Lambeta.

On je napomenuo da će blokiranje puteva traktorima i drugim poljoprivrednim mašinama biti tokom noći ublaženo, ali je napomenuo da nezadovoljni poljoprivrednici nastavljaju 24-časovnu blokadu, dok s nadležnima ne bude postignut dogovor o ispunjenju njihovih osnovnih zahteva. Lambeta je rekao da u današnjem razgovoru sa Đukić-Dejanović "nije ništa dogovoreno kako bi protest bio prekinut".

Poljoprivrednici iz okoline Pančeva i iz opštine Kovačice najpre su blokirali puteve svojim telima, praveći živi zid, a potom su neki od njih traktorima probili policijsku ogradu koja im je preprečila put ka mostu u nastojanju da traktorima blokiraju put.

Tada je došlo i do manjih fizičkih sukoba štrajkača s policijom, u kojima nije bilo ozbiljnije povređenih. Policija se nakon incidenata povukla na sam most, a poljoprivrednici su sa oko 40 traktora blokirali pristup mostu i okolne ulice.

Međunarodni put ka Banatskom Karlovcu i Vršcu takođe je odblokiran, kao i put ka Kovinu, Starčevu i ka južnim selima.

Jovica Antonić, portparol Policijske uprave Pančevo, rekao je da policija savetuje građanima da koriste novi put za Beograd, za odlazak do Beograda i povratak do Pančeva, jer je taj putni pravac slobodan.

U blokadi je i dalje put prema Starčevu, Kovačici, na izlazu iz Pančeva kod Almeksa i stari put za Beograd. Onima koji putuju za Novi Sad, policija savetuje da idu ka Beogradu i koriste autoput do Novog Sada.

Blokadi je prethodio, kako su ocenili nezadovoljni poljoprivrednici, neuspeli sastanak s predsednicom Skupštine Srbije. Kako su naveli, ona im je samo obećala da će o njihovim zahtevima obavestiti premijera Mirka Cvetkovića i ministra poljoprivrede Dušana Petrovića.

Predsednik Udruženja paora iz Pančeva Slavko Žužulj rekao je da se to udruženje pridružilo poljoprivrednicima iz južnog Banata i traže da se poništi novi model subvencionisanja i da se vrate stari podsticaji i isplata od 14.000 dinara po hektaru.

Pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Branko Pantović izjavio je da je u popodnevnim satima prekinuta blokada na putu od Pančeva ka Vršcu i Beloj Crkvi.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA