Monitor: Početak kraja vladavine Mila Đukanovića

Direktor Uprave za spečavanje pranja novca i finansiranje terorizma Predrag Mitrović izjavio je da je na zahtev tužilaštva pokrenuta istraga u vezi sa "aferom Telekom".Podgorički nedeljnik "Monitor", međutim, tvrdi da bi afera oko privatizacije ove kompanije mogla biti početak kraja vladavine Mila Đukanovića.

  • 0

Direktor Uprave za spečavanje pranja novca i finansiranja terorizma Predrag Mitrović izjavio je da je na zahtev tužilaštva pokrenuta istraga u vezi sa "aferom Telekom" kao i da se sada pominju imena osoba koja se nisu pominjala 2009. kada je to tražila jedna strana finansijska obaveštajna služba.

"Pre nekoliko dana stigao je novi zahtev od specijalnog tužilaštva i mi postupamo po tom zahtevu", rekao je Mitrović.

Prema njegovim rečima, za sva četiri ugovora traže se određeni detalji, kao i tokovi novca i pravi vlasnici određenih nerezidentnih pravnih lica.

Američka Komisija za hartije od vrednosti je, naime, u svojoj istrazi utvrdila da je tokom privatizacije "Telekoma Crne Gore", 2005. bilo korupcije vredne 7,35 miliona evra preko fiktivnih ugovora za konsultantske usluge.

"Mađar Telekom" koji posluje u okviru "Dojče telekoma" pristali su da plate 95 miliona dolara na ime poravnanja i kako bi tužba protiv kompanija bila povučena.

Podgorički nedeljnik "Monitor", međutim, tvrdi da bi afera oko privatizacije crnogorskog "Telekoma" mogla biti početak kraja dvodecenijske vladavine Mila Đukanovića.

Nedeljnik piše da je mito od preko sedam miliona evra samo vrh "brega jednog mračnog posla".

Navodi se da je u tom poslu Crna Gora pretrpela ogrmnu štetu, kao i u drugim brojnim Đukanovićevim privatizacijama.

"Nevolja bivšeg premijera je što se slučaj našao na američkom sudu i već je dokazano obilje kriminalnih radnji prilikom prodaje jednog od najboljih crnogorskih preduzeća", podseća ovaj nedeljnik.

Tvrdi se da centralna figura tog posla nisu ni sestra premijera Ana Kolarević, ni bivši direktori Oleg Obradović, ni tadašnji ministar ekonomije Darko Uskoković ili predsednik Tenderske komisije Branko Vujović i Veselin Vukotić, koji je bio u pregovaračkom timu.

"Oni su samo nosili vodu Milu Đukanoviću, tadašnjem premijeru i predsedniku Saveta za privatizaciju, centralnoj ličnosti ove afere. Njegova vlada je, na šta jasno ukazuju dokumenta iz Amerike, omogućila Mađarima da po povoljnoj ceni nakon kupovine paketa od 51 odsto, otkupe i dodatnih 21,92 odsto akcija od manjinskih akcionara po povlašćenoj ceni od 2,2 evra po akciji", navodi "Monitor".

Američki pravosudni organi utvrdili su, naime, da je mađarski "Matav" mito uplaćivao za fiktivne ugovore o konsultantskim uslugama na više adresa.

Pored advokata - "sestre visokog crnogorskog zvaničnika" i predstavnika menadžmenta, milioni su išli na račune kompanija sa Mauricijusa i Sejšela - Fiesta, Activa, Sigma i Rawleigh.

Nedeljnik tvrdi da američki pravosudni organi poseduju dokaze da su ove kompanije povezane sa familijom Đukanović i prijateljima.

(izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA