SOLIDARNOST: Pojedinci na lokalu u borbi za ugrožene građane

Organizacije i pojedinci koji se bore za poboljšanje uslova socijalno ugroženih grupa učestvovali na treningu o socijalnom preduzetništvu, gde su naučili da lobiraju za zapošljavanje marginalizovanih lica

  • 0

Dvadesetak predstavnika udruženja građana iz ekonomski nerazvijenih i etnički mešovitih sredina okupilo se na treningu o socijalnom preduzetništvu u organizaciji Instituta za održive zajednice. Svako od njih sa sobom nosi specifičnu priču i različite motive. Neki iz ličnih, neki iz altruističkih razloga zagovaraju pitanja od ključnog značaja za poboljšanje uslova života socijalno ugroženih grupa.

Ana Đokić, predstavnica "Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga" aktivna je u rešavanju problema ugroženih grupa. Iako je i sama osoba sa invaliditetom smatra da je neophodno da svoj nedostatak zanemari i pomogne sličnima sebi.

- Ranije sam se stidela svog invaliditeta, pa sam svodila život na sigurnost svog doma. U jednom trenutku sam shvatila da sam dovoljno jaka da pomognem sebi, ali i drugima.  Tada sam aktivno počela da učestvujem u radu Udruženja distrofičara, gde sam se svakodnevno susretala sa pričama sličnim mojoj.

Ana kaže da u Zlatiborskom okrugu postoje socijalno odgovorna preduzeća i da su ona podržana od strane lokalne samouprave, što nije slučaj u Priboju. Naime, Zora Ćelović, potpredsednica "Ženske inicijative Priboj" kaže da je u u tom gradu zatvoren veliki broj preduzeća u kojima su pretežno radile žene. Trenutno u tom regionu ne postoje socijalno odgovorna preduzeća.

- Socijalno preduzetništvo je tema koja mi je jako bliska jer sam 2006. pokrenula žensku krojačku radnju koja je propala nakon godinu dana. Nakon ove obuke shvatila sam koje smo greške napravili. Ovaj trening me je motivisao da ponovo pokrenem socijalno preduzeće, s obzirom da ih u našem gradu i dalje nema - istakla je Ćelović.

Miroslav Meržan, predstavnik Udruženja građana "Rroma-Rota" iz Kikinde kaže da su preduzetnici u tom gradu socijalno osvešćeni. Upravo se i njegovo udruženje bavi lobiranjem za osnivanje više preduzeća koja zapošljavaju marginalizovane grupe.

- Prvenstveno se bavimo inkluzijom Roma u sve segmente društva sa akcentom na decu, mlade, žene i stare. Opština Kikinda u više navrata pomaže projekte koje sprovodimo na lokalu, ali još uvek nema dovoljno zaposlenih Roma. Naravno, idemo na to da se osnivaju preduzeća u kojima će oni manje obrazovani moći da se zaposle.

Na kraju treninga, kada su učesnici podelili svoje priče sa drugima i posavetovali se sa predavačima, došli su do zaključka da privatna inicijativa ne mora uvek da ima za cilj finansijski dobitak već da privatna preduzeća mogu da budu i pružaoci socijalnih usluga. Ovaj trening deo je završne faze petogodišnjeg projekta na kome je učestvovalo 77 organizacija iz čitave Srbije.

(A. V.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA