• 0

PROJEKAT "POVEZIVANJE": Romske zdravstvene medijatorke dobile novu opremu (FOTO)

- Ovo će pomoći medijatorkama da zajedno sa romskim roditeljima rade na unapređenju razvoja, bezbednosti, ishrane i celokupnog zdravlja i blagostanja romske dece - rekao je Mišel Sen-Lot, direktor UNICEF-a u Srbiji

  • 0
Foto: Promo

Foto: Promo

Sedamdeset i pet romskih zdravstvenih medijatorki danas je dobilo novu opremu i dodatnu obuku za rad u okviru projekta "Povezivanje", koji realizuju Ministarstvo zdravlja, UNICEF Srbija i kompanija Telenor. Na ovaj način biće značajno poboljšan i ubrzan proces evidentiranja i praćenja zdravstvenog statusa romskih porodica, kao i kvalitetnije infomisanje i edukacija romske dece u Srbiji.

PODRŠKA UNICEF-u U SRBIJI: Prikupljena sredstva za pomoć deci i porodicama migranata na turniru u skvošu! (FOTO)

Projekat zdravstvenih medijatorki pokrenulo je Ministarstvo zdravlja 2008. godine želeći da unapredi zdravlje i kvalitet života Roma u Srbiji. UNICEF i Telenor su se priključili projektu "Povezivanje" kako bi, organizovanjem dodatne obuke i obezbeđenjem kompjutera i mobilnih telefona, pomogli da se uspostavi sistem evidentiranja i praćenja zdravstvenog statusa romske dece i porodica, kao i pružanja usluga u lokalnim zajednicama. Zahvaljujući projektu, prvi put u Srbiji imamo bazu podataka o Romima koju koriste državne institucije.

- Izuzetno nam je zadovoljstvo što Ministarstvo zdravlja učestvuje u projektu "Povezivanje" sa našim partnerima iz UNICEF-a i Telenora Srbije, kojima bih želeo još jednom ovom prilikom da zahvalim na svemu što čine da ovaj projekat bude realizovan na što kvalitetniji način. Do sada je putem konkursa angažovano 75 zdravstvenih medijatorki u 60 opština na teritoriji Republike Srbije, a za njihov rad u budžetu za 2015. godinu je opredeljeno 35 miliona dinara. Sve one su zaposlene pri Patronažnim službama Domova zdravlja.

Međutim, kako njihov svakodnevni rad zahteva angažovanje na terenu u cilju povezivanja romske zajednice sa zdravstvenom službom, edukaciju romske populacije u oblasti zdravstvene zaštite, učestvovanje u kampanjama promocije zdravlja i imunizacije, pomaganje Romima oko dobijanja osnovnih dokumenata, pomoć u opremi i obuci, koju će danas dobiti im je neophodna kako bi njihov rad bio objedinjen i pravovremeno ažuriran. Samo zajedničkim radom i dodatnim ulaganjem u razvijanje projekta 'Povezivanje' medijatorke će i dalje činiti sponu između našeg zdravstvenog sistema i romske populacije, koja će na taj način imati priliku da bude prepoznata kao ravnopravni deo našeg društva - istakao je prof. dr Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.

Foto: Promo

Foto: Promo

Medijatorke će, zahvaljujući novoj opremi i pristupu internetu moćiće odmah da unesu podatke u bazu, a istovremeno biti u mogućnosti da sa romskim porodicama i decom podele sve edukativne materijale, urade online obuku, isl. Na ovaj način, dodatno se unapređuje efikasnost rada medijatorki na terenu.

- Zdravstvena edukacija romske populacije izuzetno je značajna. Obuke za zdravstvene medijatorke i dostupnost prilagođenih edukativnih materijala uz modernu opremu za njihovo sprovođenje, pomoći će medijatorkama da zajedno sa romskim roditeljima rade na unapređenju razvoja, bezbednosti, ishrane i celokupnog zdravlja i blagostanja romske dece - istakao je Mišel Sen-Lot, direktor UNICEF-a u Srbiji.

Foto: Promo

Foto: Promo

On je zahvalio kompaniji Telenor koja je podrškom uvođenju informaciono-komunikacionih tehnologija u rad zdravstvenih medijatorki još 2010. godine otvorila put ka inovativnom pružanju i praćenju usluga u romskim zajednicama.

- Učestvovanje u pružanju pomoći deci treba da bude inspiracija za celi privatni sektor u Srbiji u promovisanju istinske društvene odgovornosti i kulture davanja - zaključio je gospodin Saint-Lot.

Tokom prethodnih godina zdravstvene medijatorke su u potpunosti ispunile svoju ulogu spone između zdravstvenog sistema i romske populacije. Značajno se povećao pristup Roma zdravstvenim uslugama, duplo se smanjila smrtnost romske dece u romskim naseljima, a njihov rad pomogao je romskim porodicama da ostvare i mnoga druga prava koja im pripadaju.

Foto: Promo

Foto: Promo

- U okviru projekta, zahvaljujući našim servisima, znanju, opremi i mobilnom internetu, zdravstvene medijatorke uspevaju da povežu Rome sa različitim institucijama i tako im pomognu da nauče da ostvaruju svoja građanska prava. Do sada, obavljeno je 170.278 poseta i ukupno je registrovano 140.408 Roma iz nehigijenskih naselja. Naša privilegija je da poslujemo u industriji koja je jedan od ključnih pokretača promene i održivosti. Stalna težnja za promenama čini naše poslovanje održivim, a ono se bazira na čvrstom uverenju da je naš zadatak da pomognemo ljudima kako bi na najbolji način iskoristili prednosti povezanosti. Nova tehnička oprema, kao i unapređena baza za evidentiranje predstavljaju sledeći korak u okviru Telenorove strategije Internet za sve - rekla je Marija Vujanić, direktorka komunikacija i spoljnih poslova kompanije Telenor.

Projekat "Povezivanje" je našao svoje mesto na globalnoj mapi društveno odgovornog poslovanja, pozicionirajući se kao primer odlične saradnje državnog, nevladinog i korporativnog sektora koji je pokrenuo pozitivne društvene promene. Telenor grupa i UNICEF su potpisali globalni ugovor o saradnji, koji uključuje kako finansijsku, tako i tehnološku podršku u cilju društvene inkluzije socijalno ugroženih grupa u svim zemljama u kojima Telenor posluje.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok