IZBEGLICAMA DODATNA MESTA ZA SMEŠTAJ DUŽ BALKANSKE RUTE: Evo koliko su obećale Srbija, Hrvatska i Slovenija

Konferencija je održana četiri dana nakon samita EU i balkanskih zemalja na kojem je usvojen plan od 17 tačaka kao odgovor na migrantsku krizu sa kojom su suočene zemlje Balkana

  • 1

Duž balkanske rute obećano je 12.000 dodatnih mesta za smeštaj izbeglica na prvoj tele-konferenciji zemalja sa tog područja, prenosi STA. Još 50.000 izbeglica biće smešteno u Grčkoj, podseća slovenačka agencija. Inače, konferencija je održana četiri dana nakon samita EU i balkanskih zemalja na kojem je usvojen plan od 17 tačaka kao odgovor na migrantsku krizu sa kojom su suočene zemlje Balkana.

OBISTINJUJU SE CRNE PROGNOZE: Desetine hiljada izbeglica vraća se na Balkan!

Slovenija je danas obećala da će obezbediti dodatnih 2.000 mesta za smeštaj izbeglica u okviru napora da se prošire kapaciteti za prijem migranata duž balkanske rute za njih 50.000.

Tokom tele-konferencije Austrija je obećala smeštaj za još 5.000 ljudi, Srbija za 3.000 a Hrvatska za 2.000 izbeglica, saopštila je Evropska komisija.

Slovenija je, takođe, na tele-konferenciji izvestila o realizaciji obećanja datog na samitu da će joj biti poslato 400 policajaca koji bi toj zemlji pomogli da se izbori sa talasom izbeglica.

Inače, Vlada Slovenije održala je sinoć sednicu na kojoj je predvidela mogućnost zaoštravanja mera granične kontrole zbog priliva izbeglica, što je spremna da primeni ako bi se stanje sa izbegličkim talasom pogoršalo, izjavila je ministarka unutrašnjih poslova Vesna Ðerkeš Žnidar, dodajući da to sada nije slučaj. Ona nije precizirala o kakvim je tačno merama reč, ali je pomenula izraze kao što su "tehničke prepreke" i "ograda".

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA