RATNICI KOJI SE BORE PROTIV ISLAMSKE DRŽAVE imaju novo moćno oružje KOJE UOPŠTE NE PUCA

Zbog toga što ne umeju da čitaju znakove i upustva na putevima, ovi borci rizikuju svoje živote, ali su sada rešili da to promene

  • 3

Borci koji se bore protiv džihadista morali su da prekinu školovanje zbog rata i siromaštva, ali zato oni sada u večernjim i noćnim satima pohađaju časove na kojima uče da čitaju.

ISLAMSKA DRŽAVA ZARAĐUJE MILIONE DOLARA MESEČNO: Pogledajte odakle izvlači naftu!

Zbog toga što ne umeju da čitaju znakove i upustva na putevima, ovi borci rizikuju svoje živote, ali su sada rešili da to promene. Nastava se održava na dobro zaštićenom i tajnom mestu.

- Jako mi smeta što ne znam da čitam znakove na putevima. Kada se nalazimo na prvoj liniji borbe ili u ponovo osvojenom selu, znakovi i natpisi nam govore da ne diramo stvari koje mogu da budu opasne, ali mi to ne znamo, jer ne umemo da čitamo - rekao je 33-godišnji borac Miro sa fronta Makhmour.

Kamal Rashid iz ministarstva Pešmerge, istakao je da je čak deset vojnika palo u ruke Islamske države jer nisu znali da čitaju znakove, zbog čega su krenuli pogrešnim putem. On je takođe dodao da je obrazovanje itekako potrebno, jer je cilj organizovanje obrazovane vojne sile u Kurdistanu.

Večernja škola borcima pomaže u razumevanju novih tehnologija, poput GPS sistema, a kako bi se efikasnije borili oni moraju da znaju da čitaju brojeve i modele oružja.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

Da li će pismenost pomoći vojnicima da pobede džihadiste ili je to samo potez očajnika? Ostavite svoje mišljenje u komentarima...

(Telegraf.rs / Izvor: index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • goran bijeljina

    26. oktobar 2015 | 15:50

    odgovorno tvrdim da u ratu u bosni je veliki dio stradao zbog nepoznavanja rukovanja oruzjem

  • major Milan Tepic RSK

    26. oktobar 2015 | 15:35

    Pa svi elementi vojne strategije obucenosti rukovanju naprednim naoruzanjem doprinosi 50 % pobjedipa tu utjece hrabrost a ne ludost narocito pismenost da se zna snaci u neprilici kao i dobre komonikacije sa saborcima i predpostavljenima. Ako neznate da procitate znak i da to usporedite na karti terena gdje dejstvuju njegove i protivnicke jedinice to je takjodjer jedanb od faktora da padnete u ruke neprijatelju. Meni se cini da ovi koji su te nesretnike gurnuli u rat nevode puno brige o njima oni su i te tako kolateralna steta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA