ZA SIGURNIJU SRBIJU: "Dunav osiguranje" generalni sponzor međunarodnog savetovanja iz oblasti zaštite od požara (FOTO)

– Želimo da naši lјudi saznaju što više o poslovima zaštite od požara kako bismo unapredili naše osiguranje i sprečili požare - rekao je direktor sektora za prodaju strateškim klijentima "Dunav osiguranja" Dragan Milošević

  • 0

Propisi u oblasti zaštite od požara u Srbiji u dobroj su meri usklađeni s evropskim, ali su za njihovu punu primenu potrebna velika sredstva, pa je zato inostrana ekspertska pomoć dobrodošla, rečeno je juče na Međunarodnom savetovanju iz oblasti zaštite od požara organizovanom u beogradskom Sava centru.

Mirko Petrović novi predsednik Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije (FOTO)

Na savetovanju koje Društvo inženjera i tehničara za upravlјanje rizicima (DITUR) organizuje tradicionalno svake neparne godine, ove godine okupili su se eksperti iz Nemačke, Danske, Belgije, Švajcarske, Slovenije.

- "Dunav osiguranje" je generalni sponzor dvodnevnog skupa za koji je okupio okо 300 učesnika iz zemlјe i inostranstva. Predsednik DITUR-a prоf. dr Milovan Vidaković rekao je pozdravlјajući učesnike skupa da je ovo odlična prilika da domaći stručnjaci "ukradu" znanje od svojih kolega – desetak eksperata iz inostranstva.

– Mi moramo da pratimo propise EU. Dosta naših propisa usklađeno je s onima iz EU, s tim što moramo da pratimo i njihovu praksu – naglasio je Vidaković.

Foto: Promo Foto: Promo

On je, međutim, dodao da Srbija, kada je reč o praksi, nema toliko mogućnosti.

Praksa podrazumeva veliki broj laboratorija, ispitivanja i obuka, što je veoma skupo i mi uglavnom za to nemamo para. Stoga dovodimo strane eksperte – istakao je Vidaković.

On je kao neke od interesantnih tema o kojima će biti reči na skupu izdvojio zaštitu od požara u oblakoderima kao aktuelnu u trenutku kada se gradi "Beograd na vodi", a osim toga i temu upotrebe pena za gašenje požara.

Nemačka i Norveška su počele da zabranjuju penu zbog štetnih, kancerogenih hemikalija koje sadrže, a na skupu gostuje jedan od najvećih proizvođača pene iz Nemačke koja se dosta koristi i u našoj zemlјi – kazao je Vidaković.

Jedan od vrhunskih evropskih eksperata za zaštitu od požara Alen Žorž iz Belgije takođe je učesnik skupa, a prisutnima je predočio propise i standarde kojih se pridržavaju Belgija i čitava Evropa. Žorž je ukratko objasnio kako se od požara štite oblakoderi, od kojih je jedan bio predviđen da se gradi u Beogradu pre desetak godina.

Direktor sektora za prodaju strateškim klijentima "Dunav osiguranja" Dragan Milošević, pozdravlјajući učesnike skupa u Sava centru podvukao je da ta kompanija, kao vodeći osiguravač na tržištu požarnih osiguranja svake godine učestvuje sa 30 do 42 odsto u požarnim osiguranjima, a u likvidiranju štete od požara sa 20 do 40 odsto. On je istakao da "Dunav osiguranje" godišnje izdvaja znatna sredstva za prevenciju požara, i da će to činiti i ubuduće kako bi se što većem broju građana, privrednih društava i ustanova pomoglo da spreče štete.

Država bi trebalo da uvede obavezno osiguranje od požara, gde bismo zajedničkim snagama osiguravajućih kuća i države iz budžeta naknađivali nastale štete – istakao je Milošević, koji je podsetio da se požari svakodnevno dešavaju u školama, hotelima, fabrikama, a štete su višemilionske.

Kompanija "Dunav osiguranje" ove godine je isplatila milijardu i petsto pedeset miliona dinara za štetu od požara u magacinu u Makišu, u prostorijama "Telekoma" – napomenuo je Milošević.

Kada je reč o međunarodnom skupu u Sava centru, Milošević je istakao da je "Dunav osiguranje" uvek podržavalo tu vrstu događaja i edukaciju.

Želimo da naši lјudi saznaju što više o poslovima zaštite od požara kako bismo unapredili naše osiguranje i sprečili požare – kazao je Milošević.

Osnovne teme savetovanja su ocene kvaliteta projekata inženjera zaštite od požara, trendovi u arhitekturi, eksploatacioni troškovi tokom životnog ciklusa opreme za zaštitu od požara, preventivna zaštita od požara. Cilјne grupe su arhitekte, mašinski inženjeri, elektroinženjeri, građevinci, tehnolozi, rukovodioci kriznim situacijama, vatrogasne jedinice, urbanistički planeri.

Kako je DITUR već 20 godina u sastavu konfederacije asocijacija zaštite od požara Evrope i sveta (CFPA), to otvara mogućnost okuplјanja vrhunskih naučnika iz oblasti zaštite od požara iz celog sveta.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA