(EKSKLUZIVNO) KUBANKA KOJA JE NAPRAVILA VAKCINU PROTIV RAKA: "Cimavax" stiže u Srbiju u petak! (FOTO) (VIDEO)

Sa Kube će stići vakcine za 30 pacijenata, koji će učestvovati u kliničkim ispitivanjima, a u čemu će srpskim doktorima pomoći najiskusniji kubanski lekar

  • 5
Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Vakcina protiv raka pluća "cimavax EGF", sa Kube će krenuti sutra a stići u Srbiju u petak, 30. oktobra, kaže za Telegraf Niuvis Marijana Perez Perez, direktorka za istočnu Evropu, Rusiju i zemlje bivšeg Sovjetskog saveza Centra za molekularnu imonologiju (CIMAB) koji je proizveo ovaj terapeutski lek. U intervjuu za Telegraf, Perez Perez, koja boravi u Srbiji, ističe da će ulazak ove vakcine u našu zemlju, otvoriti put i za druge kubanske proizvode.

Koji je povod što ste u Srbiji?

- Osnovni cilj što sam ovde jeste da se nastavi rad na projektu kako bi "cimavax" stigao u Srbiju, a koji je započet. U to se uključilo i srpsko Ministarstvo zdravlja, koje je tražilo da im se pošalje vakcina.

SRBIJI STIŽE POMOĆ SA KUBE U BORBI PROTIV RAKA: Doktor iz Havane će obučavati naše kako da primenjuju vakcinu "cimavaks"!

Kada će vakcine stići u Srbiju?

- One bi sa Kube trebalo da krenu 27. oktobra, i ako ne bude bilo nikakvih problema u transportu, u Srbiju bi trebalo da stignu 30. oktobra. Vakcine se šalju da bi se ovde uradila klinička ispitivanja na 30 pacijenata, koji bi trebalo adekvatno da budu izabrani, kako bi mogli da učestvuju u njima. Nedelju ili dve dana pošto stignu vakcine, doći će i kubanski doktor. On će da obuči srpske lekare, pomaže im i nadgleda kako se sprovode klinička ispitivanja.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Da li će u saradnji sa tim doktorom biti izabrano 30 pacijenata koji će učestvovati u kliničkim ispitivanja?

- Tako je. To i jeste cilj dolaska našeg lekara. On će učestvovati u procesu selekcije, a poslaćemo jednog od najiskusnijeg kubanskog lekara što se tiče upotrebe ove vakcine.

SVE O KUBANSKOJ VAKCINI ZA RAK PLUĆA: Kome je namenjena, kako se prima, kako deluje!

Da li Srbija dobija vakcine kao donaciju ili je sklopljen klasičan partnerski ugovor?

- Srbija dobija vakcine, ne kao donaciju, već u okviru programa međunarodne razmene u oblasti onkologije.

Foto-montaža: sxc.hu Foto-montaža: sxc.hu

U petak ste bili kod ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara. Kakakv ste utisak stekli, kako on gleda na kubansku medicinu i da li je izrazio želju da se još neki kubanski proizvodi pojave kod nas?

- Rekao je da jako pozitivno vidi stanje u kubanskoj medicini, i da je, samim tim, srpsko Ministarstvo zdravlja zainteresovano, ne samo za "cimavax" već i da druge kubanske proizvode obezbedi pacijentima. Inače, Vlada Srbije je ispunila sve što je obećala, a ja sam vrlo srećna što će srpski pacijenti, konačno, imati pristup ovoj vakcini i drugim proizvodima, jer će njen ulazak otvoriti put i za druge naše proizvode.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

U kojim sve zemljama je sada registrovan "cimavax"?

- Vakcina je registrovana na Kubi, u Peruu i u Paragvaju. Postoji i jedno multinacionalno kliničko ispitivanje koje uključuje zemlje Evrope, AzijeAustralije. Kada je, pre dve godine, krenulo to multinacionalno ispitivanje, oni su imali određene kriterijume po kojima su birali pacijente. U međuvremenu su shvatili da je jako važno merenje koncentracije EGF (epidermalni faktor rasta) u krvi, pa je Evropska agencija za lekove (EMA) naredila da oni uključe to kao novi kriterijum u protokolu tog multinacionalnog kliničkog ispitivanja. Zaustavili su dotadašnja ispitivanja i krenuli ponovo pre dva meseca. Inače, u svim ispitivanjima, kako na Kubi tako i u drugim zemljama, do sada je učestvovalo više od 3.500 pacijenata.

SPASONOSNI LEK USKORO U SRBIJI: Kubanska vakcina će se davati u tri ustanove!

Letos su i Amerikanci sklopili ugovor sa vama o izvozu ove teraputske vakcine.

- Nije prvi put da američki pacijenti primaju terapiju koja se sastoji od naših lekova. Ranije im je bila potrebna jedna specijalna dozvola da ih dobiju, a ovo je samo olakšalo samu proceduru odnosno pristupačnost kubanskih lekova američkim pacijentima.

Pogledajte video:

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Lj. Račić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeremija

    26. oktobar 2015 | 17:43

    A ja pouzdano znam da je otac mog prijatelja pre par godina primio ovu kubansku vakcinu. Doduse, oni su imucni pa su sve terapije ispostovali. Covek koji je bio otpisan, odjednom je poceo da se oporavlja. Sada se ne smiruje od posla, cisto uziva u zivotu!

  • Serbia

    26. oktobar 2015 | 16:32

    Zar mislite da ne postoje vakcine protiv raka koje lece 100% naravno da postoje ali to narod nikad nece videti a mozda i hoce ako izmisle jos koju opaku bolest

  • Jo

    26. oktobar 2015 | 16:29

    Predivno, zaista! Ali, kako smo za sve među poslednjima, a sada odjednom, kada treba nešto da se isprobava na ovom izmučenom narodu, onda smo prvi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA