Tri miliona evra za penzije za sveštenike!

Država plaća penziono osiguranje svim verskim zajednicama. Porezi i doprinosi za 2.000 sveštenika iznose oko tri miliona evra godišnje

  • 0

Sveštenicma Srpske pravoslavne crkve i ostalih verskih zajednica konačno će biti garantovana penzija. Poreze i doprinose plaćaće država, lokalne samouprave, pokrajine, pa i crkva. Primena novog propisa koštaće republičku kasu oko tri miliona evra godišnje.

Vlada Srbije uskoro će doneti Uredbu kojom država preuzima obavezu oko plaćanja poreza i doprinosa. Državni sekretar u u Ministarstvu rada i socijalne politike Radina Todorović kaže za dnevni list "Večernje novosti" da je propisano da država može da plaća obaveze iz penzijsko-invalidskog osiguranja, ali nije bilo regulisano na koju osnovicu.

- Zato je ovom Uredbom konačno precizirano da će se porezi i doprinosi plaćati na minimalni iznos zarade. Samim tim, država će biti garant da će sveštenici i verski službenici dobijati penziju - rekla je Todorovićeva.

U Ministarstvu rada dodaju i da, osim republike, doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje može da plaća i lokalna samouprava, pokrajina, pa i crkva ili samo sveštenstvo.

- Zato svi koji žele da imaju bolje penzije mogu sami da uplaćuju novac na osnovicu koju sami odaberu, umesto da se zadrže na minimalcu koji im država garantuje - dodaje Todovićeva.

Svaki verski službenik prosečno će koštati državu oko 153.600 dinara godišnje. Toliko iznosi prosek opterećenja na godišnju minimalnu zaradu. Prema podacima Fonda PIO, oltarima u Srbiji služi oko 2.000 sveštenika svih konfesija. Najbrojniji su pravoslavni klirici, kojih je oko 1.700, dok ostatak čini sveštenstvo Rimokatoličke crkve, islamski imami i protestantski pastori.

Muke prilikom obračuna penzija i sitni iznosi na čekovima bili su zajednički svima, bez razlike na "kroj mantije". Penzionisani sveštenik SPC-a, na primer, trenutno prima prosečnu penziju koja jedva prebacuje 20.000 dinara mesečno. Stanje je posebno bilo teško od 1997. godine, kada je država obustavila uplatu dela poreza i doprinosa, koji je do tada bio "odmeren" na polovinu ukupne plate.

Doprinosi iz državne kase biće izdvajani za sve ljude u mantijama, bez obzira na mesto službovanja. U Patrijaršiji smatraju da će to osetno popraviti položaj najsiromašnijih sveštenika.

- Ovo je značajno, jer se sveštenici u velikim gradovima i udaljenim selima puno razlikuju po visini primanja - kažu u Patrijaršiji.

(M. S. / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA