Elektroprivreda Srbije potpisala ugovor sa kompanijom ABB! (FOTO)

Projekat se finansira iz kredita nemačke razvojne banke (KfW) od 65 miliona evra i uticaće na poboljšanje uslova životne sredine u Srbiji

  • 2

"Elektroprivreda Srbije" potpisala je danas sa kompanijom ABB (ABB) ugovor o nabavci hardvera i softvera za sistem upravljanja kvalitetom uglja na površinskom kopu "Tamnava-Zapadno polje".

Neverovatan oporavak kopa ''Tamnava - Zapad''!

Ugovor, vredan 4,88 miliona evra, koji je deo projekta "Energetska efikasnost primenom ekološkog sistema za upravljanje kvalitetom uglja" u Rudarskom basenu "Kolubara”, ogranku EPS-a, potpisali su Aleksandar Obradović, direktor EPS-a i Frank Šamer (Frank Kschamer), direktor za rudarske sisteme i Tomas Gracke (Tomas Gratzke), direktor prodaje, iz kompanije ABB (ABB).

Projekat se finansira iz kredita nemačke razvojne banke (KfW) od 65 miliona evra i uticaće na poboljšanje uslova životne sredine u Srbiji. Korist od uvođenja sistema za upravljanje kvalitetom uglja, na ugljenokopu koji je pretrpeo najveću štetu u prošlogodišnjim poplavama, videće se kroz smanjenje gubitaka u otkopavanju uglja i veću iskorišćenost ležišta, ujednačen kvalitet uglja i smanjenje emisije štetnih gasova iz elektrana.

Foto: sxc.hu/jrdurao Foto: sxc.hu/jrdurao

- Ulaganjem u projekte poput ovog, EPS dokazuje da je efikasna i odgovorna kompanija. Brinemo o zaštiti životne sredine, sopstvenim resursima, povećavamo efikasnost našeg sistema i time doprinosimo unapređenju poslovanja EPS-a - rekao je Aleksandar Obradović, direktor "Elektroprivrede Srbije".

Frank Šamer, direktor za rudarske sisteme u kompaniji ABB, naglasio je da ova kompanija posluje u Srbiji već 15 godina, te da će u projektu učestovati inženjeri iz Nemačke i Srbije. Šamer je rekao i da je uveren da će realizacijom ovog projekta doprineti unapređenju rada kako bi kop „Tamnava-Zapadno polje“ postao jedan od najmodernijih.

Tender za nabavku opreme pripremljen je i sproveden po proceduri KfW banke. Primena ekološkog sistema za upravljanje kvalitetom uglja deo je šireg projekta unapređenja zaštite životne sredine u RB “Kolubara”, ukupne vrednosti 181 milion evra.

Pored KfW banke, projekat se finansira iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 80 miliona evra, devet miliona evra je bespovratna pomoć Vlade Nemačke, dok 27 miliona evra obezbeđuje EPS.

Rezultat će biti smanjenje emisije štetnih materija, a kao i ušteda uglja i tečnog goriva. Zbirne godišnje uštede na nivou proizvodnje uglja i energije procenjene su na oko 26 miliona evra.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA