DA SMO IMALI VIŠE OVAKVIH LJUDI, RATA NE BI BILO: Ovaj hodža je pokazao šta znači biti čovek (FOTO)

- Meni je srce puno kad mi katolkinje koje vozim kažu da su se molile za mene. To je meni plata, ništa mi drugo ne treba - rekao je efendija Drežnjak

  • 22

U Slatini između Jablanice i Prozora, mestu u kom živi hrvatsko i bošnjačko stanovništvo, a koje je za vreme rata bilo linija razgraničenja između HVO-a i Armije RBiH, strašni rat kao da se nije ni desio, piše Dnevni avaz.

FOTKU OVE BAKE IZ BANJALUKE JE LAJKOVALO 20.000 LJUDI: Kada čujete njenu tužnu priču, RASPLAKAĆETE SE (FOTO)

Iako su i jedni i drugi u tom vihoru zla i ludila izgubili najmilije i ostali bez svojih domova, kada su se nakon izbeglištva vratili na svoja ognjišta, iznova žive najlepšim komšijskim životom u kom se ne razlikuju po tome ko je katolik ili musliman, Bošnjak ili Hrvat, nego ko je čovek, a ko nije.

Dženaze i sahrane

Tako komšinice Rahima Ćosić (80) i Anica Drinovac (77) svaki dan zajedno piju kafu i obilaze se u žalosti i veselju.

- Moje komšije Hrvati sve nam živo učine kad nam treba izaći u susret. Ovde se uvek živelo u slozi, ali je nesrećni rat to poremetio. Ipak, sve se polako vraća na svoje - kaže nam Rahima.

Njena komšinica Anica priča nam da kad umre neko od muslimana, katolici redovno idu na dženaze, isto kao i muslimani na sahrane katolika.

- Kad god imam vremena, uzmem štap i odem do moje Rahime. Fino se razgovoramo i popijemo kafu, naše porodice su tu uvek jedna za drugu kad treba pomoći. Mladi se, takođe, lepo druže. Skupe se pa svi odu u Jablanicu u kafić - dodaje Anica te u nastavku razgovora priča o najlepšem primeru međuljudskog i međureligijskog poštovanja i komšijske ljubavi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

PALA MAGLA DO POLA SARAJEVA: Ne vidi se kuća ni kapija (VIDEO)

Poštuj tuđe

Anica kaže da nju i njenog muža Cvitana, kao i još nekoliko starijih meštana katolika, koji nemaju vlastita vozila, svake nedelje na misu u susedno mesto Gračac vozi hodža Amir Drežnjak, koji iz mesta Lizoperci preko Slatine ide u Gračac, gde decu poučava u mektebu.

- Mi bismo silazili na put i stopirali do Gračca. Ali, otkad je tim putem počeo da nailazi naš hodža, svaki put on nas vozi. Nazove nas i kaže da siđemo - kaže Ankica.

Za ovaj šokantni pismeni rad učenik iz Bosne je dobio PETICU! (FOTO)

Cvitan kaže da boljeg insana od hodže Amira nije u životu sreo.

- Krsta mi moga kojim se kunem, taj čovek nikad feninga nije uzeo ni od koga. On svoju veru voli i čuva, a našu poštuje - kazuje Cvitan.

Efendija Drežnjak pet godina nije imao svoj auto i zna šta znači stopirati i čekati na cesti. Kaže da je tada uvek sam sebi govorio da, ako ga Bog počasti da nekad kupi auto, nikad nikog neće proći.

- Prvi put sam ih vidio kako stopiraju. Znao sam da idu na misu u Gračac i povezao sam ih. Rekli su mi da nemaju prevoz i onda sam im uzeo brojeve telefona i rekao da ću, dok sam ovde na službi, svake nedelje voziti ih na misu. I tako je već tri godine. Meni je srce puno kad mi katolkinje koje vozim kažu da su se molile za mene. To je meni plata, ništa mi drugo ne treba - ističe efendija Drežnjak.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

FOTOGRAFIJA DANA: Kulen dobro rodio na ovom drvetu na Balkanu U INAT KANCERU!

Fratar na iftaru, kurbani katolicima

Efendija Drežnjak ističe da fra Mato Topić, župnik župe Gračac, njemu redovno dolazi na iftar za 27. noć ramazana, da se katolicima uvek dele kurbani i da su komšijski odnosi u ovom kraju uvek bili idealni.

- Kad se razbolela mala Ajla Sefer iz Gračca, katolici iz tog i okolnih mesta su se organizovali i pritekli u pomoć. Prvi put su skupili 4.000 KM za njeno lečenje, a posle su nastavili da skuplju donacije - kaže ef. Drežnjak.

Da li i vi znate za neku veoma humanu priču iz svog komšiluka? Ostavite odgovor u komentarima.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs/ Izvor: Dnevni avaz)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • srbin

    29. oktobar 2015 | 15:18

    Srbin sam.Zelim da kazem da je prica veoma draga..Odlicna!Voleo bih da je tu zastupljen i srpski zivalj,pa da se svi slazu.Ali sigurno da ima mesta gde zive sve 3 nacije i gde se postuju i pomazu.Idem u crkvu,ali nikada ne bih"gadjao"katedralu ili dzamiju.Najlepse je biti covek..On se prepozna u masi,ma kom narodu pripadao..

  • Mulazim

    29. oktobar 2015 | 13:14

    Prvo da kažem predivan tekst. Moje mjesto gdje sam rođen je bilo pomješano kada se gleda sa nacionalnog gledišta.Nije bitno ko je bio većina jer nismo gledali na tako nešto u to doba. Nije se ni znalo ko je ko jer smo tada svi bili sloveni.Mjesto gdje sam odrastao živio nije se toliko isticalo geografski jer je bila manja opština bolje reći selo. Obilazili smo se kao što dolikuje komšiji ili komšijskim odnosima.Sinovi se ispraćali u vojsku JNA,slavili se rođendani praznici i dr.Niti je ko koga pitao šta je niti se narod dijelio po imenu vjeri kako to biva danas. Dolazi onda jedno doba gdje se to sve mjenja gdje udara komšija na komšiju brat na brata.Dolazi krvavo vrijeme zvano rat. Nije narod želio rat niti moj komšija Mirko koji me je branio držao u kući kada bi naišli "njihovi"ili ja njega kada bi naišli "naši". Narodu nije bilo do rata ali su uvučeni u njega bez bilo kakvog opiranja niti informacije o posljedicama koke dolaze poslije. Zasljepljen nekim boljim drugim životom mislili su ratom do boljeg života. Kada se poslije svega postavi ono famozno pitanje Ko je kriv? Jedni okrivljuju Srbe drugi Hrvate treći Bošnjake.Pa se to sve prelomi na Srbima da su oni krivi za sve. Nije tačno jer nisu Srbi ti koji su samo ubijali Ubijali su i drugi pa i oni koji su bili tu iz trećih zemalja. Krivi smo svi mi bez razlike. Ponajviše narod koji je dozvolio tako nešto politićarima.Koji su sve radili u svoju korist i uz pomoć zapada.Narod od toga nije dobio ništa.Živimo gore nego što smo živjeli.Narod se rasuo raselio.Narod se pomješao došla neka nova lica,zauzeli kuće zamjenili.Neki se nikada neće ni vratiti lijepo im u inostranstvu.A i zašto bi jer samo mi znamo kako živimo. Mog komšije Mirka više nema doselio se neko drugi. Bio sam vani i vratio se gdje sam rođen odrastao.Jer tu hoću da umrem na onome što je moj otac godinama gradio. Živim preživljavam od poljoprivrede daleko od politike onih ljudi koji narod dijele po imenu,vjeri,naciji.Živim u ono doba kao što sam živio prije rata.Svakom bujrum i dobro došao možemo o svemu samo mi nemoj o politici i ratu. Svako dobro razumnim i ljudima bez mržnje.

  • Rajvosa

    29. oktobar 2015 | 14:16

    Da svi vjerski sluzbenici rade po vjeri puno bi bolji zivot svima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA