SLUŽBENI GLASNIK proglašen za IZDAVAČA GODINE na Sajmu knjiga! (FOTO)

Prema rečima žirija, Službeni glasnik već godinama spada u red najplodnijih, i po izdavačkom dijapazonu kao i objavljenim sadržajima

  • 0

U prepunoj sali "Ivo Andrić" danas su saopštene ovogodišnje nagrade Beogradskog sajma knjiga, a za izdavača godine proglašen je Službeni glasnik.

BILI SMO NA SAJMU KNJIGA: Evo kako je prošao prvi dan, koje su knjige najtraženije, a koje najjeftinije! (FOTO)

Predsednik žirija prof. dr Dragan Simeunović i članovi Vesna Kapor, mr Milica Lilić, prof Slobodan Kanjevac i Srba Ignjatović, u najuži izbor je uključio Kreativni centar, Katenu Mundi, Logos, Agoru i Arhipelag.

Prema rečima žirija, Službeni glasnik već godinama spada u red naših najplodnijih i po izdavačkom dijapazonu kao i objavljenim sadržajima. Iako ni njega proteklih gpdina nisu mimoišle razne izdavačke slabosti i promašaji, on je ove godine nesumnjivo jedna od onih izdavačkih kluća koje zaslužuju epitet izdavač godine.

Nagrada za izdavački poduhvat godine pripala je ravnopravno knjigama "Vuk naš nasušni" Milovana Vitezovića i ediciji Fililoškog fakulteta "Jezik i književnost" na ruskom jeziku.

Printskrin: Tanjug Printskrin: Tanjug

Prema mišljenju žirija, Vitezovićevo višedecenijsko bavljenje delom, životom i reformatorskim podviženištvom Vuka Stefanovića Karadžića pretočeno je u ovaj autorski monument.

Monografija je bogato ilustrovana, savremeno opremljena i predstavjla pregled cele epohe i osvetljava Vuka kao pojedinca, čoveka i kulturnog junaka.

Edicija "Jezik i književnost" beogradskog Filološkog predstavila je srpsku usmenu i srednjovekovnu književnost kao i bitne domašaje srpske i ruske nauke o književnosti i kulturnim vezama.

Nagradu za najbolju dečju knjigu dele ravnopravno knjiga Raše Popova "Neobične priče o sportistima sveta i Srbije" (Bookland) i edicija "Ovako se živelo - Lepenski vir" (Kreativni centar).

Printskrin: Tanjug Printskrin: Tanjug

Raša Popov je u nagrađenoj knjizi na tragovima stvarnih događaja iz života poznatih i uspešnih sportskih ličnosti i odlikuje se neobičnom duhovitošću i lucidnošću i na taj način vaspitno deluje na razvoj dečje kreativnosti, dok je "Lepenski vir" vredan zato što doprinosi da mladi čitaoci saznaju nešto više o tome kako su živeli stanovnici podružja Đerdapske klisure u mezolitu i neolitu.

Ove godine su uvedene dve nove nagrade - za naučnu knjigu godine i knjigu iz dijaspore.

Prema odluci žirija, nagradu za izdavača iz dijaspore dobila je Zapadnoamerička eparhija SPC i izdavačka kuća "Sebastijan pres" iz SAD za knjigu "Hrišćanska baština Kosova i Metohije - istorijsko i duhovno središte srpskog naroda" (na engleskom jeziku).

Ovu nagradu ravnopravno deli eparhija zapadnoamerička sa mitropolijom crnogorskoprimorskom i njenom informativnom ustanovom "Svetigora" koja je objavila monografiju "Cetinjski manastir".

Priznanje za doprinos u oblasti nauke ravnopravno je pripalo Ćemalu B. Dolićaninu i Anatoliju Antoneviču za knjigu "Dynamical Systems Generated by Linear Maps" i Učiteljskom fakultetu u Beogradu za "Leksikon obrazovnih termina".

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Specijalno priznanje za Izdavača je dodeljeno Ars Libri - Zadužbina Vladete Jerotića, a specijalno priznanje za knjigu je pripalo Književnoj zajednici Borisav Stanković (Vranje) za knjigu Jovana Hadživasiljevića "Južna stara Srbija".

Stručni žiri za najlepšu knjigu na 60. Sajmu knjiga kojim je predsedavao prof FPU Jugoslav Vlahović a članovi su bili Tijana Kojić i Olivera Batajić Sretenović sa Fakulteta primenjenih umetnosti, proglasio je knjigu "Filmus - Priče o filmu Slobodana Šijana" za celokupan izgled.

Žiri je ocenio da je posebna vrednost minimalističko rešenje korica a da je obilje vizuelnog materijala znalački i pregledno predstavljeno. Sveukupno ova knjiga manjeg formata ostavlja veliki utisak, naveo je žiri.

Specijalno priznanje za mladog dizajnera isti žiri dodelio je dizajnerskoj grupi Metaklinika iz Beograda za opremu knjige "Dušanovac. Pošta Saše Ilića".

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA